De Gids Lezersdilemma

Lezersdilemma: Wat moeten we met buiten rokende buren?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Wat moeten we met buiten rokende buren?

Wij wonen in een koopappartement in Amsterdam. Sinds twee jaar wonen er twee stevige rokers onder ons. In de zomer komt de rook elk uur vanaf hun balkon omhoog ons huis binnen. We moeten dan de deur dicht doen, omdat ik astmatisch ben. We zijn al twee keer bij de buren langs geweest. We hebben rookpauzes en burenbemiddeling voorgesteld. Ze zouden daarop terugkomen, maar dat hebben ze niet gedaan. Onze woning konden wij in de hete zomer van afgelopen jaar ventileren noch koelen.

Man (49), naam bij de redactie bekend.

Laat ze u waarschuwen voor het roken

Buiten tabak roken op balkons of in  ommuurde postzegeltuinen is inderdaad met name voor de directe buren buitengewoon vervelend en ongezond, ook je niet astmatisch bent. U hebt nog geluk dat uw buren kennelijk niet regelmatig kolen barbecuen, terwijl u de ramen of deuren open hebt staan of u de was op uw balkon hebt hangen. U kunt nogmaals proberen af te spreken dat ze u van tevoren waarschuwen als ze willen roken, zodat u maar korte tijd deuren en ramen hoeft te sluiten. Indien ze te frequent roken, kunt u ze misschien overhalen elektrisch te roken. Het zou net als elektrisch barbecuen in plaats van kolenbarbecuen, uw buiten- en binnenlucht een stuk minder ongezond maken.

Peter de Kort (62), Nijmegen

Knal

Ik kan u adviseren om uw deur niet alleen maar dicht te doen, maar steeds met een heel harde knal dicht te gooien. Dan gaan uw buren zich schamen. Zo ben ik ook van het roken af gekomen.

Jaap A. van Vliet (70), Arnhem

Verhuizen

Misschien kunt u ruilen met een appartement op de begane grond? Minder rook én minder opstijgend geluid. U kunt uw buren niet verbieden te roken op hun balkon, en steeds meer mensen roken uitsluitend nog buiten hun woning. Ook kan men op de balkons barbecueën en feesten. Verhuizen is dus de enige afdoende oplossing. Wij zaten in dezelfde situatie en hebben ons Haagse appartement verkocht. De opbrengst was voldoende voor een vrijstaand huis met 900m2 grond in Zeeuws-Vlaanderen. Wij werken niet meer, maar hier wonen ook mensen die een paar keer per week naar de Randstad pendel(d)en. Durf te kiezen! 

Ingrid Kramer (63), Sluis

Een sigaret valt mee

Eerlijk gezegd denk ik dat men in Amsterdam wel nog wat méér binnenkrijgt dan de sigarettenrook van benedenburen. Kijk, als ze ook nog gaan barbecueën of steengrillen op balkon is het een ander verhaal, maar een sigaret moeten kunnen lijkt me. Wat dacht u van een airco in de zomer?

Carin Poell (70), Amstelveen

Woningruil

De rook kringelt omhoog, dus u kunt het beste een woningruil voorstellen, u een verdieping lager, uw rokende buren boven u in uw appartement.

Jaap Kleinpaste (63), Epe

Schrijf een brief

Zelf ben ik niet astmatisch, maar als er mensen in het openbaar roken vind ik dat al vervelend. Zijn er bewoners in uw appartementencomplex die bevriend zijn met hen? Met goede vrienden zullen zij eerder een compromis willen sluiten. Zo niet, dan is het bestaan van de Vereniging van eigenaren (VvE) handig. Zij raden aan een brief te schrijven naar uw buren waarin u duidelijk vermeld wat de overlast betreft en welke concrete afspraken u wilt. Wanneer dit niet werkt kan de VvE optreden als bemiddelaar. Via de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement kan de VvE als laatste redmiddel boetes opleggen.

Quin Schilham (15), Soest

Over twee weken: moet ik weg bij mijn vrouw omdat ik haar geen kinderen kan geven?
Het was de grote droom van mijn vriendin (40) om kinderen met mij te krijgen. Ik had er al 3 bij twee andere vrouwen, dus dat zou geen probleem zijn. Zes jaar hebben we gewacht op het juiste moment om eraan te beginnen, maar nu blijk ik niet meer vruchtbaar te zijn. Ze is er kapot van, in haar ogen was ik de ideale vader voor haar kind(eren). Ze houdt zielsveel van me en ik van haar dus uit elkaar gaan is niet eenvoudig. Maar ik gun haar het moederschap zo, en heb haar dat ook gezegd. Zij wil niet bij mij weg. Wat moet ik doen?

Man (67), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden