LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Mijn ex-man wil niet luisteren naar mijn zorgen over onze dochter

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: mijn ex luistert niet naar mijn wensen.

De vader van mijn dochter (1,5) en ik zijn sinds een jaar uit elkaar. Hij had een sterke vrijheidsdrang en was een paar maanden per jaar aan het surfen. Toen hij terugkwam van een maandenlange reis, eiste hij onze babydochter op. Inmiddels hebben we een zorgregeling afgesproken, maar mijn ex geeft geen gehoor aan mijn wensen (zoals mijn vraag zijn tuin te omheinen vanwege een rivier). Voor mijn dochter blijf ik aardig, maar ondertussen loopt hij over me heen. Hoe dwing ik nu alsnog respect af? 

Vrouw (30), naam bij de redactie bekend

Haal een derde erbij

Wat een lastige situatie voor je. Wat zijn voor jou de belangrijkste voorwaarden om jullie dochter bij hem achter te laten? Er zijn waarschijnlijk 1.000 dingen waarvan je liever niet wilt dat een ander ze doet, van te veel snoep geven tot te laat naar bed brengen. Geen verdrinkingsrisico lijkt me een erg belangrijke voorwaarde voor een veilig verblijf. Is het mogelijk om met een onafhankelijk persoon erbij te praten? Dan kunnen jullie allebei jullie wensen, zorgen en verlangens bespreken, zonder in verwijten te vervallen. 

Nina Bel-Zaal (32), Sleeuwijk 

Wees niet te dwingend

U heeft het over ‘respect afdwingen’ en ‘mijn wensen’. U zoekt indirect een aanleiding om uw dochter bij uw ex weg te houden. U bent dus nogal dwingend. Als u nu eens aan hem laat weten dat u ongerust bent over het water bij zijn huis en hem op een rustige toon vraagt hoe hij dat oplost. Dan kunt u er misschien meer van genieten dat uw dochter een avontuurlijke vader heeft (dat wil ieder kind) en dat u uw handen vrij heeft om af en toe op zoek te gaan naar een partner die wel volgzaam is. 

Krista de Witt (57), Westervoort

Het is zijn keuze

Wat fijn dat jouw ex zijn vaderschap toont voor jullie dochter. Zij zal bij hem anders leven dan bij jou. Laat hem vrij in zijn vaderschap. Als dat mogelijk is, zal jullie dochter genieten van een ontspannen verhouding tussen jou en je ex. 

Karen Gerwig (60), Harderwijk

Maak alleen hier een punt van

Als gescheiden vrouw met drie jonge kinderen houd ik mezelf voor dat mijn ex en ik vaak anders denken over de opvoeding van de kinderen en dat ik dat gewoon te accepteren heb. Ik leg de grens bij veiligheid. Die zou voor mij hier in het geding zijn in verband met verdrinkingsgevaar. Daar kunt u een punt van maken, de rest is aan uw ex. Mediation, buurtteam of consultatiebureau kunnen u ook begeleiden om hierover te praten. En tot slot: investeer in de relatie met je ex inzake jullie dochter. Blijf niet alleen aardig voor haar, maar ook voor hem en voor jezelf. 

Duifje Alderse Baas (43), Driebergen-Rijsenburg

Laat het los

Als ik één ding heb geleerd van scheiden, is het dat je niet moet willen bepalen hoe het er bij de andere ouder aan toegaat. Laat het los. Het is niet langer aan u. Vertrouw erop dat de vader ook in staat is zijn kind liefdevol op te voeden en veiligheid te bieden. 

Brigit Nieuwburg (43), Amsterdam

Over twee weken: ik maak me zorgen over de invloed van complottheorieën op mijn ouders

Sinds de uitbraak van covid-19 merk ik dat mijn ouders doorslaan in complottheorieën. Op Facebook delen ze de meest bizarre filmpjes over machtige leiders die ons in de tang houden, het gevaar van 5G en zelfs aliens. Jammer genoeg hebben ze een sterke drang om anderen te overtuigen, maar volgens mij overzien ze niet hoe schadelijk dit kan zijn voor hun reputatie, in relationele en professionele zin. Ik heb het gevoel dat ze steeds meer paranoïde en angstiger worden en dat ze zichzelf hierin verliezen. Dit zorgt voor een steeds grotere verwijdering tussen ons. Ik maak me zorgen, wat moet ik doen? 

Vrouw (31), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?
Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 1 juni 2020 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats.

De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden