Lezersdilemma: Moet ik als (zwangere) arts mijn verloskundige tegenspreken?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Bij mijn verloskundigenpraktijk doe ik mee aan groepsconsulten voor zwangeren. Een verloskundige geeft soms bijzondere adviezen, zoals dagelijks water met Himalayazout drinken, want 'daar gaan je cellen beter van functioneren'. Als arts heb ik er moeite mee dat iemand als medische autoriteit zulke waanzinnige uitspraken doet, en voel ik me verantwoordelijk om de verloskundige hierop aan te spreken. Maar ik aarzel, want ik wil graag bij deze praktijk onder controle blijven en er ook bevallen, dus ik wil een goede band houden met de verloskundige. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Lekker laten beuzelen

Tijdens mijn studie heb ik meegelopen met een antroposofische huisarts. Zij verkondigde ook allerlei dwaasheden waar ik zelfs als eerstejaars al moeite mee had. Haar antroposofische geneeskunde beperkte zich tot onschuldige zalven voor onschuldige klachten (die zonder die smeersels ook vanzelf wel over zouden gaan) en bij een longontsteking schreef ze gewoon antibiotica voor. Jouw verloskundige valt waarschijnlijk in dezelfde categorie. Je wilt graag bij deze verloskundige blijven, dus ik vermoed dat ze prima werk levert. Als arts zou ik je willen adviseren; beperk je tot je eigen patiënten en laat haar maar beuzelen tegen de hare.

Dr. Sjors Koppes (32), Amsterdam

Verantwoordelijkheid als arts

Ja, u moet uw verloskundige tegenspreken. Als u als arts daar zit en haar niet tegenspreekt, dan zal zij (en anderen?) daaruit afleiden dat het klopt. Als u als arts weet dat dat niet zo is, dan moet u dat zeggen. U bent bang dat u de relatie met de verloskundige in gevaar brengt omdat u graag bij deze praktijk wilt blijven. Ik zou denken dat u helemaal niet bij een praktijk wilt bevallen die dergelijke ideeën erop na houdt. Zij moet straks beslissen of u aan een arts wordt overgedragen. Op basis van uw huidige ervaringen zou ik daar niet gerust op zijn. U wel?

Agnes Luijten, 40, Amersfoort

Vraag om bewijs

Verloskundigen worden ook opgeleid volgens de principes van evidence based practice. Ik zou dus vragen naar de bewijzen van haar adviezen. Je hebt recht op zorg die zoveel als mogelijk wetenschappelijk onderbouwd is. Als je dit tijdens een groepsconsult vervelend vindt, raad ik je aan een een-op-eenconsult aan te vragen. De verloskundige moet professioneel genoeg zijn om zo'n gesprek te voeren, zonder dat er sprake is van een vertrouwensbreuk.

Tamar van Haaren (42, docent verloskunde), Bunde

Ga het gesprek aan

Extra zout adviseren tijdens de zwangerschap is schadelijk: de bloeddruk kan (nog verder) stijgen, waardoor groeiachterstand van de foetus kan ontstaan. Himalayazout is niks beter dan keukenzout, sterker: het is een verontreinigde, peperdure versie. Als arts niets zeggen over deze adviezen, betekent geen verantwoordelijkheid nemen voor anderen, die veronderstellen een professional te kunnen vertrouwen. Neem de verloskundige apart voor een gesprek. Worden de adviezen hierna niet aangepast, dien dan een klacht in en zoek een andere praktijk.

Sophie Luderer (diëtist, 43), Nijmegen

Over twee weken: Kan ik mijn vriend vragen niet meer te betalen voor etentjes?

Mijn vriend is bevriend met een vrouw voor wie hij in het verleden (voor onze relatie) romantische gevoelens had en gaat regelmatig met haar uit eten.

Ik heb hier geen moeite mee, wel met het feit dat hij voor alle etentjes betaalt. Hij zegt dat ze weinig te besteden heeft. Hij is zelf heel gul, maar ik vind dat er hier geen sprake is van een gelijkwaardige vriendschap als één van de twee altijd betaalt. Op mij komt het over als een poging in een gunstig daglicht te blijven bij haar. Hij bezweert dat dat niet zo is. Kan ik hem vragen voortaan niet meer te betalen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 23 april 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden