De GidsLezersdilemma

Lezersdilemma: ‘Moet ik mijn collega aanspreken op het kijken van video’s onder werktijd?’

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Mijn collega kijkt rustig een uur of langer video’s op kantoor die niks met werk te maken hebben op de dag dat onze leidinggevende vrij is. Ze denkt misschien dat we het niet doorhebben, maar je ziet het als je langs haar loopt en soms gaat per ongeluk het geluid aan over haar luidspreker. We hebben het allemaal druk en ze zou meer kunnen doen als zij de hele dag werkt. Even een pauze is niet erg, maar houd het dan kort. Moeten we er iets van zeggen? Haar confronteren vind ik niet mijn taak. Maar naar de leidinggevende stappen voelt ook niet goed. 

Vrouw (40), naam bij de redactie bekend

Vraag het direct

Als u er last van heeft is het aan u om er met uw collega over te praten. Waarom doet ze dit? Leg haar uit wat u er vervelend aan vindt. Stopt het niet, dan kunt u altijd nog naar uw leidinggevende gaan. Meld dit wel vooraf bij uw collega. Op deze manier hoeft u niets achter haar rug te doen. 

Annemieke Wouterse (55), Hoorn

Toon interesse

Wat heerlijk dat je collega ook onder werktijd ontspanning zoekt door een film te kijken. Dat het misschien wat lang is, daar zou je het over kunnen hebben. Confronteren is niet nodig, maar oprechte interesse tonen in je collega en haar beweegredenen komt wellicht de werksfeer en motivatie ook ten goede. 

Monique van Dijk (46), Culemborg

Niet klikken

Ga vooral niet over uw collega klikken bij haar leidinggevende maar benader haar tijdens het videokijken en stel haar dan de volgende vraag: ‘Sorry voor het storen, maar ik wil heel graag van jou horen waarom jij denkt dat jouw collega’s tijdens het werk geen video kijken?’ Wellicht opent deze vraag haar ogen. Zo niet, dan heeft u haar er in ieder geval op attent gemaakt dat haar videogedrag niet onopgemerkt is gebleven. Ook kan zowel de vraag als het antwoord dan een opstapje zijn naar een vervolggesprek met haar, in het geval dat de ergernis over haar oncollegiale gedrag een prettige werkrelatie in de weg staat. 

Lot van der Heijden-de Graaff (61), Muiderberg

Subtiel

De volgende keer dat ze een film kijkt loop je naar haar toe en zegt: hé, ik zie dat je een film aan het kijken bent,. Als je klaar bent wil je me dan even helpen? Ik kom om in het werk. 

Marjolijn Wentink (53), Bilthoven

Waarom zoekt ze afleiding?

Misschien is haar gedrag een symptoom. Zou het kunnen dat ze haar werk niet leuk vindt? Misschien is het een idee om het gesprek met haar aan te gaan en haar zonder oordeel vragen of ze het nog wel naar haar zin heeft. Zo niet, wat zou er dan moeten veranderen om weer met plezier aan het werk te gaan? De leidinggevende hoeft hier niets over te weten. Misschien helpt het haar om een functie te zoeken die haar beter past en jij bent je irritatie kwijt. Mocht ze zeggen dat ze haar werk wel leuk en interessant vindt, dan heb je in elk geval laten weten dat haar gedrag niet onopgemerkt blijft. 

Annick de Wolf (47), Den Haag

Veroordeel haar niet

Ik zou uw collega eens, niet veroordelend maar geïnteresseerd, vragen wat voor video’s ze aan het kijken is. Uw collega weet dan dat u heus wel doorheeft dat ze alleen video’s kijkt als de baas er niet is. Of ze er vervolgens iets mee doet is dan aan haar. 

Hay Kranen (36), Amsterdam

Over twee weken: onze partijdige grensrechter verpest de voetbalwedstrijden

Elke zaterdag speelt ons damesteam zijn voetbalwedstrijden. De sfeer op de club is gemoedelijk, een aantal mensen is vrijwilliger en elke zaterdag aanwezig. Voor veel vrijwilligers is de voetbalclub een belangrijk onderdeel van hun leven. Zo ook onze vaste grensrechter. Elke zaterdag vlagt-ie met veel plezier en enthousiasme onze wedstrijd. Hij vlagt erg partijdig in ons voordeel, met frustratie bij de tegenpartij als gevolg. Dit kan zelfs leiden tot opstootjes en staking van de wedstrijd. Wij vinden het moeilijk om hem nog te vragen voor onze wedstrijden. Hij haalt er duidelijk veel plezier uit maar zorgt er dus ook dat de wedstrijden uit de hand lopen en wij het daardoor minder leuk vinden.

Vrouw (29), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden