De gids Lezersdilemma

Lezersdilemma: De partner van mijn vriendin is een compulsieve verzamelaar

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Beeld .

Dilemma: De partner van mijn vriendin is een compulsieve verzamelaar

Mijn beste vriendin woont samen met een man met een compulsieve verzamelstoornis. Hij geeft al zijn geld uit aan ‘bijzondere spullen’ en mijn vriendin betaalt de vaste lasten. Er is zelfs 30 duizend euro van haar spaargeld uitgegeven aan deze hobby. Zij werkt, hij heeft een uitkering. Hun leefruimte is teruggebracht tot formaat bezemkast, de ramen zijn afgedekt tegen inkijk, bezoek komt er niet meer. Hij loopt wel bij een psychiater. Nu wil ze met hem, van haar geld, een huis gaan kopen om het probleem op te lossen. Ik denk dat hij dan alleen maar meer spullen gaat kopen. Mag ik een interventie op poten zetten? Haar familie inlichten? Of moet ik gewoon helpen verhuizen? 

Vrouw (53), naam bij de redactie bekend

Speciale behandeling 

De wens om te verhuizen is begrijpelijk, maar zal de verzameldwang niet doen minderen. Is zijn behandeling specifiek gericht op deze stoornis? Dat is wel aan te raden, net als het inschakelen van getrainde maatschappelijk werkers. Verzameldwang gaat gepaard met veel schaamte en is geen ‘hobby’ zoals u het noemt. Probeer mee te denken, uw vriendin en haar man te steunen en te overleggen of zij het zoeken naar een koophuis kan uitstellen. 

Sofie Jansen (24), Amsterdam

Samen interventie doen 

Een andere woning kopen en verhuizen lost niets op: de zooi uit de huidige woning gaat mee en als de nieuwe woning groter is, zal die ruimte opgevuld worden met nog meer zooi. Hoarding is een psychische stoornis en de man heeft een goede behandelaar en dagbesteding nodig, geen andere woning. Wat vindt uw vriendin ervan? Heeft zij er vrede mee? Zo ja: lekker laten zitten, want het is haar leven. Vindt zij het ook een probleem, dan kunt u samen met uw vriendin een interventie op poten proberen te zetten. 

Margareth Meijer (46), Zaandam

Kringloopwinkel 

Ik heb nog niet zoveel levenswijsheid, maar ik denk dat ik vooral zou willen dat mijn vriendin een bewuste keuze maakt. Je kunt natuurlijk best zeggen dat je je zorgen maakt. Maar heeft zij deze zorgen niet, geef haar dan de ruimte om haar leven in te richten zoals zij dit wil. Deelt zij uw zorgen wel: probeer dan mee te denken wat u kunt betekenen. Kijk uit naar een baan die bij haar partner past. Misschien wel bij een kringloopwinkel of een antiekzaak. Als vrienden kan je elkaar helpen, maar geef haar de ruimte om haar eigen keuzes te maken. 

Ruben van Vonderen (16), Amersfoort

Raad het af 

Dat de partner van uw vriendin bij een psychiater loopt, zegt wel wat. Het gaat daar waarschijnlijk nergens over, in elk geval niet over dat verzamelen, daar wil hij niet vanaf. Heel onverstandig dus dat uw vriendin een groter huis wil kopen, daarmee lost ze het probleem niet op. Voor dit gedrag van haar vriend is geen huis groot genoeg. Raad het haar af, het probleem oplossen zal zij met haar vriend zelf moeten doen. 

Jaap A. van Vliet (69), Arnhem 

Geen huis kopen 

Neem contact op met de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers, NBPO, zij hebben mensen onder hun leden die gespecialiseerd zijn in het, eventueel samen met een psychiater, begeleiden van hoarders en hun partner en omgeving. En zeker geen huis kopen: hoe meer ruimte, hoe meer spullen. Een ernstige, treurige aandoening waar mensen erg onder lijden. 

Annemieke Veenhuysen (58), Gouda

Over twee weken: ik verdien als vrouw minder dan alle mannen op mijn werk

Na lange tijd werk ik eindelijk op een plek waar ik het erg naar mijn zin heb. Ik voel me er thuis en kan het erg goed vinden met mijn collega’s en krijg mogelijkheden om te leren en te groeien. Mijn baas is een man, net als tachtig procent van mijn collega’s. Helaas ben ik erachter gekomen dat ik als vrouw minder verdien dan zij. Zelfs nadat ik laatst promotie heb gemaakt, verdien ik nog minder dan de mannen aan wie ik leidinggeef. Mijn werk is me dierbaar, hoe ga ik hiermee om? En kan ik compensatie voor gemist salaris eisen? 

Vrouw (25), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 11 maart 2019 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden