De GidsWat zou u doen?

Lezersdilemma: ‘Moeten we onze zoon laten testen omdat hij niet goed kan meekomen?’

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. 

Onze zoon loopt achter op leeftijdsgenoten

Onze oudste zoon (8) is een zachtaardige, wat onzekere jongen. Op school doet hij al vanaf de kleutergroep vrijwel niets. Inmiddels schrijft en leest hij te traag om zijn schoolwerk af te krijgen. Hij krijgt veel aandacht van de juf en volgt buiten school schrijftraining bij een fysiotherapeut. Uit een test blijkt dat hij motorisch flink achterloopt op leeftijdsgenoten. Wel heeft hij gewoon leren fietsen en veters strikken en gaat hij over een paar maanden op voor zijn zwemdiploma. De school wil hem nu breed laten onderzoeken. Wij zien niet in wat dit zou opleveren en willen hem vooral tijd geven zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen. Wat zou u doen? 
Vrouw (40), naam bij de redactie bekend

Een diagnose kan geen kwaad

Wij hebben hetzelfde probleem ondervonden met onze zoon (nu 20, gediagnosticeerd Developmental Coordination Disorder, DCD). Een diagnose helpt de docenten om op juiste wijze hulpmiddelen aan de bieden: gebruik van laptop, extra tijd om toetsen te maken, de toetsen digitaal te maken. Het is frustrerend als je altijd de laatste bent, je leeftijdsgenoten niet bij kan bijhouden, onleesbaar blijft schrijven. Het kind kan zijn onhandigheid dan verklaren. De grootste opluchting was stoppen met schrijven en het gebruiken van een laptop in de klas. Verkramping van de handen maken een dictee er niet beter op. Inmiddels heeft hij een mbo-opleiding applicatieontwikkeling en een rijbewijs. Zonder al die extra hulp was dit niet gelukt. 
Sandra Vink (51), Noordwijk

Onderzoek zelf mee

Ik zou niet alleen de school laten zoeken maar zelf actief aan het onderzoek deelnemen. Een kind dat maar blijft aanmodderen en zijn leeftijdsgenoten niet kan bijhouden zal uiteindelijk gefrustreerd raken en misschien afhaken. Als u weet welke oorzaak er achter de ontwikkelingsproblemen van uw zoon zit, zult u in staat zijn beter in te spelen op zijn specifieke behoeften. Dat hoeft de wens om hem in zijn eigen tempo te laten ontwikkelen beslist niet in de weg te staan. 
Jiska Norder (47), Nieuwegein 

Onderzoek sluit eigen tempo niet uit

Het is lovenswaardig dat u hem, in een tijd van (over-)diagnosticeren, de ruimte wilt gunnen zich in eigen tempo te ontwikkelen. Toch proef ik in uw tekst ook onzekerheid: ‘wat als er iets aan de hand is en wij daar iets aan kunnen doen?’ Inzicht van deskundigen neemt die zorgen wellicht weg, of wijst u de weg naar een gerichte behandeling die uw zoons ontwikkeling ondersteunt. Dat betekent niet automatisch dat hij in een mallemolen terechtkomt. U bent als ouder leidend, niet volgend. Ook mét deskundig advies kunt u hem het gevoel blijven geven dat hij zijn tijd mag nemen en hij oké is zoals hij is.
Dieuwertje Bosma (30), Utrecht

Hij krijgt al extra hulp

U ziet het nut niet in van een uitgebreid onderzoek. Waar bent u bang voor? Dat de uitkomst u tegenvalt? U trekt nu zelf ook van alles uit de kast met schrijftraining en de juf geeft hem al veel aandacht. Zijn ‘eigen tempo’ is dus discutabel want dan zou u die extra hulp niet initiëren. Laat hem testen en wellicht komt hij op een andere school met kleine klassen veel meer en eerder tot bloei. 
Yolanda Nunez (62), Amstelveen

Een label kan helpen

Laat hem alstublieft testen! Wellicht is er sprake van autisme, DCD, adhd of iets dergelijks. Kinderen met dergelijke ‘stoornissen’ hebben moeite om mee te komen met het gewone leven omdat zij informatie op een andere manier verwerken. Terwijl dergelijke kinderen, mits goed begeleid, een uitstekend leven kunnen leiden. Een label kan kinderen helpen zich uiteindelijk te ontwikkelen tot gezonde volwassenen. 
Krista de Witt (57), Westervoort

Over twee weken: 

Mijn moeder rijdt zonder rijbewijs

Mijn moeder (90) is erg zelfstandig en schrikt er niet voor terug om lange afstanden rijden. Haar rijbewijs is begin dit jaar verlopen, ze was een paar maanden te laat met het aanvragen van een nieuwe. Nu is ze door alle keuringen heen en ligt haar aanvraag bij het CBR. Voor haar is daarmee alles geregeld, maar een rijbewijs heeft ze nog niet. Als ik zeg dat ze niet mag rijden omdat ze niet is verzekerd, wuift ze dat weg. Ik ben bang voor de gevolgen als ze een ongeluk veroorzaakt. Het is haar leven, ik ga er niet over. Moet ik het laten rusten? 
Vrouw (63), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden