de gids volkskeuken

Met chocolade of bloedworst: 13 verrassende pompoenrecepten om Halloween mee te vieren

Het is bijna Halloween, feest der pompoenen. Hoe veelzijdig deze seizoensgroente is, bewijzen deze dertien recepten uit het archief van onze Volkskeuken. Van Japans tot Surinaams, van romige soep tot ontbijtwafels, van cacao tot bloedworst.

1. Herfstige pompoentaart

Al weken liggen er in supermarkten en tuincentra van die grote pompoenen, bedoeld om uit te hollen en te versieren. De overblijfselen van je Halloweendecoratie, het vruchtvlees, kun je gewoon eten. Haal de pitten eruit - een vies werkje, laat het je kinderen doen - en bewaar ze, die kun je roosteren. Het vruchtvlees smaakt wat suffer dan dat van kleine pompoenen, maar als je er genoeg kruiden tegenaan gooit merk je er niets van. Zoals bij deze hartige pompoentaart met spekjes en paprika.

Pompoenen uithollen en uitsnijden tijdens de Pompoendagen in het Brabantse Asten. Het vruchtvlees kun je gewoon eten, wel even die pitten eruit vissen. Beeld Aurélie Geurts

2. Feestbrood van pompoen

Ook bij dit feestelijke pompoenbrood maakt de ietwat flauwe smaak van het vruchtvlees niet zo veel uit. Natuurlijk ook te maken met ‘gewone’ eetpompoen. 

Pompoenbrood Beeld Colourbox

Aaf: Een pompoenhoofd maken is een vreselijk project

Een van de vele grote desillusies waaruit het leven nu eenmaal is opgetrokken, is het uitsnijden van een pompoenhoofd, schrijft Aaf Brandt Corstius in haar column.  

Het rare is dat er op internet duizenden van die hoofden staan, perfect gelukt. Sommige mensen slagen er zelfs in een gehele familie van pompoenhoofden voor hun huis te zetten, compleet met een kattenpompoenhoofd. De Mensen van Pinterest, noem ik die mensen in mijn hoofd. Bestaan die mensen eigenlijk wel echt? En kunnen ze dat allemaal werkelijk?

3. Soep met prei, koolraap en pompoen

De Franse chef Raymond Blanc heeft kookprogramma’s op de BBC, een sterrenrestaurant en een immense moestuin in Oxfordshire. Voor Volkskok Sake Slootweg improviseerde hij dit recept met flespompoen, koolraap en prei.

Improvisatiesoep met prei, koolraap en pompoen Beeld Sake Slootweg

4. Worteltortilla’s met pompoenvulling

De worteltortilla’s in dit recept hoef je niet zelf te maken: die liggen sinds enige tijd in de supermarkt. Maak er een vegan wrap van met een vulling van pompoen, paddestoel en doperwt.

Vegan wortelwrap met pompoenvulling Beeld Pay-Uun Hiu

5. Pompoencurry

Deze curry smaakt heerlijk herfstig. Het maakt niet uit of je flespompoen, hokkaido (zo’n kleine ronde) of een grote halloweenpompoen (daar is -ie weer) gebruikt, maar let wel op dat je het gerecht hartig genoeg maakt.

Pompoencurry met pitabrood Beeld Tallina van den Hoed

6. Pompoenwafels met vanillesiroop

Weer eens wat anders dan soep of curry: zoete pompoenwafels. Lekker als chic ontbijt of warme middagsnack, met zelfgemaakte vanillesiroop of, als je dat te zoet vindt, wat roomkaas of een klontje boter.

Pompoenwafels met vanillesiroop Beeld Tallina van den Hoed

7. Risotto met pompoen uit de oven

Geen gerecht zo comfortabel als een kom risotto. En omdat hij uit de oven komt, heb je er weinig werk aan: 10 minuten rommelen in de keuken en daarna weer lekker terug op de bank, terwijl de oven zijn werk doet. 

Risotto met pompoen Beeld Yvette van Boven

8. Lunchbox met geroosterde pompoen en gestoofde aubergine

De Japanse Maori Murota geeft in haar boek Tokyo Cult Recipes een aantal gezonde recepten voor lunchmaaltijden die je kunt meenemen; bento’s. De eenvoudigste is deze met groenten.

Japanse lunchbox met pompoen en aubergine Beeld Marie-Louise Schipper

9. Fazantenbout met pompoen en whiskyroom

In oktober gaat ook het jachtseizoen van start. Vanaf 15 oktober mag er gejaagd worden op houtduiven, hazen en fazanten. Een wildrecept van Volkskok Onno Kleyn, met fazantenboutjes en whiskeyroom. En pompoen, natuurlijk.

Fazantenbout met pompoen en whiskeyroom Beeld Onno Kleyn

10. Zoete pompoenmuffins

Gebak van pompoen moet het vaak hebben van specerijen, pumpkin spices, een mengsel van kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en piment. Ze zijn prima te vervangen door Hollandse speculaaskruiden in deze kruidige zoete pompoenmuffins.

Zoete pompoenmuffins met walnoot Beeld Loethe Olthuis

11. Surinaamse pompoensoufflé

De melting pot die Suriname is kent een grote culturele diversiteit aan gerechten. Volkskok Pay-Uun Hiu maakt een recept uit Muriel’s groot Surinaams Kookboek: pompoenkaassoufflé. Een bijzonder gerechtje, en zeer feestelijk als je de soufflé in kleine schaaltjes bakt en serveert.

Surinaamse pompoensoufflé met kaas Beeld Pay-Uun Hiu

12. Kruidige pompoensoep met chocolade

Chef-kok, auteur, historica en chocoladekoningin Maricel Presilla ging op zoek naar de oorsprong van beroemde Latijns-Amerikaanse recepten. Dat leverde smaakvolle gerechten op, waaronder deze pompoensoep met cacao.

Kruidige pompoensoep met cacao Beeld Marie-Louise Schipper

13. Bloedworst met gember, taugé en pompoen

Het zou geen echt Halloweenlijstje zijn als er niet ten minste één bloedig recept tussen zou zitten. En het is een gewaagde combinatie, die Onno Kleyn probeerde. Bloedworst is van zichzelf al zo zoet, beredeneerde hij, dus waarom niet het contrast opzoeken? Veel gember, pittigheid, iets knapperigs. Verdraaid, het werkte. Lekker met pompoen uit de oven.

Bloedworst met gember, taugé en pompoen Beeld Onno Kleyn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.