De GidsWat zou u doen?

Mijn nichtje blijft geld aftroggelen van mijn moeder, moet ik ingrijpen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Mijn moeder is hulpbehoevend. Een nichtje helpt haar af en toe met boodschappen en krijgt dan de pinpas mee. Daarvan heeft ze al eens misbruik gemaakt. Nu is ze zwanger en heeft ze mijn moeder verleid haar geld te lenen voor de aanschaf van een auto. Er is een betalingsregeling op papier, maar daaraan houdt ze zich niet. Nu heeft mijn moeder haar weer geld geleend voor de borg van een dure flat zonder goede regeling om het terug te betalen. Ik vertrouw mijn nichtje niet en denk dat ze het niet kan terugbetalen. Mijn moeder vindt het vervelend als ik erover begin en wil niet door mij gecontroleerd worden. Wat te doen? 

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

Verdacht

Gezien uw eigen leeftijd lijkt het me dat uw moeder op leeftijd is en, zoals u zegt, hulpbehoevend. Kwetsbaar dus voor financiële uitbuiting, als vorm van ouderenmishandeling. Wat u vertelt klinkt verdacht. U kunt, als haar dochter, altijd anoniem om advies vragen bij Veilig Thuis of een melding doen. 

Janneke Duits (35), Wormer

Laat het gaan

Het is natuurlijk niet onmogelijk dat uw moeder diep in haar hart haar geld liever aan uw nichtje geeft dan aan u. Zolang uw moeder niet onder curatele staat, mag ze geld geven aan wie ze wil. Gun uw moeder haar ruimhartigheid. 

Agaath Riedel (86), Alkmaar

Niet uw zaak

U heeft een hulpbehoevende moeder die niet door u gecontroleerd wil worden en een hulpvaardig nichtje dat financieel baat heeft bij de relatie met uw moeder. Of u het ermee eens bent of niet: zolang er geen signalen zijn dat uw moeder zelf in financiële problemen komt, dient u uw moeders wens te respecteren. Uw moeder maakt haar eigen keuzen; u bent daar niet verantwoordelijk voor. Wees vooral gewoon haar dochter. 

Catrien Mesman (66), Den Haag

Bemiddeling enige oplossing

Het heeft er alle schijn van dat het bewuste nichtje in het gat is gesprongen dat er tussen u en uw hulpbehoevende moeder is ontstaan. Waarom heeft u uw moeder niet geholpen met klusjes die haar kennelijk boven het hoofd zijn gegroeid en waarom heeft u haar niet geholpen met boodschappen doen, wat doorgaans toch het ideale moeder-dochteruitje is? Druk, druk, druk is geen excuus. Mensen hebben het niet druk, ze maken zich alleen maar druk. De vertrouwensband tussen uw moeder en nichtje is inmiddels zo hecht geworden dat moeder geen behoefte heeft aan uw bemoeizucht. Hier helpt alleen nog bemiddeling van een familielid of kennis met wie u beiden op goede voet staat. 

Jaap Pleij (62), Roosendaal

Oplichting

Ik begrijp dat uw moeder nog bij zinnen is; ze voelt dat ze deze situatie niet goed aanpakt, want ze vindt dat u haar controleert. Ontspoorde mantelzorg is een steeds groter wordend probleem vanwege de vergrijzing. Schakel Veilig Thuis in: daar werken daadkrachtige mensen die uw moeder voor groot financieel leed kunnen behoeden. Overtuig uw moeder van het feit dat ze haar geld hard nodig heeft in de nabije toekomst, omdat hulpmiddelen en medicijnen door ‘marktwerking’ belachelijk duur tot onbetaalbaar gaan worden. 

Margriet Bisschop (61), Haarlem

Voorrecht

Vervelend voor uw moeder dat ze hulpbehoevend is en fijn dat uw nichtje haar helpt. Uit het feit dat uw moeder uw nichtje geld leent of geeft, maak ik op dat zij voldoende heeft om dat te kunnen doen. Een voorrecht, veel ouderen kunnen zich dat niet veroorloven. Uiteraard wil uw moeder niet worden gecontroleerd. Het is háár geld en zij kan er, hoe vervelend u dat ook vindt, mee doen wat zij wil. Alleen als u bang bent dat dit uitlenen de positie van uw moeder in de toekomst in gevaar brengt, lijkt het zaak dit samen met uw moeder, uw nichtje en eventueel andere betrokkenen te bespreken.

Stephanie Saenger (66), Abcoude

Over twee weken: hoe reageer ik op mijn scheldende collega?

Sinds drie maanden heb ik een nieuwe baan, een binnendienstfunctie bij een bouwkundig aannemer. Inhoudelijk is het leuk, maar mijn leidinggevende scheldt veel en gebruikt negatieve, denigrerende omschrijvingen voor collega’s en managers als die niet in de buurt zijn. De meeste mensen en instanties deugen in zijn ogen niet en hij houdt van provoceren. Ik voel me er onprettig en ongemakkelijk bij. Het lukt me niet om er op een ontwapenende, humoristische of positieve manier op te reageren. Ik wil ook niet die zeur zijn van wie je niet mag zeggen wat je wilt, maar ik wil er wel iets mee doen.

Vrouw (43), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden