De Gids Lezersdilemma

Lezersdilemma: ‘Ik wil mijn zus niet te jong zien trouwen’

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Mijn zus trouwt met een vreemde, wat moet ik doen?

Mijn zus van 21, een thuiswonende student, wil trouwen met een jongen uit Pakistan. Ze hebben alleen nog maar telefonisch contact gehad. Tot mijn verbazing staan mijn ouders, ook jong gehuwd, achter deze keuze. Mijn ouders komen beide uit Pakistan en wonen 25 jaar in Nederland. De drang is zo groot dat de vliegtickets voor Pakistan al binnen zijn. Ik ben de enige in het gezin die niet instemt met haar keuze. Het doet me vooral pijn om mijn zus een keuze zien te maken waarmee ze alle kansen die ze nu heeft weggooit. Ik voel me radeloos in deze situatie.

Man (19), naam bij de redactie bekend.

Zoek een vertrouwenspersoon 

Wat mooi van je om je terecht zorgen te maken over de toekomst van je zus. Door nu te trouwen gooit ze alle kansen voor een goede toekomst weg. Neem een vertrouwenspersoon in de arm. Probeer samen met die persoon je zus en je ouders ervan te overtuigen dat dit een foute keuze is.

Ank van der Spek (76), St. Michielsgestel

Luister goed naar haar 

De zorgen om het besluit van je zus ontroeren me. Je houdt van haar en gunt haar een goed leven. Blijkbaar zijn de kaarten geschud en sta jij alleen met jouw zorgen. Kan het zijn dat er sprake is van druk, vanuit je ouders bijvoorbeeld? Als dat niet zo is, dan wil ik je het onderstaande aan je voorleggen. Overigens niet omdat ik het allemaal zo goed weet. Ga op een rustige manier met je zus in gesprek en luister goed naar haar motieven. Val haar niet in de rede. Geef blijk van je respect voor haar keuze. Spreek vervolgens jouw zorgen uit. Last but not least: maak samen met haar de afspraak dat jullie regelmatig contact met elkaar zullen hebben en dat als zij zich ongelukkig zou voelen in Pakistan, jij er altijd voor haar zult zijn. Ik denk dat je haar daarmee laat zien dat je van haar houdt ongeacht de keuze die ze nu maakt.

Joseline Bakx (72), Enschede

Wie gaat waar wonen? 

Wil uw zus in Pakistan gaan wonen? Als haar partner naar Nederland wil, moet uw zus een vast inkomen hebben, maar zij studeert. De partner moet in Pakistan inburgeren. Er zijn meer voorwaarden, zie de website van de IND. Ik heb meerdere malen mensen bijgestaan die hun partner uit het buitenland wilden laten komen, maar uiteindelijk zijn gescheiden. Het lukte niet aan de voorwaarden te voldoen. En deze mensen konden aantonen daadwerkelijk een relatie te hebben. Dat kan uw zus niet. Bezint eer gij begint. Een waarschuwing: zwanger worden maakt niets uit.

Willie Kosters (58), Amsterdam

Respecteer haar keus

Het is duidelijk dat je veel geeft om je zus en haar het allerbeste gunt en toewenst. Respecteer haar keus en die van je ouders en laat je bedenkingen voor wat ze zijn. Zorg ervoor dat je zus weet dat je er altijd voor haar zult zijn in voor- én tegenspoed, zodat ze te allen tijde jou heeft als ze iemand nodig heeft om op terug te vallen. Of dat nou om relatie- of huwelijksperikelen gaat of om andere vragen of problemen, maar ook om al het positieve mee te delen.

Rijn Borgwat (71), Eindhoven

Over 2 weken: ‘Ik twijfel aan mijn relatie door politieke twisten’

Ik heb een liefdevolle relatie met mijn vriend. Ik ben opgegroeid in een rood nest en werk voor een maatschappelijke organisatie. Hij heeft onlangs op een populistische partij gestemd. We hebben geregeld heftige ­ruzies over politieke en sociale kwesties, waaronder het feminisme: hij vindt dat genderongelijkheid geworteld is in biologische verschillen tussen man en vrouw. In het dagelijkse leven lijkt het alsof we dezelfde waarden delen, maar heb ik steeds meer moeite met zijn provocatieve ideeën en hou ik hem op afstand van mijn familie en collega’s. Zal ik mijn vierjarige relatie beëindigen om onze ideologische verschillen?

Onze vraag is: wat zou u doen? 

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 11 maart 2019 naar: wzud@volkskrant.nl. 

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden