De Gids Lezersdilemma

Lezersdilemma: Mijn vriendin maakt niet genoeg tijd vrij voor mij

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Dilemma: Mijn vriendin maakt niet genoeg tijd vrij voor mij

Mijn vriendin en ik wonen een half jaar samen en zij heeft co-ouderschap over haar twee kinderen. Zij wil elke zaterdag met de jongste naar de voetbalwedstrijd van haar oudste zoon (13), ook als de kinderen bij haar ex zijn. Dan moet zij vroeg op in het weekend. Ik vind dit niet oké, want zij besluit eenzijdig dat twee van onze vier ochtenden per maand samen verdwijnen, ochtenden waarvan ik altijd erg geniet. Zij vindt het ook jammer, maar kiest toch voor voetbal. Ik vind dat ze ook tijd moet investeren in ons.

Is dit onredelijk?

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend.

Bekijk het vanuit het kind 

Als kind van gescheiden ouders vond ik het vroeger fantastisch als allebei mijn ouders kwamen kijken naar mijn korfbalwedstrijd, ook al was onze situatie ingewikkeld. Ik voelde me gelukkig als allebei mijn ouders vol trots stonden te kijken en daar heb ik nu nog steeds enorm fijne herinneringen aan. Bekijk het vanuit het belang van jouw stiefkind: hoe geweldig is het dat het mogelijk is dat allebei de ouders vanaf de zijlijn hun kind staan aan te moedigen? Check ook eens de site van Villa Pinedo, kinderen van gescheiden ouders geven hier advies naar aanleiding van hun eigen ervaringen met de scheiding van hun ouders. 

Amber van Riessen (22), Haarlem

Waar gaat het echt over? 

Ik ben vijftien jaar samen met een man met twee zonen uit een eerdere relatie. Ook hij stond jarenlang ieder weekend langs de lijn. Ik besteedde die tijd aan mezelf, soms ging ik mee. Ik herken het dat het weekend met zijn tweeën heilig is, maar kom op, er blijft genoeg tijd over. Gaat het werkelijk om die zaterdagmorgen? Heb je jezelf die vraag al gesteld? Mijn ervaring is dat dit soort probleempjes gaan over andere zaken: wat is mijn plaats? Hoe leer ik leven en delen met kinderen die niet van mij zijn? Praat daar liever over, samen. Iedereen moet schikken en inleveren, haar kinderen vooral. 

Nathalie van Zundert (40), Tilburg

U verliest dit altijd 

U heeft een relatie met een moeder van twee kinderen. Kom nooit tussen deze band, want u verliest het altijd. De kinderen verdienen de aandacht en liefde van uw vriendin. Uw vriendin heeft de behoefte om bij het voetbal te zijn? Laat haar en geniet van de rest van de tijd samen. Of ga eens mee naar het voetbal en verdeel uw aandacht over uw vriendin en haar kinderen. Daar krijgt u waarschijnlijk veel meer voor terug dan u had durven hopen. 

Bas Higler (51), Amsterdam

Ga mee 

Volgens mij is er een simpele oplossing, ga met uw vriendin mee naar de wedstrijd van haar zoontje. Twee vliegen in een klap, of misschien zelfs drie: je bent gezellig samen, je investeert in aandacht voor haar zoon, met wie je vast wel vaker te maken krijgt als het goed is, én je ziet een spannende wedstrijd. 

Mariet Dekking (68), Amersfoort

Gedeelde eerste plaats 

Voor u staat uw vriendin misschien op de eerste plaats, maar bij haar moet u die eerste plaats op zijn minst delen. Waarschijnlijk staat u, als het erop aankomt, zelfs op de tweede plaats. Dwing uw vriendin niet te kiezen tussen u en haar kinderen. Behalve dat ik dat onredelijk vind (wissel die paar gezellige ochtenden in voor gezellige avonden), lijkt dit me uw relatie met vriendin én kinderen ook niet ten goede komen. U wilt toch ook niet dat zij die ochtenden met u als een opoffering gaat zien? 

Marloes de Vries (27), Roosendaal

Over twee weken: wat moeten we met buiten rokende buren?

Wij wonen in een koopappartement in Amsterdam. Sinds twee jaar wonen er twee stevige rokers onder ons. In de zomer komt de rook elk uur vanaf hun balkon omhoog ons huis binnen. We moeten dan de deur dicht doen omdat ik astmatisch ben. We zijn al twee keer bij de buren langs geweest. We hebben rookpauzes en burenbemiddeling voorgesteld. Ze zouden daarop terugkomen, maar dat hebben ze niet gedaan. Onze woning konden wij in de hete zomer van afgelopen jaar ventileren noch koelen. Wat zou u doen? 

Man (49), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? 

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 20 mei 2019 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden