Weekendwijsheid Bluffen

‘Met bluffen doe je jezelf en de ander een plezier’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week museumdirecteur Judith Kadee over bluffen.

Judith Kadee. Beeld Catherine Rockhold

Judith Kadee (26): 'Als jongste museumdirecteur van Nederland - Villa Mondriaan in Winterswijk - heb ik geleerd zo min mogelijk zwakte en onervarenheid te tonen. Kennis is macht en zeker in de museumindustrie verwachten mensen vaak dat je als een soort homo universalis alles weet en kunt, maar dat is natuurlijk niet zo. 'Wát, ben je nog niet naar de nieuwe tentoonstelling van Museum MORE geweest?'

In een gesprek kan zoiets erg afleiden. 'Nog niet', zeg ik dan, 'maar ik was laatst wel bij de opening van Museum No Hero in Delden, dat was prachtig. Ben je daar al geweest?' Páf, dan draai je het om. Het is niet dat ik constant loop te liegen, maar door wat te verbloemen en een beetje te bluffen, creëer je rust in een gesprek.

Tijdens een etentje zat ik eens naast de directeur van een groot museum die me de hele avond het vuur aan de schenen legde. Op zo'n moment wil ik me niet laten kennen, maar hij was niet makkelijk te imponeren.

Wat waren mijn ambities, vroeg hij op het eind van de avond, waar wilde ik uiteindelijk terechtkomen? Bij het MoMa in New York, als directeur, zei ik. Nee, natuurlijk is dat niet realistisch, maar eindelijk zag ik zijn ogen oplichten: dankzij mijn kleine vorm van bluf was ik voor hem ineens geen niemendal meer. Vaak bu'j te bang, zeggen ze hier in de Achterhoek, en dat is zonde.

Met bluffen daarentegen doe je jezelf en de ander een plezier, want iedereen, van bruikleengevers tot werknemers, is op zoek naar een directeur die het zeker weet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden