De gidsLezersdilemma

Lezersdilemma: Wat zou u doen tegen scheefwonen in deze tijd van woningnood?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Beeld .

Dilemma: Het scheefwonen van mijn vriendin zit me dwars

Een vriendin heeft uit een erfenis een pand verworven in de binnenstad van Amsterdam. Ze heeft dit huis gesplitst in vier appartementen die voor de hoofdprijs worden verhuurd aan expats. Zelf woont ze in een huurhuis van een woningbouwvereniging, waar ze een zeer lage huur betaalt. Ondertussen is het voor onze studerende dochter (en niet alleen voor haar) onmogelijk om tegen een betaalbare prijs een kamer te vinden. Dit stelt ons voor een dilemma: als de instanties dit scheefwonen ontgaat, moeten wij er melding van maken? Of accepteren dat sommige mensen heel handig zijn? 

Man (38), naam bij de redactie bekend.

Praat met haar 

In plaats van een gesprek met uw vriendin, overweegt u om achter haar rug om instanties te informeren, omdat u haar situatie niet eerlijk vindt. Over eerlijkheid gesproken... Mijn definitie van vriendschap is anders. Inkomen uit woningverhuur telt mee bij de inkomstenbelasting. Omdat er geen wettelijke maatregelen bestaan tegen scheefwonen, is er een inkomensafhankelijke huurverhoging van 4 procent bovenop de jaarlijkse reguliere huurverhoging. Ze zal dus verhoudingsgewijs steeds meer gaan betalen. Wellicht tot ze zelf wil verhuizen. Financiële keuzes van anderen zijn niet aan u. Als u zich genoodzaakt voelt u uit te spreken, doe dat dan op z’n minst open en rechtstreeks. 

Irene van Seggelen (38), Utrecht

Het ligt niet aan haar 

De term scheefwonen werd een paar jaar geleden door de overheid geïntroduceerd. Door jarenlang falend beleid zijn er te weinig huurwoningen. Een van de oplossingen hiervoor was om mensen met een redelijk inkomen uit hun huizen te jagen door ze met deze term een schuldgevoel aan te praten. Maar net als bij uw vriendin is hun woning een thuis. En waarom wilt u hiervan melding maken? De woningbouwvereniging weet via de Belastingdienst precies wat het inkomen van uw vriendin is; haar huur is ongetwijfeld extra verhoogd. Reageer uw ergernis om de onmacht van uw dochter een kamer te vinden daarom niet af op uw vriendin. 

René Yedema (59), Almelo

Zeker niet verklikken 

Mijn dochter is ook op zoek naar een woning, maar hoe verwerpelijk ik speculatie en onderhuur ook vind, iemand verklikken is in mijn ogen nog erger. Praat met je vriendin en verbreek desnoods de vriendschap. Zolang de gemeente huiseigenaren niet verplicht om hun pand zelf te bewonen, zal dit probleem blijven bestaan. 

Sandra Bronkhorst (47), Gronsveld

Vraag haar om een huurwoning 

Ik zou aan je vriendin vragen of je dochter een van de appartementen mag huren voor een normale prijs, omdat ze in de reguliere markt onmogelijk een kamer kan vinden vanwege de vele scheefwoners in Amsterdam. 

Leonie de Vries (57), Utrecht

Woning afstaan zou haar sieren 

Waarschijnlijk ontgaat het de instanties niet: de waarde van het verhuurde pand telt mee in het inkomen van uw vriendin. Als haar inkomen hoger is dan € 42.436 dan betaalt uw vriendin een extra hoge huurverhoging (5,6 procent dit jaar). Stel dat het pand meer dan een miljoen waard is, wat in de binnenstad van Amsterdam goed het geval kan zijn, dan is haar inkomen uit vermogen hoog genoeg hiervoor. Maar ook met extra huurverhogingen woont zij goedkoop. Uw vriendin heeft waarschijnlijk een huurcontract voor onbepaalde tijd. Het zou haar sieren als zij haar woning vrijmaakt voor iemand die het nodig heeft, maar ze kan er niet toe worden verplicht. 

Ilze Tas (45), Nootdorp

Over twee weken: Ik vertrouw mijn familieleden niet

Mijn schoonzus en haar man tonen een ongepaste affectie voor onze dochters. Zij zijn zelf ongewenst kinderloos. We zien elkaar alleen op feestelijke dagen. Onze dochters worden dan op schoot genomen, gekieteld en gekust. Ze willen dat onze dochters eens komen logeren. Ik vind dit onprettig en heb liever dat ze een dagje mee uit gaan. Mijn man ziet het probleem niet en heeft een logeerpartij afgesproken. Ik denk niet dat er sprake is van kindermisbruik, maar het voelt niet goed. Moet ik naar mijn gevoel luisteren of zie ik dingen die er niet zijn? 

Vrouw (41), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? 

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 29 april 2019 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden