De GidsWat zou u doen?

Lezersdilemma: Hoe hou ik de vriendschap af?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Een jongen die ik ken van mijn studie wil vriendschap met me sluiten, maar alle keren dat we hebben afgesproken, heb ik het ervaren als een saaie verplichting. Hij blijft toenadering zoeken, mijn afhoudende houding lijkt hij niet op te merken. Het is een aardige jongen, maar ik vind hem niet interessant genoeg om een vriendschap mee op te bouwen. Moet ik dit tegen hem zeggen met het risico dat ik hem kwets of moet ik sporadisch blijven afspreken in de hoop dat het contact doodbloedt?

Man (23), naam bij de redactie bekend

Wat als het omgekeerd was?

Wat vind je belangrijk in een vriendschap? Wie weet is dit het begin van een mooie vriendschap met een vriend die er altijd voor je is. Wijs hem niet af. Blijkt dat jullie echt niet bij elkaar passen, dan bloedt de vriendschap vanzelf dood. Stel dat het andersom was, dat jij graag bevriend wilde zijn met iemand? Hoe zou jij willen dat de ander reageerde? 

Charlotte Gemmeke (54), Meerssen

Zwijgen kwetst ook

De volgende keer dat hij met u wil afspreken, moet u eerlijk zijn. Zeg bijvoorbeeld dat u hem wel aardig vindt, maar dat u verder geen klik met hem heeft. Zolang u niet duidelijk bent kan hij niet weten dat u liever geen vrienden met hem wilt zijn. Waarschijnlijk is hij in de overtuiging dat jullie wel vrienden zijn, dus door hem te negeren kwets je hem evengoed. 

Sam l’Ami (17), Ede

Experimenteer

Door deze situatie is het wellicht gepast om eens te reflecteren over wat vriendschap voor u betekent. U noemt uw studiegenoot niet interessant. Wat bedoelt u precies? Vriendschappen kunnen in vele vormen voorkomen. Misschien is het geen diepe denker, maar wel een geschikt persoon om een avond mee door te zakken. Of juist leuk om een dagje musea te bezoeken en wat rond te hangen. Experimenteer daarmee, een vriendschap laten doodbloeden kan altijd nog. 

Samuel Muntjewerf (29), Schagen

Wees direct

Wij hadden daar vroeger een passende kreet voor, namelijk ‘helaas, er is op dit moment geen plaats voor jou in mijn leven’. Schept duidelijkheid zonder persoonlijk te worden. 

Nicolette Dekker (61), Leusden

Investeer juist

Er is nog een derde optie: ga samen iets doen wat je heel leuk vindt. Naar de film, sporten, wandelen, fietsen, eten. Vriendschappen ontstaan vaak door iets wat je samen deelt. Dat kan van alles zijn: van verdriet tot kookplezier. Bovendien zijn er in vriendschappen zo veel rollen: investeerders en meelopers, praters en luisteraars, grote broers en broertjes. Heel lang geleden had ik de arrogantie en grofheid om een aangeboden vriendschap (netjes) af te wijzen. Ik zeg nu: investeer! Goed voor jullie allebei. 

Ans Stephan (66), Delft

Gewoon eerlijk zeggen

Eerlijkheid zelf kan niet kwetsen. Iemand kan zich hoogstens gekwetst voelen. Aan het lijntje houden kan uiteindelijk ook kwetsend zijn. Wees eerlijk en oprecht. 

David van Wijngaarden (49), Lekkerkerk

Bespaar hem moeite

Misschien ziet hij wel dat u niet wil afspreken, maar bent u zijn enige vriend. Toch moet u eerlijk zijn, dat scheelt veel energie. U zou het ook niet fijn vinden als iemand u liet trekken aan een dood paard. 

Ayla Paul (31), Burnham, Groot-Britannië

Familieleden aanspreken op ontbrekende cadeaus?

Onlangs ben ik getrouwd met een vrouw uit een cultuur waar het huwelijk en de daarbij horende cadeaus van genodigden zeer belangrijk zijn. Het huwelijk was in het buitenland, waardoor sommige Nederlandse familieleden hun aanwezigheid al als geschenk beschouwden in verband met de reiskosten. Ik vind dit krenterig, maar geen probleem. Mijn vrouw beschouwt het als onbeschoft en vindt dat ik verhaal moet halen. Ik snap haar, maar wil er ook geen ruzie over gaan maken met mijn familie. Hoe kom ik hieruit?

Man (28), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 22 oktober 2018 naar: wzud@volkskrant.nl. We kunnen altijd nieuwe dilemma gebruiken. Wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden