De GidsLezersdilemma

Lezersdilemma: Blijf ik verhuren aan mijn zoon of moet ik voor mijzelf kiezen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Door omstandigheden huurt mijn 35-jarige zoon sinds een half jaar de zelfstandige woonruimte onder mijn appartement. Ik heb hem daarmee uit de brand geholpen, want met zijn salaris is het onmogelijk in de vrije sector te huren. Mijn zoon wist dat ik misschien een keer wilde verhuizen. Hij hoopte dat ik zou afzien van de verkoop van mijn huis, zodat hij kan blijven huren. Nu heb ik eindelijk een prachtig huis gevonden. Maar als ik dat koop, heeft hij een huisvestingsprobleem. Blijf ik verhuren of moet ik voor mijzelf kiezen?

Vrouw (66), naam bij de redactie bekend

Stel uw toekomst niet uit

Verhuis gerust en kies voor uzelf. Uw kind is volwassen en verantwoordelijk voor zijn eigen geluk en onderdak. U kunt hem eventueel een paar maanden onderdak bieden in uw nieuwe huis totdat hij iets anders heeft gevonden. Wellicht zal dat een kamer worden, maar hij kan sowieso niet voor altijd op u blijven leunen. Help hem binnen uw mogelijkheden, maar geef er uw eigen geluk niet voor op en stel uw toekomst er niet voor uit.

Tanja Timmerman (30), Schagen

Meteen doen

Uw zoon van 35 is oud en wijs genoeg. Hij moet zijn moeder nu de vrijheid gunnen. Hij weet dat de kans erin zit dat hij niet voor eeuwig in het appartement kan blijven. Dus gewoon kopen dat huis. U heeft hem al geholpen, wat trouwens elke moeder zou (moeten) doen als dat in haar vermogen ligt. Maar nu bent u er klaar mee. Binnenkort is dat huis van u en uw zoon zal zichzelf moeten redden.

Annemarie Birnie (67), Twello

Ga samen op zoek

Misschien is het goed het hem voor te leggen, met de optie dat hij voorlopig meeverhuist, zodat jullie de tijd hebben woonruimte voor hem te vinden. Dit ook met in het achterhoofd dat het waarschijnlijk niet alleen een kwestie is van belangen, maar ook van zijn recht op huurbescherming.

Christina de Jong (64), Amsterdam

Het heeft lang genoeg geduurd

Ik zou zeker verhuizen. Het wordt tijd dat uw zoon een grote jongen wordt en verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leven. Niet meer pamperen dus. U heeft lang genoeg voor hem gezorgd, dat doe je als goede moeder, maar eens houdt het op.

Marlene van der Brugge (73), Loosdrecht

Geef hem tijd

Als ik u was, zou ik voor mezelf kiezen. Wat schiet u ermee op als u niet in dat prachtige huis zou gaan wonen? U zou, als overgangsfase, tijdelijk woonruimte in het nieuwe huis kunnen aanbieden, zodat hij de tijd heeft iets anders te zoeken. Volgens mij zijn er wel meer 35-jarigen die zelfstandig wonen.

Ellen Richter (51), Zoetermeer

Volwassen

Ik heb volwassen kinderen en kan stellen dat ik uw dilemma zeer goed begrijp, soms wint eigenbelang het. En dat mag ook, uw zoon is een volwassen man. 

Steven Smits (68), Groningen

Over twee weken: hoeveel recht heb ik op zijn pensioen?

Ik zit na een huwelijk van 24 jaar in een scheiding. Mijn man is vijftien jaar ouder en is sinds kort met pensioen. Hij heeft altijd ongeveer vier keer zoveel verdiend als ik. Ik werkte parttime om voor de kinderen te zorgen. Ik heb nu recht op de helft van zijn pensioen, ook al ben ik nog maar 52. Dat krijg ik dus naast mijn salaris. De helft van mijn pensioen krijgt hij pas als hij 82 is. Ik hoef echt niet de helft van alles, maar wat is redelijk? Welke verdeelsleutel moet ik kiezen? Hij stelt voor 75/25, maar doe ik mezelf dan niet tekort? We hebben een mediator, maar ik moet zelf een keuze maken.

Vrouw (52), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 17 september 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden