De GidsLezersdilemma

Lezersdilemma: Ik verwacht meer intimiteit van mijn man

wat zou u doen

Mijn partner, een leuke, sociaal vaardige man, is niet het type man dat spontaan zijn arm om mij heen slaat, tegen mij aan komt zitten of zijn waardering voor me uitspreekt. Zelf doe ik dit bij hem wel en andersom heb ik hier ook behoefte aan. Ik hou van hem en wil graag samen met hem oud worden. Als ik erom vraag zegt hij ook van mij te houden. Enerzijds wil ik er geen probleem van maken. Anderzijds verlang ik naar een man die deze intimiteit geeft. Hij lijkt het probleem niet te zien of niet te kunnen oplossen. Wat zou u doen? 

Vrouw (50), naam bij de redactie bekend

Heb er vrede mee 

Goed, dus uw man is spaarzaam met zijn spontaniteit en u moet steeds het initiatief nemen. U de aangever – hij de afmaker. Als hij daar zijn ziel en zaligheid in legt, is er dan echt een probleem? Pas als uw partner altijd maar lauw reageert stokt de wederkerigheid. Is dat niet het geval, tel dan uw zegeningen, sla uw arm nog eens om hem heen en geniet van het samenzijn. 

Jasper Nagtzaam (39), ­Amsterdam

Richt je op de rest 

Kijk naar wat je wél krijgt van je man. Als wat je verlangt niet bij hem hoort, zal het altijd geforceerd zijn als hij het geeft. Dat voelt ook niet goed. Ik heb geleerd: als iemand je niet geeft waar je behoefte aan denkt te hebben, betekent dat niet dat hij je niet alles geeft wat hij wel te bieden heeft. Focus daarop. 

Caroline Griep (54), Amsterdam

Laat geluk niet afhangen van een ander 

Wat vervelend voor je dat jij je zo voelt. Probeer eens dit te zeggen: ik wil mezelf intimiteit geven. Het probleem is volgens mij niet de onvervulde wensen, maar de veronderstelling zelf niet compleet te zijn en het geluk te laten afhangen van een ander. Dit gezichtspunt hielp mij om in te zien dat mijn partner en ik elkaars spiegel zijn en onze relatie uit te laten groeien tot een prachtige les in liefde. Wat je misschien denkt te missen en hoopt te vinden in jouw partner zit in de kern al in je. Het enige wat je hoeft te doen is de overtuiging opgeven dat dit niet zo is. 

Pieter Boele (59), Amsterdam

Ga bij jezelf te rade 

Je verwacht meer intimiteit van je man. Dat roept bij mij meteen vragen op. Hoe lang zijn jullie samen? Is het ooit anders geweest? Want vaak wordt na een lange tijd samenzijn alles anders. Ik spreek uit ervaring. Wat heb je allemaal geprobeerd? Hij is niet het type man dat spontaan zijn arm om je heen slaat, zeg je. Ik zou dit met hem bespreken en aangeven wat jouw behoeftes zijn. Het is geven en nemen. Wat kan hij geven? Wat kun jij geven? En? Is dat genoeg? 

Emine Flink (47), IJsselstein

Maak verlangens zichtbaar 

Omarm uzelf. Ga naast uw partner op de bank zitten en omhels uzelf met beide armen. Doe dit met een gelukzalige glimlach, intens en ontspannen. Naar alle waarschijnlijkheid zal uw partner hierop reageren, zodat u hem duidelijk laat zien waar u naar verlangt; niet verwijtend, maar liefdevol. Herhaal dit op verschillende momenten en plekken. Op deze wijze maakt u uw verlangens zichtbaar. 

Anneke van Amstel (68), Nijmegen

Over twee weken: De partner van m’n vriendin is een verzamelaar

Mijn beste vriendin woont samen met een man met een compulsieve verzamelstoornis. Hij geeft al zijn geld uit aan ‘bijzondere spullen’ en mijn vriendin betaalt de vaste lasten. Er is zelfs 30 duizend euro van haar spaargeld uitgegeven aan deze hobby. Zij werkt, hij heeft een uitkering. Hun leefruimte is teruggebracht tot formaat bezemkast, de ramen zijn afgedekt tegen inkijk, bezoek komt er niet meer. Hij loopt wel bij een psychiater. Nu wil ze met hem, van haar geld, een huis gaan kopen om het probleem op te lossen. Ik denk dat hij dan alleen maar meer spullen gaat kopen. Mag ik een interventie op poten zetten? Haar familie inlichten? Of moet ik gewoon helpen verhuizen? 

Vrouw (53), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 8 april 2019 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden