De GidsLezersdilemma

Mijn man helpt zijn broer ongezond te blijven. Wat zou ú doen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. 

In mijn schoonfamilie komen hart- en vaatziekten voor. Mijn man (60) en ik proberen gezond te leven door niet te roken, te sporten en gezond te eten. Zijn broer (56) is vrijgezel en eet en drinkt ongezond. Hij heeft hartritmestoornissen en is al eens gedotterd. Als hij hartklachten heeft (vaak) durft hij geen auto te rijden en belt hij mijn man om hem overal naartoe te rijden. Openbaar vervoer is voor hem taboe. Mijn man geeft toe omdat zijn broer ‘niemand anders heeft’. Ik vind dat mijn man strenger moet zijn: steunen bij ziekte is prima, maar zijn leefstijl accepteren hoeft niet en gaat ten koste van onze tijd samen. De huidige situatie leidt tot spanningen tussen ons. 

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

Wees mild

Het is niet vreemd dat dit onderwerp tot spanningen tussen u en uw man leidt. Uw man wil er graag voor zijn broer zijn. U vindt dat dat alleen maar mag als uw zwager zijn leefstijl aanpast. Wellicht helpt het u om iets milder naar uw zwagers leefstijl te kijken. Het is niet eenvoudig om te stoppen met roken en hij heeft geen partner om hem te steunen, zoals uw man wel heeft. En bovendien: als uw zwager wél een gezonde leefstijl zou hebben, dan zou de hulp van uw man ook ten koste gaan van uw tijd samen. Dus dat maakt niets uit. Ik vrees dat u vooral last hebt van uw eigen oordeel over de levensstijl van uw zwager. Loslaten lijkt me het verstandigst. 

Agnes Luijten (41), Amersfoort

Gewoon accepteren

Omdat u en uw man een gezonde levensstijl hebben, betekent het niet dat iedereen zo moet leven als u. Ook uw zwager mag hierin zijn eigen keuzes maken. Dat uw man zijn broer helpt wanneer hij hem daarom vraagt is niet meer dan logisch. Accepteren van de levensstijl van uw zwager wordt niet van u gevraagd. Waarschijnlijk blijft er ook voldoende tijd over om met uw man door te brengen. U zou zich wat meelevender kunnen opstellen. 

Henk van Iperen (61), Alphen aan den Rijn

Ongezond leven is eigen verantwoordelijkheid

Elk mens zit anders in elkaar. U heeft andere omstandigheden. Het is verdrietig dat uw schoonbroer last heeft van zijn gezondheid door zijn minder gezonde gewoontes. Misschien is het wel onmacht van zijn kant. Het is niet makkelijk gewoontes te doorbreken. Ik begrijp dat het u stoort, misschien maakt u zich ook zorgen. Wat vind uw man er zelf van? Gaat hij over zijn grenzen? U kunt  het gesprek met uw zwager aangaan maar u kunt niet verwachten dat hij verandert. Hij is verantwoordelijk voor zichzelf. Het is fijn wanneer familieleden elkaar steunen, zolang ieder ook voor zichzelf zorgt.  

Baindu Dros (26), Amsterdam

Probleem ligt niet bij de broer

Het gedrag van uw zwager zal niet wijzigen door continue hulp te bieden want zijn redenen zijn niet legitiem. Volgens mij ligt het probleem niet zozeer bij de hulp van uw man maar zit het knelpunt in uw relatie. U accepteert het gedrag van uw man niet, dus praat daarover met hem in plaats van te wijzen naar de keuzes van uw zwager. 

Fred Mulder (57), Epe

Iedereen treft Hein

Met bijna vijftig jaar ervaring in de zorg kan ik stellen dat het merendeel van de mensheid min of meer ongezond gedrag vertoont en dat daar, alle preventieprogramma’s ten spijt, in al die jaren weinig aan is veranderd. Ongeacht leefstijl treft uiteindelijk iedereen Hein. Tot dan: leef uw leven, uw zwager het zijne, en wees blij met een man die zo’n toffe broer is. 

Mariska Jansen (65), Franeker.

Over twee weken: 

Waarom zou ik geld geven aan rijke vriend?

Een goede vriend stuurt via Facebook een bericht aan zijn vriendenkring met het verzoek een bijdrage over te maken voor een crowdfundingsactie om 6.000 euro bijeen te brengen voor zijn partner – met wie hij 26 jaar samen  is. De partner, een kunstenaar,  wil op die manier een tentoonstelling van zijn werk realiseren. Mijn goede vriend heeft een inkomen van ruim twee maal modaal en zit goed bij kas. Ze wonen in een prachtig huis dus voor hen is 6.000 euro te overzien. Waarom houden ze dan een inzameling onder vrienden? Ik vond het merkwaardig en maakte geen bedrag over. Of zie ik dat verkeerd? 

Man (69), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden