De GidsLezersdilemma

Lezersdilemma: zal ik stiekem doorgaan met online flirten?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Het dilemma

Onlangs ‘betrapte’ mijn partner me bij het internetflirten. Voor mij is het een onschuldig spel maar zij was nogal van streek en betichtte mij van geestelijke ontrouw. Ik ben er niet aan verslaafd en het is geen compensatiegedrag. Het geeft alleen wat extra pret. Moet ik hiermee stoppen, ik wil mijn partner immers niet kwetsen, of kan ik stiekem doorgaan onder het motto: gun ‘die oude bok’ toch dit pleziertje zolang het nog kan?

Man (69), naam bij de redactie bekend

Stoppen

U zegt betrapt te zijn bij ‘het internetflirten’. Zo klinkt het als iets heel gewoons , iets wat iedereen doet. Maar stelselmatig flirten, op internet of elders, is natuurlijk niet iets onschuldigs – ik neem aan dat wat u ‘pret’ noemt in feite opwinding is. En geen partner vindt het leuk om te merken dat u uw opwinding niet bij haar maar op internet vindt. Nu uw partner u betrapt heeft, is stiekem doorgaan geen optie meer. Dat wordt liegen als ze u ernaar vraagt, met alle schuldgevoelens en verdere verwijdering van dien. Gewoon mee stoppen, dus. 

Floris de Monchy (59), Bilthoven

Eerlijk tegenover de vrouwen online?

Heeft u bij uw internetflirt(s) uw leeftijd vermeld of een recente foto meegestuurd? Vast niet. U bedriegt niet alleen uw partner, maar ook deze dame(s) en eigenlijk ook uzelf. Steek uw energie liever in uw partner, die uw leeftijd kent en voldoende om u geeft om jaloers te worden. Zij wil vast wel met u flirten, eventueel zelfs via internet, als ze maar weet dat ze de enige voor u is.

Joke Avegaart (76), Borne

Beleef het pleziertje met uw vrouw

Stiekem doen is nooit goed. U noemt dit een onschuldig ‘pleziertje’ maar ik vind het jammer voor u dat dit van een website moet komen. Besteed de energie van deze innerlijke drift eens aan uw vrouw, dan kunt u misschien een echt pleziertje beleven.

Martha Schotte (24), Antwerpen

Met vertrouwen moet het kunnen

Ik las uw dilemma voor aan mijn man (75) en vroeg wat hij zou doen. Ik kreeg een heel direct antwoord: ‘Dat laatste natuurlijk, lekker doorgaan’. En ik moest glimlachen. Na al die jaren samen vertrouwen we elkaar en gunnen we elkaar een onschuldig pleziertje.

Anneke Nierop (68), Hoofddorp

Leg uit waarom

Ook ik betrapte ooit mijn vriend op stiekem online flirten op een datingsite, hoewel hij ‘zo veel van me hield’. Alsof hij over mijn schouder kijkend al op zoek was naar een ander, beter exemplaar. Het is bijzonder kwetsend, maar meer nog schaadt het het vertrouwen binnen de relatie. Als je vindt dat je recht hebt op dit verzetje, bespreek dit dan met je partner. Zij kan dan beslissen of ze met je verder wil en misschien ook op zoek gaan naar extra pret buiten de deur. Stiekem maakt meer kapot dan je lief is.

Anna Hermans (52), Rosmalen

Stop met haar te kwetsen

Hoe kunt u ‘stiekem’ doorgaan zonder haar te kwetsen? U geeft aan niet verslaafd te zijn en het is ook geen compensatiegedrag. Maar misschien schrijft u dat iets te snel en is het goed om eerst na te denken over ‘ik wil haar niet kwetsen’. Uit haar reactie blijkt immers dat u dat doet: ze beschuldigt u van geestelijke ontrouw. Stiekem is in deze situatie sowieso verdacht. Het kan u helpen als u met uw partner het gesprek hierover aangaat. Mocht zij het, zoals eerder is gebleken, kwetsend vinden en u ontrouw noemen, dan is dat voldoende om ermee te stoppen. In een liefdesrelatie zoekt u het beste voor uw partner en niet voor uzelf.

Harry Brouwer (65), Winschoten

Over twee weken: mijn tandarts voert nutteloze behandelingen uit om financiële redenen

Ik kom al jaren tevreden bij dezelfde tandarts (A). Naast de controle wordt er altijd uitgebreid tandsteen weggehaald. Onlangs was ik door omstandigheden bij een andere tandarts (B). Na het checken van mijn gebit was de conclusie dat alles er prima uitzag. Op mijn verbaasde vraag wie het tandsteen zou gaan weghalen kwam de wedervraag: welk tandsteen? Conclusie van tandarts B was dat het weghalen van tandsteen voor tandarts A vooral een financieel interessant klusje is. Het stuit mij tegen de borst dat er mogelijk, ten nadele van mijn verzekeraar, een zinloze (en vervelende) behandeling wordt uitgevoerd. Zal ik tandarts A confronteren met de uitspraken van tandarts B? Overstappen naar tandarts B? Een derde mening vragen over het al dan niet aanwezig zijn van tandsteen? 

Vrouw (50), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden