Weekendrecept Aubergine

Maaltijdsalade met linzen, tomaat, boontjes & aubergine-yoghurtsaus (en een recept voor de restjes)

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven doet wat nieuws: een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken.

Maaltijdsalade met linzen, tomaat, boontjes & aubergine-yoghurtsaus. Beeld Yvette van Boven

Nu de aubergines bijna gratis zijn (ik kocht een tas vol bij de Turk voor een paar euro), maak ik bergen baba ganoush. Het lekkere van deze auberginedipsaus is natuurlijk die rokerige smaak. Aubergine heeft van zichzelf niet zozeer heul veel smaak: het heeft vooral structúúr. Van vlezig tot volledig gladgedraaid: als dipsaus komt u ’m in alle keukens van het Midden-Oosten tegen. Dan heet-ie weer moutabal, dan weer baba ganoush: iedereen maakt het net anders, maar de verslavende rokerigheid blijft.

Dat aanbranden van de aubergine kan op een gasfornuis, als u slechts één aubergine klaarmaakt, maar waarom zou u: ze zijn nu goedkoop en onder de grill maakt u in een keer een hele berg klaar, die grill staat toch aan.

In een officieel recept gaan naast aubergine (alleen uitgehangen en met een vork omgeroerd, zoals ik het graag eet, of gladgedraaid in de blender) altijd tahin, citroensap, knoflook, zout en peper. Er kunnen kruiden door als peterselie of koriander of specerijen als cayenne- of chilipoeder, komijn of korianderzaad. Er gaan soms zelfs noten in, probeer maar eens met fijngehakte walnoten. Dat is aan u, proef goed en pas de smaakmakers naar uw goesting aan.

Ikzelf maak een lichtfrisse basis met yoghurt die ik vervolgens voor meerdere gerechten kan gebruiken, want die dip alleen met brood eten is echt zonde. Schep het door de sla, vul er groente mee of taco’s of verdik er soep mee: rokerige aubergine is overal lekker in.

Maaltijdsalade met linzen, tomaat, boontjes & aubergine-yoghurtsaus

Auberginesaus-basis
* 4 aubergines
* 1 teen knoflook
* 3 eetl. dunne yoghurt
* kneep citroensap
* zeezout en versgemalen zwarte peper

Dressing voor salade voor 4 personen
* 1/3 van de basissaus
* 1-2 eetl. extra yoghurt

Salade
* 200 gram linzen (liefst Du Puy)
* 1 flinke tak kerstomaten
* 300 gram sperziebonen, gehalveerd
* 1 bos platte peterselie, gehakt
* 75 gram feta, verkruimeld

Leg de aubergines in hun geheel op een bakplaat onder een gloeiendhete grill (of direct op brandend vuur: een gaspit of het rooster van de BBQ). Keer ze telkens met een tang rond wanneer een zijde geblakerd is.

De binnenkant moet op het eind zacht en gaar aanvoelen, de schil aan de buitenkant diepzwart. Laat de aubergines iets afkoelen, halveer ze overlangs en schraap de inhoud met een lepel in een zeef. Laat ze 30 minuten uitlekken.

Breng de uitgehangen rokerige aubergine nu op smaak met fijngeraspte knoflook, yoghurt, zout & peper en een kneep citroensap naar smaak. Zet opzij.

Kook de linzen en de bonen in aparte pannetjes beetgaar, giet af. Schuif de laatste 5-7 minuten de kerstomaten bij de aubergines onder de grill, wacht tot ze net gaan blakeren, laat afkoelen.

Meng alles losjes met elkaar, schep wat extra yoghurt door de auberginesaus en schep het met een goede handvol gehakte peterselie door de salade. Bestrooi eventueel met feta en dien op.

Gevulde courgettes

* 2/3 van de auberginebasissaus

* 4 courgettes

* 1 ei

* 2 bosui (of andere tuinkruiden), gehakt

Halveer de courgettes overlangs. Schraap met een dessertlepel de zaadlijsten eruit en dan iets dieper, zodat de courgettes mooi uitgehold zijn. Leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat. Bestrooi de open helften met een snuf zout.

Hak de inhoud fijn en doe het in een kom. Meng de auberginesaus erdoor, een ei en alle tuinkruiden. Breng hoog op smaak met zout en peper en verdeel het mengsel over de uitgeholde courgettehelften.

Rooster ze in een voorverwarmde oven op 200 graden in zo’n 30 minuten mooi gaar en goudbruin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden