de gidslezersdilemma

Lezersdilemma: Wat zou ú doen wanneer u wordt genegeerd door vriendinnen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Dilemma: Ik voel me buitengesloten door twee vriendinnen

‘Met twee vriendinnen, A. en B., doe ik geregeld leuke dingen, maar ik voel me vaak het derde wiel aan de wagen - zij hebben vanaf het begin een sterke band met elkaar. Wat me onzeker en jaloers maakt is dat B. weinig contact opneemt als ik geen initiatief neem. B. neemt in die periode dan wel contact op met A. Ze zijn allebei belangrijk voor me en ik snap dat vriendschappen kunnen verschillen. Toch lukt lukt me niet mijn gevoel van uitsluiting naast me neer te leggen. Hoe kan ik dat aankaarten, zonder te beschuldigen of een zielepiet te zijn?’ 
Vrouw (36), naam bij de redactie bekend

Loslaten

Het is maar een beeld. Dat hoeft niet te kloppen. Vriendschap kent geen weegschaal, maar is een gevoel. Op de academie had ik twee goede vriendinnen en ik dacht lange tijd dat zij onderling de ‘betere’ vriendinnen van elkaar waren. Totdat een van hen uitsprak dat zij dacht dat ik een hechtere vriendschap had met de derde van ons groepje. Laat het los, zoek niet naar bevestiging en geef vriendschap, gul en zonder bedenkingen. 
Irene Apperloo (59), Twello

Dwing het niet af

Stel jezelf de vraag wat je wil bereiken door het aan te kaarten. Maya Angelou zei ‘If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude’. Neem zelf initiatief om af te spreken als je daar behoefte aan hebt, of accepteer de situatie zoals die is; geniet van jullie tijd samen maar wees ook blij voor hen. Vriendschap kun je niet afdwingen. 
Hanne Laan (28), Amsterdam

Hun contact doet er niet toe

Ik kijk bij mijn vriendinnen nooit hoe vaak ze andere vriendinnen spreken. Ik ben blij dat ze ook anderen hebben, voor hen en ook voor mij. Een vriendin van wie ik haar ‘enige’ ben, voelt niet goed. Het geeft me altijd het gevoel dat ik tekort schiet, want zij wil altijd afspreken en ik wil ook wel eens iets of iemand anders. De waarde van jouw vriendschap met B zou niet moeten afhangen van het contact tussen B en A. Vriendschap is geen potje dat opraakt. Als je meer contact wilt kun je beter andere vriendschappen erbij zoeken. Het gevoel van uitsluiting kwijtraken is trouwens heel moeilijk als je er last van hebt, sterkte. 
Reina Koe (55), Delft

Bespreek het niet met allebei tegelijk

Hoewel het inderdaad een vervelend gevoel kan zijn, zou je in eerste instantie te rade kunnen gaan hoeveel deze vriendschappen voor jou betekenen. Wellicht kan het ruimte geven om het beeld van de vriendschap aan te passen. Als je toch voelt dat deze vriendschap belangrijk voor je is, overweeg dan om dit open en eerlijk met A te bespreken. Hen beiden confronteren kan de afstand tussen jou en A en B vergroten en kan jou het gevoel geven dat positieve veranderingen mogelijk onoprecht zijn. Aangezien A een vertrouwde vriendin is weet ik zeker dat ze begrip zal tonen voor je onzekerheid. 
Jan-Joris Ruigrok van Winsen (28), Schiermonnikoog 

Organiseer zelf uitjes

Ik zou niks aankaarten. U zegt het zelf al, dat komt over als beschuldigend en zielig. Neem zelf initiatief door af en toe een uitje of een etentje te organiseren, en de vriendinnen daarvoor uit te nodigen. Op dat moment maak je voor 100 procent deel uit van jullie trio. Niet te vaak, dan ligt het er te dik bovenop. Rustig aan, neem de tijd. Opdringen werkt averechts. 
Erik van Uchelen (75), Amersfoort

Over twee weken: Buurman maakt zich extreem kwaad over gehorigheid

De buurman (40+ inwonend bij zijn ouders) van mijn vriendin beschuldigt haar al jaren van ‘bonken’. De jarenzeventigkoopwoningen zijn gehorig en het is niet duidelijk welk geluid hij bedoelt. Zijn ouders ervaren geen geluidsoverlast. Vader erkent de onredelijkheid van zijn zoon, zijn moeder communiceert niet. De zoon reageert steeds met muurbonzen, nachtelijke telefoontjes, hij verspert haar de weg en verwijt haar zelfs zijn werkloosheid. Vorige bewoners zijn vanwege zijn gedrag verhuisd. Wijkagent, maatschappelijk werk, GGZ, burgemeester en pastoor zijn er al bij betrokken geweest maar niemand kan iets doen want hij maakt geen overtredingen. Hij wijst zelf alle voorstellen af. Mijn vriendin is ten einde raad.
Vrouw (55), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 24 juni 2019 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden