Wat zou u doen?

Moeten wij als ouders de zoveelste vriend van onze dochter ontvangen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: Moeten wij als ouders de zoveelste vriend van onze dochter ontvangen?

Beeld Colourbox.

Onze 34-jarige dochter is een lieve, verstandige meid met vrienden, een baan en veel wisselende contacten. Met dat laatste hebben wij als ouders een probleem. In haar leven tot nu toe heeft ze ongeveer elf relaties gehad met leuke jongemannen die wij hartelijk ontvangen en gevoed en geaccepteerd hebben, tot ze weer verdwenen. Nu is daar nummer twaalf. Ik kan het niet meer opbrengen om weer een nieuwe vriend te ontvangen, op wie ze nu al weer het nodige aan te merken heeft. Haar probleem is, zoals ze zelf aangeeft, dat ze niet alleen kan zijn. Moeten wij al die relaties blijven ontvangen?

Naam bij de redactie bekend

Geniet

Wat leuk dat uw 34- jarige dochter haar ouders blijkbaar graag wil betrekken bij haar persoonlijke leven. Uw probleem is volgens mij, dat u haar vrienden steeds ziet als toekomstige blijvende partner. Als dat dan weer niet het geval blijkt te zijn, bent u teleurgesteld. Probeer deze vrienden net zo te zien als meekomende vriendinnen en geniet ontspannen van de gezelligheid.

Adrienne van Dam (71), Alphen aan den Rijn

Realistische verwachtingen?

Het klinkt alsof u zich sneller hecht aan de jongemannen dan uw dochter doet, waardoor het steeds weer een teleurstelling is dat haar relaties stranden. Misschien is het verstandig meer realistische verwachtingen te krijgen over uw dochters relaties? Ik denk dat er niets anders op zit dan de jongemannen zo hartelijk te blijven ontvangen zoals u nu doet. Misschien met iets gepastere afstand? Prijs uzelf gelukkig dat uw dochter de vrijheid voelt om haar nieuwe aanwinst steeds weer aan u voor te stellen. U biedt kennelijk een warm thuis. Ooit zal er misschien een blijven hangen en vaker aan het kerstdiner verschijnen. Maar dat is uiteindelijk aan uw dochter.

Floris Munneke (32), Den Haag

Vraag het haar

Op wiens initiatief vinden die bezoekjes plaats? Dat bepaalt mede hoe u ze ervaart. Als u de motivatie niet meer kunt opbrengen, stop dan met uitnodigen. Niettemin: als u ergens last van hebt, dan is het uw goed recht een grens te stellen. Kennelijk hebt u een openhartige relatie met uw dochter, zij heeft u toevertrouwd niet alleen te kunnen zijn. Grijp die openheid aan om een goed gesprek met elkaar te voeren. Zij zal zich vast wel kunnen inleven in uw gevoelens. En misschien geeft het haar wat meer inzicht in zichzelf.

Eva Assink (38), Bussum

Je weet het nooit

Ook de 13de, 14de en 15de vriend zou ik met alle egards ontvangen. Mijn echtgenoot en ik hebben ruim dertig jaar geleden uitgebreid de markt verkend, alleen nam ik ze niet allemaal mee naar huis. Mijn echtgenoot wél en ik herken uw vermoeidheid. Mijn schoonmoeder was meteen duidelijk bij mijn eerste bezoek: mijn naam onthouden had geen zin want volgende week zat er toch weer een ander. Alleen bleek ik de laatste van een hele reeks te zijn. Ondertussen zijn we ruim 32 jaar samen, hebben drie volwassen kinderen en zijn nog steeds heel gelukkig met elkaar!

Antje van Oostrom (52), Marken

Later

Nummer twaalf kan er niets aan doen dat hij elf voorgangers heeft. Hij zou ‘de ware’ kunnen zijn, maar door hem niet te willen ontvangen weet u niet wat u misloopt. U zou kunnen voorstellen om uw dochters nieuwe vriend niet direct in het begin van de relatie te ontvangen, maar pas zodra het wat serieuzer wordt.

Laurens-Jan Portegies (34), Den Haag

Over twee weken: kwaad worden op vriendin na afzeggen vakantie?

Met een van mijn beste vriendinnen zou ik drie dagen op vakantie gaan, we spraken af dat ik de vlucht zou boeken en zij de accommodatie. Nadat ik de vlucht met creditcard had betaald, mailde ze: prima, dan doe ik de rest. Twee dagen voor vertrek kreeg ik een mail: ze was ‘zo moe’ dat ze de reis cancelde. Daar was ik echt verdrietig over, want als alleenstaande moeder ga ik er niet vaak op uit. Ik had alles voorbereid qua opvang van kind en dergelijke. We zijn niet gegaan. Nu wil ze mijn deel van de vluchtkosten niet betalen. Ze zegt ‘dat ik toch alleen had kunnen gaan’. Moet ik hier een punt van maken omdat het zo oneerlijk voelt? Ik ben ook bang haar te verliezen als vriendin.

Naam bij de redactie bekend 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden