De Gids Wat zou u doen?

Lezersdilemma: Mijn minnaar laat voortdurend vakantiefoto’s met zijn vrouw erop zien

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Veertien jaar zijn een getrouwde man en ik minnaars. Ik kwam uit een scheiding en zijn vrouw wilde geen seks meer. We zagen elkaar dagelijks op het werk. Hij is twee jaar met prepensioen waardoor ze veel reizen. Sinds die tijd lopen onze ruzies hoog op, omdat hij verwacht dat ik naar zijn enthousiaste reisverhalen luister en de foto’s bewonder. Een zebra, oké, maar zijn vrouw constant in beeld, in mijn huis, nee. Ik kan het niet opbrengen. Voor hem is het een dealbreaker. We zien elkaar een dag per week. Ben ik te overgevoelig of moet ik mijn grens blijven bewaken?

Vrouw (66), naam bij de redactie bekend.

Chantage

Dus, als ik het goed begrijp, uw vriend dreigt uw relatie (van veertien jaar!) te verbreken omdat u geen zin heeft om de kiekjes van de vakanties met zijn vrouw te bekijken? Dat is chantage en kinderachtig bovendien. Daar is maar één reactie op mogelijk: uw grenzen bewaken. Ik vind het bedenkelijk dat uw vriend op deze manier dingen naar zijn hand probeert te zetten. Een dealbreaker lijkt mij eerder dat iemand me probeert te chanteren. Overgevoelig is iemand die eist dat zijn vriendin zijn vakantiefoto’s bewondert. 

Agnes Luijten (41), Amersfoort

Grens stellen

Uw minnaar is met pensioen. Hij heeft dus nu tijd, ziet u hem nu vaker dan een dag per week? Of is het door zijn reizen met zijn vrouw misschien wel minder geworden? Zo ja, dan zal hij in de toekomst niet méér tijd aan u gaan besteden, ben ik bang. Hoog tijd om uw grens niet alleen te bewaken, maar ook te stellen. Ga zélf met uw minnaar op reis in de jaren die u nog voor u heeft, of: hij gaat eruit met zebra en al. De keuze is aan hem. 

Rob Koolwijk (71), Zwolle

Meer aandacht voor u

U bent zijn minnares: dat is wat anders dan een goede vriendin. Wanneer hij u bezoekt, komt hij voor u op de eerste plaats. U verwacht datzelfde ook van hem en dat maakt de relatie gelijkwaardig. Door u tegen uw wil bij de reisverhalen met zijn vrouw inclusief foto’s te betrekken, benadrukt hij uw positie als buitenstaander. Verzoek hem met klem hiermee op te houden en zijn vakanties met anderen, zoals goede vrienden, te delen. U doet uzelf tekort. 

Hans Zegveld (69), Nijmegen

Bewaak uw grens

Heeft u afspraken gemaakt over de grenzen in deze polyamoureuze situatie? Is in die veertien jaar ooit het thema jaloezie aan de orde geweest? Jaloezie zit in de mens en in vrouwen doorgaans meer dan in mannen. Voor u is de relatie kennelijk gezond te houden als u beperkte kennis heeft van de activiteiten van uw minnaar en zijn vrouw. Respecteer uw eigen gevoel daarin en vraag dat ook van uw minnaar. De dealbreaker is niet dat u niet alles wilt weten van het leven van uw minnaar, de dealbreaker is dat uw minnaar uw gevoelens kennelijk niet respecteert. 

Nelleke de Jong (49), Groningen

Gebrek aan empathie

Het feit dat u het niet (meer) kunt opbrengen zegt genoeg. Als de rollen nu waren omgedraaid: u vindt een nieuwe man en houdt deze man aan als minnaar. Denkt u dat hij uw reisverhalen inclusief foto’s van manlief zou willen aanhoren? Ik verwijt uw minnaar gebrek aan empathisch vermogen. Als de seks niet meer opweegt tegen het moeten aanhoren van zijn verhalen, is de keuze snel gemaakt. 

Marion van der Heeden (49), Amsterdam

Over 2 weken:  Wat moet ik met mijn vriendin, de ‘soms-vegetariër’?

Een goede vriendin is sinds enkele jaren vegetariër. Van mij verwacht ze dat ik een vegetarische maaltijd verzorg als zij komt eten. Echter, op het terras bestelt ze geregeld bitterballen of andere vleesgerechtjes. Ik merk dat ik moeite heb met deze dubbele moraal. Met liefde houd ik rekening met de dieetwensen van mijn gasten, maar ik vind het irritant om me te moeten aanpassen aan andermans wisselvallige principes. Als ik ernaar vraag, zegt ze dat ze zelf wil kunnen kiezen wanneer ze een dag zondigt. Wat zou u doen? Vrouw (28), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 31 december 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden