De Gids Waterkant

Little River Café is een uitblaasplek met grote aantrekkingskracht

Geen fijnere plek om te eten en drinken dan aan het water. Gidi Heesakkers en Paul Onkenhout bezoeken de fijnste. Vandaag: Little River Café op een oud binnenvaartschip bij Wijhe.

Foto Frank Maters

Katinka Durkstra was 19 jaar toen ze als kok aanmonsterde op een vrachtschip dat pendelde tussen Amsterdam en Brugge. Veel vrienden gingen samenwonen in die tijd. Zij niet. ‘Ja dááááááág.’

Ze reisde naar Israël en het Caraïbisch gebied, kreeg een kind in Australië, was kraker in Amsterdam, woonde in Engeland, werd nog drie keer moeder, koos voor een bestaan als kunstenaar, schreef een nog niet gepubliceerd boek met de titel Honderd mannen en kocht, hoewel ze ‘geen rooie rotcent’ had, een Belgische boot uit 1924, de Salamander 2, die ze naar de IJsseloever in Wijhe liet varen en ombouwde tot een drijvende eet- en drinkgelegenheid, Little River Café. En toen werd ze in Wijhe ook maar meteen havenmeester.

Verbaasd hoeft dus niemand te zijn over het levensmotto van Katinka Durkstra (50): ‘Verandering is vooruitgang. Ook al doet het in het begin soms pijn.’

Deze zaterdag heeft ze een ‘mooi jurkje’ aangetrokken en geen ouwe korte spijkerbroek. Ze zegt het bijna verontschuldigend. Haar moeder, een paar jaar geleden op het laatste nippertje ‘weggehaald voor de dood’, viert aan boord en rondom het horecaschip haar 84ste verjaardag. Het is warm en zonnig.

De tafels zijn versierd en alle vier kinderen van Katinka zullen erbij zijn. ‘Waanzinnig.’ De tweeling (14) heeft ze ‘even snel in een nieuw Levi’s-T-shirtje gestoken, voor oma.’

De een na oudste, Daniël (19), werkt op het horecaschip. Hij is begaan met de zaak. Al twee keer dook hij een wegwaaiende parasol achterna. Schipper, noemt hij zijn moeder, of chef. Hij is een grote steun voor haar sinds een aanrijding in december die ze moest bekopen met een whiplash. Hij trok weer bij haar in. Dat kon, hij had een tussenjaar.

Waardeloos natuurlijk, zo’n whiplash, maar het gaat alweer een stuk beter. Als ‘leerprocesje’ kan het geen kwaad. ‘En het is hartstikke fijn om zo met je eigen gozer samen te werken.’

Voor haar moeder heeft Katinka een zangeres geregeld, om Happy Birthday te zingen. De begroeting is hartelijk: ‘Hé schoonheid.’ Ook van de partij: Sofie, haar hondje met verlatingsangst, en Jan, haar vriend uit Amsterdam die ook kunstenaar is, ‘héél sexy’ mondharmonica speelt’ en vandaag de familie gaat ontmoeten.

Zes jaar geleden zocht de gemeente Wijhe een ondernemer die op de Loswal een horecaonderneming wilde exploiteren. Dus daar ging Katinka Durkstra. Ze had net een grote expositie in Bergen achter de rug. Geld had ze niet, maar haar bedrijfsplan overtuigde iedereen.

Samengevat: ‘Lekker bio, lekker vega, streekproducten, hippe twist, autonoom, vriendelijk en vrij, goeie sfeer.’ Plus lekkere kroketten, ‘want je moet jezelf niet uit de markt prijzen.’

De losse sfeer waar ze van houdt, is terug te vinden op de kaart. ‘De koekjesblikken zwerven altijd ergens over de tafels’ staat daar bijvoorbeeld, met een smiley erachter.

Ze begon in een foodtruck, een oude SRV-bus die ze turquoise schilderde en voorzag van klaprozen en een gedicht. Ze verkocht biologische friet, ijsjes en koffie. ‘Liep als een tierelier.’

Daarna werd met behulp van een investeerder de Salamander 2 gekocht en een steiger aangelegd. Als havenmeester van de passantenhaven zette ze een volgende stap: ‘Vanaf dat moment kon ik mijn eigen sfeer maken.’ De zaken gaan goed, deze zonovergoten zomer. De accountant liet laatst weten dat de prognose voor 2018 met 40 procent is gestegen. ‘Maar ik word vooral blij van de enthousiaste reacties van jongeren en ouderen.’

En ja, dan is er die rivier nog, de IJssel, ‘romantisch en supergrillig’, met uitbundig groen en strandjes op de oevers – een onweerstaanbaar vertoon van Hollandse schoonheid. Durkstra creëerde er haar eigen haven, een uitblaasplek met een grote aantrekkingskracht.

Ze is er zelf ook tot rust gekomen. Vanaf september gaat ze iets verderop een grote boerderij huren, samen met Jan. ‘Nog een keer een plek voor mijn kinderen en de honden en de katten en de kippen, de hele bende.’ Ze verheugt zich erop: ‘Ik ben chill nu.’

Little River Café
Jachthaven De Loswal
Veerweg 1
8131 ZZ Wijhe

Openingstijden:
op het moment maandag en dinsdag 11.00 -19.00 uur en woensdag tot en met zondag 11.00 - 21.00 uur

Op het menu:
Koffie of thee met Veluwse bio-appeltaart met slagroom 5 euro
Tosti kaas en gebakken biospek 6 euro
Dikke plakken brood met avocado, rode ui, verse koriander, tomaat 7 euro
‘Captains dinner’ maaltijd van de week vanaf 15 euro

Foto Frank Maters
Foto Frank Maters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.