Weekendrecept Cranberry's

Merry cranberry’s!

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: cranberry’s.

Kerstboombrood. Beeld Yvette van Boven

De cranberry is van origine een Amerikaanse vrucht, in Europa is het dus een exoot. Ikzelf associeer ze erg met Kerstmis, maar van oudsher werden ze allereerst geserveerd bij het Amerikaanse feest Thanksgiving, een feest dat door geëmigreerde Europeanen, ofwel nieuwe Amerikanen, in de VS werd gevierd sinds het eind van de 17de eeuw. De eerste oogst van de cranberry is ergens einde herfst, precies rond Thanksgiving dus. Het is een echte wintervrucht waarvan de friszure smaak het goed doet bij kalkoen, een vogel die toen al werd bereid voor dat feestdiner. Die Europeanen die zich in de VS vestigden, namen het Kerstfeest mee naar hun nieuwe thuisland en serveerden ook op dat feest de nieuwe winterse vrucht die ze er hadden leren kennen. Zo kwam het dat de cranberrycompote daar op bijna elke kersttafel staat, een echt Amerikaans gerecht dus.

Over hoe die cranberry of veenbes, zoals wij hem noemen, naar ons land kwam, is nog een leuk verhaal. In 1845 spoelde een vat cranberry’s (ze werden veel op schepen meegenomen vanwege hun hoge vitamine-C-gehalte, goed tegen scheurbuik) aan op Terschelling. Een jutter nam het vat mee naar de duinen, denkend dat hij een vat drank te pakken had. Teleurgesteld dat het slechts bessen waren, liet hij het daar achter, waarna de cranberry’s zich op de uitstekende Terschellingse bodem konden uitzaaien.

Waar of niet, ik maak er voor de feestdagen een zoet breekbrood mee voor op de kersttafel, bij het ontbijt of de brunch, of voor na het eten bij de koffie en een glaasje sloe gin (die heeft u natuurlijk een poosje terug gemaakt met mijn recept). Wat over is, kan de volgende dag in de broodpudding.

Cranberry- kerstboombrood

voor een boel mensen

voor het deeg:

* 250 ml melk

* 1 zakje / 7 g instantgist

* 1 eetl. lichte basterdsuiker

* 1 ei

* 500 g bloem, plus extra

* 75 g boter op kamertemperatuur

* snuf zout

voor de vulling:

* 100 g gedroogde cranberry’s

* 4 eetl. rum, sloe gin of port, of kersensap

* 2 eetl. cranberrycompôte/jam

* 150 g amandelspijs

* 1 ei, losgeklopt

* 2 eetl. kristalsuiker

Beeld Yvette van Boven

Maak het deeg door alle ingrediënten goed te mengen. Kneed het dan op het aanrecht verder tot het soepel is en leg het afgedekt in een kom om op een warme plaats 1 uur te rijzen tot dubbele grootte.

Verwarm de cranberry’s met de drank en de compote in een steelpan tot het net kookt. Draai dan het vuur uit en laat afkoelen. Beleg een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg op bebloemd aanrecht terug. Rol uit tot een ½ cm dikte en steek met een uitsteekvorm van pakweg 6 vierkante centimeter er zo’n 45 cirkels uit.

Schraap restjes bij elkaar en rol die opnieuw uit, mocht het nodig zijn.

Leg een ½ theelepel spijs in het midden van elke deegcirkel en lepel er een theelepel cranberrysaus uit de pan op.Vouw de cirkel dan doormidden en druk de twee uiteinden samen zoals bij een gelukskoekje. Leg ze op de bakplaat, de punten naar onder, in de vorm van een kerstboom. Laat die ook 1 uur onder een theedoek rijzen. Kwast het deeg in met ei, bestrooi met kristalsuiker. Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 35 minuten goudbruin.

Serveer met (zure) room.

Kerstboombroodpudding. Beeld Yvette van Boven

Cranberrykerstboombroodpudding

Voor 4-6 personen

* klontje roomboter

* ca. 250 gram kerstbrood

* 300 ml volle melk

* 100 ml room

* 2 eieren

* scheutje (ca. 50 ml) sloe gin of rum

* 25 g kristalsuiker

Vet een ovenschaal (inhoud ca. 1 liter) royaal in met boter.

Verdeel het overgebleven brood over de schaal. Gebruikt u ander oud brood, snij de harde korstjes er dan wel even af.

Verwarm de melk met de room tot het net gaat koken. Klop de eieren, met de gin of rum en iets suiker schuimig en giet de hete room erop. Roer goed door en giet de custard over het brood uit. Laat het zeker een uur weken. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de pudding zo’n 35 minuten of tot de custard net stevig is en licht gaat kleuren aan de randen. Serveer warm.

Beeld Yvette van Boven

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden