De gidsLezersdilemma

Lezersdilemma: Ik vertrouw mijn familieleden niet

Ik vertrouw mijn familieleden niet

Mijn schoonzus en haar man tonen een ongepaste affectie voor onze dochters. Zij zijn zelf ongewenst kinderloos. We zien elkaar bij feestelijke gelegen-heden. Onze dochters worden dan op schoot genomen, gekieteld en gekust. Ze willen dat onze dochters eens komen logeren. Ik vind dit onprettig en heb liever dat ze een dagje mee uit gaan. Mijn man ziet het probleem niet en heeft een logeerpartij afgesproken. Ik denk niet dat er sprake is van kindermisbruik, maar het voelt niet goed. Moet ik naar mijn gevoel luisteren of zie ik dingen die er niet zijn? 

Vrouw (41), naam bij de  redactie bekend

Vraag het aan de kinderen zelf

Vraag het uw dochters zelf eens. Zij zijn degenen die door uw schoonzus en haar man op schoot genomen, gekieteld en gekust worden. Als zij niet erg klein zijn, en de laatste feestelijke gelegenheid niet al te lang geleden is, hebben zij er vast herinneringen aan en gevoelens over. Wacht een goed moment af, als u met het hele gezin samen bent en vraag uw dochters hoe ze het zouden vinden om bij oom en tante te gaan logeren. Vraag hen waarom zij wel/niet graag bij hen gaan logeren. Observeer hun reactie, vraag eventueel nog wat door. Bespreek het resultaat met hun vader en neem samen een besluit. Deel dit besluit vervolgens uw schoonzus en haar man mee. 

Lieve Lodewyckx (71),  Rotterdam

Laat ze genieten

Prijs u gelukkig met zo’n liefhebbende oom en tante voor uw kinderen. Door uw schoonzus en haar man een beetje van uw rijkdom te gunnen, helpt u ze hun onvervulde kinderwens een plek te geven. 

Lotje van der Bie (33), Rijnsburg

Jaloers?

‘Luisteren naar uw gevoel’ klinkt haast als iets onaantastbaars. Maar uw gevoel zou weleens ordinaire jaloezie kunnen zijn. Ik had een tante en oom die eveneens ongewenst kinderloos waren. Zij waren onze lievelingstante en -oom: wij kinderen bewaren de beste herinneringen aan logeerpartijen bij hen. En onze moeder was inderdaad jaloers op onze voorkeur, maar ze liet ons gelukkig wel gaan. 

Rob van Dijk (66), Dordrecht

Denk aan de positie van de kinderloze

Als je ongewenst kinderloos bent, en ik weet dit uit ervaring, zijn de kinderen van je broer of zus belangrijk. Zij hebben immers ook ‘iets’ van jou; een uiterlijk kenmerk, dezelfde glimlach of humor. Voor tantes en ooms zijn neefjes en nichtjes ook een beetje van hen. Althans, je zou hopen dat ze dat wordt gegund. Als kinderloze tel je niet volwaardig mee; over veel kun je niet meepraten. Als je dan ook nog met argusogen wordt bekeken omdat je het zo heerlijk vindt om je neefjes en nichtjes te zien, is dat triest. En het logeren ontzeggen, betekent dat je de familieband ontkent. Dat is voor zowel de kinderen als de oom en tante een gemis dat nooit meer in te halen is. 

Yvon Siebelink (56), Dieden

Leer de kinderen hun grenzen aan te geven

U praat over uw dochters alsof zij een speelbal zijn. Zij ‘worden’ op schoot genomen. Terwijl kinderen prima ja en nee kunnen zeggen. Het probleem is dat kinderen wel wordt geleerd dat je ‘nee’ zegt tegen vreemde mannen, maar dat lichamelijke autonomie niet vanzelfsprekend is als het gaat om bekenden. En dit terwijl misbruik het vaakst wordt gepleegd door familie, partner en andere vertrouwde mensen. Leer uw kinderen dat zij zélf mogen kiezen of en op welke manier zij worden aangeraakt. 

Raisa Hehenkamp (29), Amsterdam

Over twee weken:

Mijn moeder wil haar deel van het pensioen van mijn vader terwijl hij in armoede leeft

De scheiding van mijn ouders betekende voor mijn moeder een zware tijd met financiële onzekerheid. Die overwon ze, ze heeft nu een comfortabel leven, terwijl mijn vader juist in armoede raakte, met een alcoholprobleem en sociaal isolement als gevolg. Zijn recente pensioenuitkering geeft hem een gezonder en stabieler bestaan. Mijn moeder heeft recht op haar deel en eist dit op. Ik vrees dat dit mijn vader opnieuw in armoede en isolement brengt. Ik zou willen dat ze samen een middenweg vinden die recht doet aan de situatie nu, maar ze weigeren een gesprek met elkaar. 

Man (38), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: Wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 27 mei 2019 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden