Lente in de bol: fusilli met radijsjes en radijspesto

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag:  fusilli met radijsjes en radijspesto (hoofdgerecht voor 2 personen)

Eindelijk lente! Eigenlijk wil ik rollebollen en springen als een koe die voor het eerst het weiland in mag na een lange winter op stal, maar ik vrees voor afkeurende blikken van mijn kippen en konijnen. Bij lente hoort natuurlijk lente-eten. Nog even geen asperges, maar radijsjes, voor mij de ultieme lentegroente.

Nee, nu niet meteen gaan mopperen dat u geen zin heeft in koude salade of dat u radijsjes zo scherp vindt. Radijsjes kun je namelijk ook prima eten als warme groente: door stoven of roerbakken worden ze zacht en zoet. Omdat eten verspillen voor mij de ultieme zonde is en eigenlijk in de Tien Geboden zou moeten staan, maken we van de radijsblaadjes een frisse, aardse pesto. Fluitje van een cent, zeker met een staafmixer of keukenmachine. Een vijzel kan ook, maar is meer werk. Je moet de ingrediënten fijner hakken voordat je ze vijzelt.

Was het radijsbosje grondig. Haal de blaadjes eraf en sla ze in een theedoek of slacentrifuge droog. Hak ze grof, bewaar een paar blaadjes voor garnering. Knijp de worteltjes van de radijsjes en laat de radijsjes uitlekken; halveer ze. Meng de pitten, 5 eetlepels olie, de gehakte radijsblaadjes, knoflook, 1/4 theelepel zout en 50 g kaas in een keukenmachine of met een staafmixer tot een smeuïge pesto. Breng de pesto zo nodig verder op smaak met zout, schep in een bakje, dek het oppervlak af met een velletje plasticfolie en zet tot gebruik in de koelkast.

Kook de pasta beetgaar. Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de radijshelften 3-4 minuten op hoog vuur tot ze nog net knapperig en iets bruin zijn. Bestrooi ze licht met zout. Draai het vuur op de laagste stand, giet de pasta af en meng de pasta en pesto door de radijsjes. Rasp er eventueel nog wat citroenschil door. Verdeel direct over warme diepe borden of kommen en garneer met de extra pitten en achtergehouden blaadjes. Geef er de extra geraspte kaas bij en (gestoomde) worteltjes.

Reageren? Volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

1 bosje verse radijs

20 g pijnboom- of zonnebloempitten (+ extra)

6 eetl. frisse groene olijfolie

1 teen knoflook, grof gehakt

50 g versgeraspte Parmezaan of oude boerenkaas (+ ca. 30 g extra)

200 g fusilli

(rasp van 1 /4 biologische citroen)

extra: keukenmachine, staafmixer of stenen vijzel

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.