De Gids Wat zou u doen?

Lezersdilemma: Wat moet ik met mijn vriendin, de ‘soms-vegetariër’?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

wat zou u doen

Een goede vriendin is sinds enkele jaren vegetariër. Van mij verwacht ze dat ik een vege-tarische maaltijd verzorg als zij komt eten. Echter, op het terras bestelt ze geregeld bitterballen of andere vlees-gerechtjes. Ik merk dat ik moeite heb met deze dubbele moraal. Met liefde houd ik rekening met de dieetwensen van mijn gasten, maar ik vind het irritant om me te moeten aanpassen aan andermans wisselvallige principes. Als ik ernaar vraag, zegt ze dat ze zelf wil kunnen kiezen wanneer ze een dag zondigt. Wat zou u doen?

Vrouw (28), naam bij de redactie bekend.

U hoeft zich niet aan te passen

‘Soms vegetariër’ bestaat net zo min als ‘een beetje zwanger’. Een vegetariër zal nooit, maar dan ook nooit, iets van een gedood dier eten (wel melk, boter, eieren). Meestal geen vlees eten, wil nog niet zeggen dat je vegetariër bent. Uw vriendin wil waarschijnlijk zo af en toe géén vlees eten, dat is haar goed recht. Aangezien het hier om een wisselvallige principekwestie gaat, is het een beetje overdreven om u hiermee op te zadelen. Misschien kunt u voorstellen dat uw vriendin zelf de ingrediënten meeneemt om samen de door haar gekozen maaltijd te bereiden. 

Nanny Kajuiter (74), Epe

Geen heiligschennis

Hoe consequent moet een mens zijn om de wens te mogen hebben vegetarisch te eten? En te verwachten dat goede vrienden die wens respecteren? Mag ze wel leren schoenen aan? En hoeveel eieren mag ze eigenlijk eten? Kortom: waar bemoeit u zich mee? Vegetariër zijn is geen heilige staat en zeker niet een staat waarvan anderen de grenzen mogen bepalen. Zie het koken voor deze vriendin als een uitdaging uw eigen keukenrepertoire zo ver mogelijk uit te breiden. Dan wordt het vast nog weer leuk! 

Marieke Thoomes (56), Utrecht

Gewoon flexitariër

Het feit dat uw vriendin probeert vegetarisch te eten, is klimaattechnisch alleen maar toe te juichen. Dat ze soms een dag een beetje vlees eet, is haar keuze en haar recht. Ze is dus flexitariër, dat is tegenwoordig heel normaal. En hoe ingewikkeld is het een vegetarische maaltijd te maken als zij langskomt? Gun uw vriendin haar bitterbal en probeer je er vooral niet zo aan te storen. 

Marijn Scheltens (22), Amsterdam

Waarschuw haar over het menu

Uw vriendin draagt zelf de oplossing al aan. Ze wil kunnen kiezen wanneer ze zondigt. Dus vertelt u haar, als u haar weer eens uitnodigt te komen eten, wat er die dag op het menu staat. Dan kan ze kiezen of ze wel of niet op uw uitnodiging ingaat. Simpel toch? 

Jan de Waard (66), ’s-Hertogenbosch

Niks van aantrekken

Het voorbeeld van uw vriendin vind ik herkenbaar. Ik eet al jaren geen vlees, maar maak daarop één uitzondering die al mijn vrienden kennen: ik eet graag op zijn tijd een bitterbal of kroket. Er is geen enkele vriend die dit aangrijpt om niet tegemoet te komen aan mijn wens om bij hen een vleesloze maaltijd te krijgen. Dat heet vriendschap. 

Jules Maussen (54), Eindhoven

Noem haar geen vegetariër meer

Uw vriendin doet haar best om het milieu en het dierenwelzijn te verbeteren, en u eet meer vegetarische gerechten wanneer zij bij u komt eten. Probeer eens de term flexitariër aan uw vriendin voor te leggen als dat u minder frustraties geeft. Bovendien, hoeveel moeite is het nou om eens geen vlees te maken voor het avondeten? 

Nina van Apeldoorn (21), Amersfoort

Over 2 weken

Mijn vriend is niet zo attent als het aankomt op verjaardagscadeaus. Bij verjaardagen (ook van zijn familie) ben ik diegene die vooraf cadeautjes bedenkt en koopt. Ik wil deze verantwoordelijkheid liever niet voor mijn schoonfamilie. De keren dat ik geen actie ondernam, kwamen we met lege handen aan, wat voor mij ongemakkelijk voelde. Eén keer heb ik achteraf nog per post iets gestuurd. Hem eraan herinneren werkt niet. Wat kan ik doen? 

Vrouw (31), naam bij de redactie bekend   

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 14 januari 2019 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden