De Gids Wat zou u doen?

Lezersdilemma: moet ik mijn medicijngebruik aanpassen vanwege mijn vrouw?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Ik heb jaren geleden onder een depressieve stemming. Nu heb ik op aanraden van mijn omgeving een antidepressivum, dat ik nu een jaar gebruik in een lage onderhoudsdosis, waardoor ik naar mijn gevoel weer tot leven ben gekomen. Mijn vrouw vindt echter dat ik me soms over de top gedraag en zij ergert zich hieraan. Moet ik, rekening houdend met mijn vrouw, mijn medicijngebruik stoppen met de kans dat ik weer de oude word, die stil, teruggetrokken en somber is?

Man (68), naam bij de redactie bekend.

Verantwoordelijk gedrag

Natuurlijk moet u niet stoppen. Uw kwaliteit van leven is verbeterd. Cijfer uzelf niet weg omdat uw vrouw zich soms ergert. Neem wel verantwoordelijkheid voor uw gedrag bij een over-de-topstemming. Vraag uw vrouw welke gedragingen zo ergerlijk zijn en neem dit serieus. Levert dit onvoldoende op, bespreek dan met uw huisarts wat u aan de reacties van uw vrouw kunt doen, maar geef uw verbeterde leven niet op. 

Eric van Kleef (51), Leiden

Ze mag zich gelukkig prijzen

Nee, zeker niet aanpassen, die antidepressiva. Wat een verademing dat u weer tot leven bent gekomen. Mijn man is ook jaren depressief geweest en werd emotioneel juist zeer afgevlakt. Door de medicatie ervoer hij geen gevoelens meer. Vele pogingen heeft hij ondernomen om de juiste dosering te vinden, maar zonder het gewenste resultaat. Uw vrouw mag zich gelukkig prijzen dat ze haar man weer terug heeft gekregen en uzelf kunt weer genieten van het leven.

 Dorethé Jans (59), Boxmeer

Samen naar de arts

Wat prettig dat u zich na al die jaren somberheid weer de oude voelt. Wellicht kunt u uw vrouw een keer meenemen naar de arts, wellicht is er een oplossing te vinden voor uw uitgelaten stemming. Bijvoorbeeld door de dosering wat te verlagen of te kiezen voor een ander soort antidepressivum. En in de tussentijd went uw vrouw er misschien aan. 

Sanne van der Heijden (28), Amsterdam

Teken

Spreek met uw vrouw een teken af dat zij u kan geven wanneer zij vindt dat u zich weer eens over de top gedraagt. Dan kunt u zich wat inhouden. 

Henk van Iperen (60), Alphen aan den Rijn

Niet aanpassen

Mijn man heeft in de afgelopen vijftien jaar meerdere depressies gehad en is er door therapie en medicijngebruik weer uitgekomen. Antidepressiva slikt hij nog steeds en hij is nu die echte stabiele, grappige en leuke persoon die hij altijd was. Dus: medicijngebruik niet aanpassen, want nu bent u wie u echt bent. 

Eva Wessels (50), Amersfoort

Zoek samen naar een oplossing

Ik kan mij goed voorstellen dat u niet meer terug kunt naar uw depressie. Het is echter opvallend dat u het probleem duaal benadert: óf ik pas mij aan voor mijn vrouw óf ik kies voor mijzelf. Zijn er geen compromissen? Zou u samen kunnen onderzoeken welke gedragingen moeilijk te verdragen zijn en of deze ook allemaal aan uw medicatie zijn toe te schrijven? Wellicht is dat het onderzoeken waard en vindt u beiden een manier om (ook mét de medicatie) rekening met elkaar te houden, zonder dat een van u het onderspit moet delven. Hoe mooi zou het zijn als u elkaar (met uw hernieuwde levenslust) opnieuw kunt vinden? 

Dieuwertje Bosma (30), Utrecht

Over 2 weken

Mijn man rookt met een e-smoker. Dat vind ik jammer, maar ik accepteer het. Hij vindt het lekker en hij wil niet stoppen. Maar ik wil niet dat hij in huis rookt, omdat niet zeker is dat meeroken met een e-smoker onschadelijk is. Ik wil mijn kinderen en mezelf daar niet aan blootstellen. Hij heeft me een aantal keer beloofd niet thuis te roken, maar ik heb het hem toch zien (en horen) doen. Ik ben daar boos over, omdat hij mijn vertrouwen beschaamt. Hij zegt dat ik niet moet zeuren en hem moet vertrouwen. Wat zou u doen? 

Vrouw (45), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 7 januari 2019 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden