Wat zou u doen? Huwelijkscadeaus

Lezersdilemma: Familieleden aanspreken op ontbrekende cadeaus?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Onlangs ben ik getrouwd met een vrouw uit een cultuur waar het huwelijk en de daarbij horende cadeaus van genodigden zeer belangrijk zijn. Het huwelijk was in het buitenland, waardoor sommige Nederlandse familieleden hun aanwezigheid als geschenk beschouwden, in verband met de reiskosten. Ik vind dit krenterig, maar geen probleem. Mijn vrouw beschouwt het als onbeschoft en vindt dat ik verhaal moet halen. Ik snap haar, maar wil er ook geen ruzie over gaan maken met mijn familie. Hoe kom ik hieruit? 

Man (28), naam bij de redactie bekend

De reiskosten zijn een cadeau

Door ver van huis te trouwen, zadel je familie en vrienden op met kosten. Het is al aardig dat ze geld voor uw plezier uitgeven. Vervolgens noemt u dat krenterig. Waarom? De kosten en moeite die gepaard gaan met het naar uw feest komen, lijken me al een cadeau. En: kunt u in hun portemonnee kijken? Een goede regel is volgens mij: het gaat niet om het cadeau, het gaat om je aanwezigheid. Als uw vrouw dat niet begrijpt, is dat jammer. Als u uw vrienden en familie kwijt wilt raken, zou ik hen er zeker op aanspreken. 

Annemarie Gorter (57), Apeldoorn

Zij moet zich aanpassen

Mijn broer is onlangs getrouwd met een Française. Zo’n huwelijk tussen twee culturen is niet zonder ergernissen, omdat er verschillende vanzelfsprekendheden gelden. Maar het kan ook enorm verrijkend zijn als beide partijen bereid zijn zich een beetje aan te passen. Uw familieleden hebben, wat cadeaus betreft, de kans laten lopen zich naar de andere cultuur te voegen. Nu is het aan uw vrouw om in te zien wat zij wél hebben gedaan om het huwelijksfeest tot een succes te maken. 

Merlijn Wackers (35), Groningen

Laat het rusten

U kunt zich afvragen of u koffie wilt drinken uit een apparaat dat u gekregen hebt, nadat u ‘verhaal hebt gehaald’ bij familie. Voor mij voelt achteraf vragen om een cadeau hetzelfde als vragen om een groter cadeau: onbeschoft. 

Guus Bekkema (32), Harderwijk

Laat haar de familie aanspreken

Ik ben al meer dan twintig jaar getrouwd met een Indiër en wij hebben al heel wat cultuurverschillen weten te overbruggen. Praat erover, leg uit, oordeel niet en voel je niet gedwongen haar mores op jouw familie toe te passen. Andersom kun je dat van haar ook niet verwachten. Probeer uit te vinden waar misverstanden door ontstaan, het zijn vaak subtiel verschillende verwachtingspatronen. Het belangrijkst: communiceer rechtstreeks. Als zij het zó belangrijk vindt, kan zij het zelf bij jouw familie aankaarten. Dat geeft jou straks de mogelijkheid lastige dingen ook direct met je schoonfamilie te bespreken. Zo leer je elkaar begrijpen. 

Tanja Bouwman (58), Woerden

Leg het uit

Het antwoord zit in het respecteren van beide culturen. Tradities, gewoontes en rituelen bestaan niet voor niets. Ze hebben altijd een betekenis. Dus ik zou je vrouw laten inzien dat de familieband in Nederland niet wordt uitgedrukt in de waarde van een cadeau maar in de vrijheid die je elkaar gunt. Alleen door allebei dat soort verschillen te accepteren, kun je de rijkdom ervaren van twee culturen. 

Angelina Scalzo (47), Haarlem

Aanspreken is onbeschoft

Uw vrouw moet beseffen dat zij door het huwen van een Nederlandse man een Nederlandse schoonfamilie heeft gekregen met Nederlandse gewoontes. Het zou erg onbeschoft zijn om cadeaus op te eisen. 

Pieter Markus (62), Geldrop

Over 2 weken

Hij heeft al kinderen, en mijn kinderwens dan?

Ik heb een relatie met een man van 44. Hij heeft tienerkinderen met wie ik goed overweg kan. Zij accepteren mij ook. Ik durf niet te denken aan mijn eigen kinderwens; mijn vriend vindt het wel goed zo en het kan problemen opleveren met zijn kinderen. Tegelijkertijd ben ik bang dat ik mezelf wegcijfer en er later spijt van krijg. Ik wil mijn relatie niet kwijt, en wil mijn vriend niet onder druk zetten. Voorlopig heb ik besloten dat ik ook geen kinderen wil, maar is dat wel waar? 

Vrouw (28), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 5 november 2018 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden