De Gids Lezersdilemma

Mijn tandarts voert nutteloze behandelingen uit, moet ik overstappen?

Ik kom al jaren bij dezelfde tandarts (A). Na de controle wordt altijd tandsteen weggehaald. Onlangs was ik bij een andere tandarts (B). Na de controle was de conclusie dat alles er prima uitzag. Op mijn vraag wie het tandsteen zou gaan weghalen, vroeg hij: welk tandsteen? Conclusie van B was dat het verwijderen van tandsteen voor tandarts A vooral een financieel interessant klusje is. Het stuit mij tegen de borst dat er mogelijk een zinloze en vervelende behandeling wordt uitgevoerd. Zal ik mijn tandarts confronteren met de uitspraken van B? Overstappen naar tandarts B? Een derde mening vragen over het al dan niet aanwezig zijn van tandsteen? Vrouw (50), naam bij de redactie bekend

Tandarts C

De tandsteen is het probleem niet. Veel mensen hebben op den duur wel wat tandsteen. Maar er zijn rekkelijke en precieze tandartsen. De een wil alles wegwerken, de ander vindt een klein beetje tandsteen niet de moeite waard. Het werkelijke probleem is het vertrouwen. Dat vormt de basis voor iedere behandelrelatie. Hebt u nog vertrouwen in tandarts A? Is tandarts B wel te vertrouwen? Hij maakt zijn collega zwart door te suggereren dat hij louter op financieel gewin uit is. Als u zich niet meer in vertrouwen aan tandarts A durft over te geven, overweeg dan de overstap naar tandarts C. 

Henk Algra (69), Delft

Nog duurder

Iedereen heeft tandsteen, dus wees blij dat uw tandarts die verwijdert en dat niet laat doen door een mogelijk nog duurdere mondhygiënist. Kiest u voor tandarts B, dan komt u uiteindelijk met tandvleesproblemen bij een parodontist terecht en die is nog veel duurder. 

Ingrid van den Heuvel (52), Hoorn

Het komt vaker voor

Na een controle van een minuut zei mijn tandarts: zo, nu alleen nog even tandsteen verwijderen. Detail: zijn eigen mondhygiënist had dat de week ervoor nog gedaan. Toen ik hem daarop wees snibde hij dat ik die afspraken niet zo dicht op elkaar had moeten plannen. Detail: dat had zijn eigen assistent gedaan. Ik heb hem een brief geschreven waarin ik hem de vraag voorlegde of hij begreep dat ik hem nu vooral als een geldwolf zag. Hij belde meteen. Hij bleek dyslectisch te zijn en onder de indruk van het feit alleen al dat ik hem een brief had geschreven. Ik smolt en heb besloten hem een herkansing te geven. 

Nanne Dorren (52), Lettele

Verder onderzoek

Er kan sprake zijn van tandsteen zowel boven als onder het tandvlees. Mijn ervaring is dat niet elke tandarts dit verschil onderscheidt. Ook kan er de ene keer meer tandsteen aanwezig zijn dan de andere keer. Dit is lastig te meten. Wat wel te meten is, is de conditie van uw tandvlees met behulp van een DPSI-score. Hiermee kunnen eventuele tandvleesproblemen (bijvoorbeeld parodontitis) aan het licht komen. Dit is een onderzoek van ongeveer 2 minuten. Vraag uw tandarts hier eens naar. 

Léonie Dumoulin (mondhygiënist, 45), Groningen

Twee tandartsen

Ik had bij mijn tandarts ook het idee dat het allemaal om geld ging. Misschien is de oplossing om ‘functiescheiding’ toe te passen. Dat betekent dat de ene tandarts de behoefte aan ‘onderhoudswerk’ vaststelt en een ander het feitelijke ‘onderhoud’ mag verrichten. 

Sjef van Dalen (68), Zwolle

Onafhankelijk advies

Ga regelmatig naar een mondhygiënist. Die haalt zo nodig tandsteen weg, kan de halfjaarlijkse controle doen, en kan een onafhankelijk advies geven. 

Liduin Markens (73), Hilversum

Over twee weken: hoe vertel ik mijn schoonmaker dat ze slecht schoonmaakt?

Sinds kort heb ik een schoonmaker (25). Ze verkeert een moeilijke situatie. Ik wil haar graag helpen. Maar ook een schoon huis. Ze maakt slecht schoon en eigenlijk wil ik van haar af, want ik kan het beter zelf. Toch gun ik haar ook die paar tientjes. Daarnaast gaan we privé met elkaar om. Door het kleine leeftijdsverschil vind ik het ongemakkelijk om duidelijk tegen haar te zijn. Mij toch al bewust van het verschil tussen ons, wil ik mij niet bazig opstellen.

Vrouw (24), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden