LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Moet ik ervoor zorgen dat de passie in onze relatie terugkeert?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: moet ik proberen de passie te laten terugkeren in mijn relatie of kies ik voor mijn minnaar?

Ik heb een gezin waarin kinderen gelukkig en liefdevol opgroeien en waarin wij als partners goed voor elkaar zorgen. Als gevolg van onze permanente staat van uitputting is de passie verdwenen. Mijn man zoekt zijn heil op internet, wat niet blijft bij een beetje foto’s of filmpjes kijken, en ik heb een minnaar die nu en dan opduikt. Op hem ben ik al jaren verzot, zowel lichamelijk als geestelijk. Moet ik het gezin bijeenhouden en zorgen dat de passie thuis terugkeert of moet ik, twee gezinnen verwoestend, gaan voor die ander? Of kan ik deze situatie laten voortduren? 

Vrouw (37), naam bij de redactie bekend

Stel je verwachtingen bij

Ik denk dat we tegenwoordig veel te veel verwachten van een partner. Hij of zij moet onze beste vriend, levenspartner, verantwoordelijke ouder van de kinderen en gepassioneerde geliefde ineen zijn. Het klinkt alsof u het goed voor elkaar hebt en niets tekortkomt. Mits niemand onder de situatie lijdt – ook uzelf niet, bijvoorbeeld onder schuldgevoel – lijkt mij het ‘verwoesten van twee gezinnen’ vele malen schadelijker dan te blijven doen wat u nu doet. 

Nina Oudshoorn (32), Utrecht

Elke passie is tijdelijk

U bent een gezegend mens! Alleen realiseert u zich dat nog niet. U heeft een gelukkig gezin, u en uw man zorgen goed voor elkaar en voor de kinderen. En u zoekt beiden een uitlaatklep voor de saaiheid die in elke relatie kan sluipen. Dat blijft altijd leuk en spannend, zolang er geen dagelijkse plichten bij komen kijken. Als u uw gezin verlaat om met een ander opnieuw te beginnen, verliest u het liefdevolle gezin. En of de passie dan blijft? De passie is tijdelijk. Het liefdevolle gezin is blijvend. 

Ineke Simons, (67), Zyfflich (Duitsland)

Weg met de minnaar

U spreekt van uw permanente staat van uitputting door uw twee eigen kinderen, ondanks de gelukkige en liefdevolle thuissituatie, die de passie met uw eigen man niet meer toestaat. Hoe denkt u dat uw gemoedstoestand zal zijn met straks een huishouden met meer dan twee kinderen, waarvan enkele(n) niet met uw regels en afspraken grootgebracht? Daarnaast een verdrietige en boze ex-man en vrouw die met u meekijken. Beëindig deze affaire en stop al de liefdevolle energie, die u voor deze buitenechtelijke relatie kennelijk wel heeft, in passionele momenten met uw eigen man. Veel fijner en rustgevender na zoveel uitputting. 

Anne Haughey (33), Rotterdam

Ook de minnaar zal gaan vervelen

Laat het zo. Niets is meer waard dan je kinderen stabiel en gelukkig te laten opgroeien. Je man zoekt en vindt zijn heil elders en jij het jouwe. So what? En realiseer je goed dat ook je minnaar op een dag, linksom of rechtsom, jou niet meer de sensatie zal opleveren die hij nu biedt. Dat is een natuurlijke wet, alles went. Maar dierbaren meesleuren door jouw behoefte, daar heb ik inmiddels veel mensen pijnlijke spijt van zien krijgen. 

Sonja Burgers (58), Westzaan 

Geef het niet meteen op

Permanente uitputting heeft geleid tot het uitdoven van de onderlinge passie. Verder zijn jullie eigenlijk gelukkig. Als relatiecoach zie ik veel jonge stellen die te snel de handdoek in de ring willen gooien. Zoek hulp, ga de echte gesprekken aan: kom in beweging om elkaar te hervinden in het belang van de kinderen. Lees boeken over relaties, luister naar relatietherapeut Esther Perel op Youtube of via haar podcast. Probeer desnoods een time-out of een (tijdelijke) open relatie. Jullie kinderen hebben er recht op dat jullie alles op alles zetten om jullie relatie gezond te maken, in welke vorm dan ook. 

Qruun Schram (52), Hilversum

Over twee weken

Mijn baas oefent druk op mij uit om naar kantoor te komen tijdens de coronacrisis
Ik werk nu tien jaar op de afdeling sales van een groothandel, ik geef leiding aan het ­salesteam. Sommige van mijn collega’s kiezen ervoor om op kantoor door te werken. Terwijl we gemakkelijk alle telefoontjes en mails vanuit huis kunnen afhandelen. Ik heb een dochter van 2 jaar thuis die niet naar de opvang mag. Ik loop liever geen onnodig risico. Mijn baas wil dat ik leiderschap toon door aanwezig te zijn op kantoor. Hij oefent druk op mij uit door te zeggen dat ik momenteel niet voldoe aan zijn verwachtingen als salesdirecteur. Hierdoor slaap ik slecht en overweeg ik om toch in te gaan op zijn verzoek.

Vrouw (34), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden