De Gids Lezersdilemma

Lezersdilemma: Ik wil niet meer met anderen daten maar hij wel

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Ik ben onlangs gescheiden. Dit voorjaar ben ik begonnen met internetdaten. Er kwam een leuke gescheiden man in beeld. We zien elkaar wekelijks en dat is iedere keer fantastisch. Het begon vrijblijvend en het was duidelijk dat we onder het mom van ‘uitzoeken’ beiden ook nog dates hadden met anderen. Inmiddels ben ik dol op hem en voel ik niet meer de behoefte om op meerdere borden tegelijk te schaken. Hij doet dit nog wel en daar baal ik van. We hebben het besproken en ik ben blij dat hij eerlijk is. Ik denk dat ‘verbieden’ geen optie is, want dan zou het misschien stiekem gebeuren. Wat te doen? 

Vrouw (45), naam bij de redactie bekend

Duidelijke voorwaarden

Mannen gaan je soms, wellicht onbewust, voor lief nemen. Voorkom dat, het doet pijn. Zeg: ik wil alleen verder als … (vul jouw voorwaarden in). Eng natuurlijk, maar het zal óf hem doen realiseren hoeveel hij om je geeft, óf jou van teleurstellingen behoeden. En waarschijnlijk is hij blij met je duidelijkheid.  

Katja van Nimwegen (27), Rotterdam

Accepteren of eerlijk zijn

Of loslaten en accepteren dat hij op meerdere borden tegelijk schaakt (kun je dat?). Of eerlijk zijn en zeggen dat je dol op 'm bent en 'm eigenlijk voor je alleen wil. Lijkt me wel zo eerlijk. Risico: hij wil dat niet; maar het enige dat je dan verliest is een schijnbaar leuke man die niet helemaal voor je gaat. En dat is toch wat je wil? 

Miriam Mordang (49), Maastricht

Verschillende wensen

Je hebt een ‘scharrelman’ getroffen. Mannen die genieten van je gezelschap maar onmiddellijk afhaken zodra jij aangeeft dat je behoefte hebt aan exclusiviteit. De scharrelman laat jou liever gaan dan dat hij inlevert op zijn vrijheid. Voor hem staat een relatie namelijk gelijk aan ‘inleveren’.  Het zegt niks over zijn gevoelens voor jou, waarschijnlijk is hij oprecht gek op je. Mijn ervaring is dat je er niet uit komt omdat je totaal verschillende wensen hebt. Als je hem niet wilt delen met andere vrouwen, zou ik de relatie verbreken.

Blijke Janssen (46), Zeist 

Relatie beëindigen

Je kunt hem inderdaad niets verbieden. Wel moet je je eigen conclusies trekken uit zijn standpunt. Stop met daten met deze man en verbreek elk contact. Vertel hem dat. Steek je energie in iemand die exclusief voor jou wil zijn. Mijn ervaring is dat schipperen met je gevoel alleen verliezers kent.

Jessica Bakker (44), Nijmegen

Nieuwe partner is per definitie anders

U wilt uw vriend beperken, maar eigenlijk gaat dit over het kennen van uw eigen grenzen. Ga voor ‘die spiegel’ staan en vraag u af, wat u onder exclusiviteit en binding verstaat. Heb daar met elkaar het gesprek over. Uw vriend heeft daar – in elk geval op dit moment – andere gedachten bij dan u. Niks mis mee, maar bepaal voor uzelf of u daarmee ‘uit de voeten kan’. En besef dat deze nieuwe relatie, met een nieuwe man, per definitie anders wordt dan uw vorige relatie. En dat is ook maar goed, toch?

Vrouw (49), naam bij de redactie bekend

Niet uw behoefte

Het lijkt mij dat deze man hoopt dat hij misschien iemand ontmoet die nog leuker is dan uzelf. U heeft die behoefte niet. Mijn advies: wegwezen.

Annelies Hartman (62), Delft

Over twee weken: Moet ik mijn zoon een gunst blijven verlenen of mag ik verhuizen?

Sinds een half jaar huurt mijn 35-jarige zoon onverwacht, door omstandigheden in de relationele sfeer, zelfstandige woonruimte onder mijn appartement. Ik heb hem uit de brand geholpen want met zijn salaris is het onmogelijk om in de vrije sector te huren. Mijn zoon is op de hoogte van mijn wens om misschien een keer te verhuizen naar een kleiner huis maar hij hoopt dat hij van mij kan blijven huren en dat ik dus niet verkoop. Nu heb ik een eindelijk dat prachtige, gewenste huis gezien dat te koop aangeboden wordt. Als ik dat huis koop en dus verhuis, heeft mijn zoon absoluut een huisvestingsprobleem. Blijf ik verhuren aan mijn zoon of moet ik voor mijzelf kiezen?

Vrouw (66), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden