De Gids Lezersdilemma

Lezersdilemma: Mijn vader suggereert dat ik wacht op zijn erfenis

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Mijn vader vertelt me met regelmaat dat hij van plan is geen erfenis na te laten door alles op te maken, onder andere door de eigen woning op te eten. Hij lijkt aan deze gedachte veel plezier te beleven. Ik heb geen interesse in een erfenis en sta er financieel uitstekend voor. Toch vind ik het gedrag van mijn vader bijzonder, het wekt de indruk dat wij (zijn zonen) veel belang hechten aan de erfenis en hij dat ons misgunt. Hoe moet ik reageren als hij volgende keer weer een dergelijke opmerking maakt?

Man, naam bij de redactie bekend

Toestemming

Op basis van uw relaas kan ik niet opmaken dat uw vader u zijn erfenis misgunt. Wellicht vraagt hij indirect uw toestemming om het geld zelf te besteden, bijvoorbeeld omdat hij niet zeker weet dat u het niet nodig heeft. Misschien kunt u een volgende keer als hij erover begint als volgt reageren: "Wat een leuk idee! Welke plannen heb je?" 

Han Gaaikema (52), Amsterdam 

Naar complimentjes vissen

Ik bedel soms ook om complimentjes bij mijn kinderen door over de erfenis te beginnen. Verstandig als ze zijn, reageren ze daar in het geheel niet op. Wel krijg ik regelmatig te horen dat ik een fijne vader en een leuke opa ben.

Norbert Duif (63), Wageningen,

Ga mee in het spel

Meebewegen met die plagerige “dreigementen” van papa! Hij daagt je ermee uit. Hij hoopt dat je hapt en misschien wel protesteert. Niet intrappen maar omkeren: Geef hem waar hij impliciet om vraagt, dus prijs hem in wat hij aankondigt, bevestig hem in zijn plannen, zeg dat u het zelf net zo zou doen, moedig hem aan te besteden, benoem dat hij er hard voor heeft gewerkt, complimenteer hem over zijn spaarzaamheid, geef hem  ideeën om met het geld leuke dingen te doen.  Kortom: dompel hem onder in gunnen en eindig met “Lekker doen Pa, wij hebben het financieel heel goed, maakt u zich over ons maar geen zorgen ”.

Johanna van der Wees (68), Deventer

Niet te lang wachten

Wachten op iemands erfenis valt samen met wachten op iemands dood. Ik ken uw relatie met uw vader niet - zou het kunnen zijn dat hij onbewust vreest dat het u onverschillig laat of hij leeft of sterft? Of is het een reuze ingewikkelde manier van hem om aan te geven dat hij nog iets goed te maken heeft? Hoe dan ook, in uw geval zou ik de volgende keer dat hij de opmerking maakt, vragen waarom hij er zoveel genoegen in schept om u op te zadelen met zijn frustraties. Niet te lang mee wachten, het kan zomaar voorbij zijn.

Marjolein Scherphuis (54), Assen

Weg met de erfenis

Ik zou je vader adviseren de erfenis aan een goed doel te schenken! Dan weet hij dat je echt niet op zijn erfenis zit te wachten of te hopen. Dan kunnen jullie weer normaal met elkaar omgaan en het goede doel is vast ook heel blij! 

Anja van Mil (65), Amsterdam

Spoor hem aan te genieten

Ik heb dit zelf niet meegemaakt. Wij (de kinderen) hebben onze ouders, voor mijn vaders pensioen, min of meer een opdracht gegeven om zo veel mogelijk te genieten van het geld dat ze verzameld en gespaard hebben. Hierdoor zijn ze vaak op vakantie gegaan. De ze later ons jaarlijks geld geschonken hebben was voor hun ook een vorm van genieten.

Wouter Magré (57), Hoorn

Over twee weken: Ben ik jaloers op het geluk van mijn broertje en zijn vriendin?

Mijn broertje, waar ik een goede band mee heb, heeft al ongeveer anderhalf jaar een lieve vriendin. Hier kan ik het prima mee vinden. Sinds een maand woont ze in ons gezinshuis en ik merk dat ik hier moeite mee heb. Ze heeft andere gewoonten dan mijn ouders en ik, leeft via een ander ritme en eet ‘mijn’ eten. Nu twijfel ik: Heeft mijn gevoel echt met haar ritme en het innemen van mijn eten te maken of zou er een jaloers element in zitten, vanwege het immer aanhoudende geluk van mijn broertje en zijn vriendin? En kan ik hier iets van zeggen of is dat egocentrisch? 

Vrouw (25), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.