Wat zou u doen?Gehoorschade

Lezersdilemma: Mijn man draagt zijn gehoorapparaat niet

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Mijn man heeft last van gehoorverlies en heeft een gehoorapparaat nodig, maar hij doet ’m vaak niet in. Hij zegt dan dat ik hem moet aankijken als ik tegen hem praat. Maar hoe doe je dat tijdens het autorijden of als je naast elkaar wandelt? Als hij naar bridge-avonden gaat, doet hij het apparaat wél altijd in. Dat geeft mij het gevoel dat hij het belangrijker vindt om zijn bridgepartners te verstaan dan om mij te verstaan. Hoe moet ik hiermee omgaan? Ik ben het beu om alles drie keer te zeggen of met stemverheffing te praten. 

Vrouw (67), naam bij de redactie bekend

Lang gesprek

Ik vind het knap dat uw man naar zijn bridge-avonden blijft gaan. Ook met hoorapparaat zal het hem veel inspanning kosten om iedereen te verstaan, erg vermoeiend. Heerlijk dat hij thuis, veilig en op zijn gemak bij u, af en toe zonder kan. Begrijpelijk dat u ook moet wennen. Bedenk samen wat jullie kunnen doen om elkaar te verstaan en wanneer het hoorapparaat van nut is. Denk aan elkaar aankijken, omgevingslawaai, geduld, rekening houden met elkaar. De vraag of uw man u de nog de moeite waard vindt (en u hem) kunt u dan wellicht eens samen bespreken tijdens een wandeling of een lange autorit. 

Mariëtte Spierings (61), Amsterdam

Stop met proberen

U bent het beu alles drie keer te zeggen of met stemverheffing te praten? Stop daar dan mee. En wie weet is er voor uw man dan meer noodzaak het (vervelende) gehoorapparaat toch te gebruiken. 

Lenke Waagmeester (46), Loenen aan de Vecht

Laat u voorlichten

Verdiep u, samen met uw man, in zijn gehoorverlies. Wist u dat bij ouderdomsslechthorendheid het verstaan in rumoer (zoals tijdens het bridgen) moeilijker is dan in stilte? En dat dat komt omdat rumoer (vaak lage tonen) de lage tonen in stemmen ‘maskeren’. En dat de hoge tonen al minder gehoord worden door het ouderdomsgehoorverlies? Mogelijk is de hoor-handicap van uw man tijdens het bridgen groter dan thuis. Wat u kunt doen om de communicatie ondanks en over het gehoorprobleem te verbeteren, ontdekt u door zich er samen in te verdiepen, bijvoorbeeld door u te laten voorlichten door een audiologisch centrum, kno-arts, een goede audicien of via patiëntenvereniging Hoormij. 

Yvonne Simis (46), Amstelveen

Thuis mag dat

Mijn vrouw heeft ernstig gehoorverlies. Zonder gehoorapparaat verstaat zij mij vaak niet en verwijt mij dan dat ik onduidelijk spreek. Al jaren hebben wij hier geregeld ruzie over. Maar ‘gelukkig’ moest ik een tijd geleden ook aan een gehoorapparaat. En nu merk ik dat ik het thuis ook liever uitdoe. Als ik naar een club ga of als er visite komt, dan doe ik het wel in. Dan kan ik de mensen goed verstaan, maar merk ook dat een gehoorapparaat vermoeiend is. Als wij nu samen thuis zijn, ‘mogen’ wij allebei ons gehoorapparaat uit. Dat zij mij dan soms niet verstaat of verkeerd begrijpt - en andersom - neem ik voor lief. 

Joost van den Ekkel (74), ’s-Gravenzande

Maak er afspraken over

Heeft u aan hem gevraagd waarom hij thuis zijn gehoorapparaten niet draagt? Zelf ben ik blij als ik thuis mijn apparaten uit kan doen, omdat als je ze in hebt alles even hard klinkt en het zeer vermoeiend is om ze te dragen. Dat is voor mijn man niet altijd even leuk, maar wij spreken af dat ik ze in doe als we met elkaar praten. 

Willy Kragtwijk (65), Hilversum

Over 2 weken: Kan ik vriendschapsverzoeken negeren?

Sinds kort heb ik een nieuwe baan. Nu word ik overspoeld met vriendschapsverzoeken van mijn nieuwe collega’s. Op LinkedIn is dat geen probleem, daarbij gaat het om werk. Maar op Facebook en Instagram gaat het vaak om persoonlijke posts en foto’s. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar het voelt als een verplichting. En zo uiten mijn nieuwe collega’s dat ook: ‘Waarom zijn wij nog geen Facebook-vrienden?’ Moet ik dit accepteren als ‘nevenverschijnsel’ of kan ik ze negeren?

Vrouw (63), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 12 november 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden