LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Leef ik de quarantainerichtlijnen niet goed na?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: mijn huisgenoot is boos omdat ik de richtlijnen van het RIVM minder strikt naleef.

Mijn huisgenoot en ik hebben een andere visie over de quarantainerichtlijnen van het RIVM. Mijn vrienden en ik zijn er losser in. Hoewel we elkaar minder zien, is er geen sprake van strikte isolatie en ik zie dat in mijn vriendengroep ook niet snel gebeuren. Mijn huisgenoot is boos en voor twee weken naar zijn ouders vertrokken. Hij wil hierover afspraken maken. Ik vind niet dat hij mij zijn strikte naleving van de richtlijnen mag opdringen, maar ik wil hem ook niet mijn riskantere gedrag opleggen. Wij vallen beiden buiten de risicogroep. 

Man (31), naam bij de redactie bekend

Huisgenoot heeft gelijk

Het is jammer dat mensen die zichzelf niet tot de risicogroepen rekenen, het niet zo nauw nemen met de regels. Ze vergeten dat zij het virus wel degelijk kunnen verspreiden. Wat wordt er bereikt met het niet naleven van de regels? Dat de lockdown door hen weleens verlengd zou kunnen worden. Ik kan hier niet echt spreken van sociaal gedrag, uw huisgenoot heeft groot gelijk. 

Anneke van Rossum (68), Den Haag

Toon begrip

U weet het antwoord al. Gezien uw leeftijd van 31 jaar zou het niet nodig moeten zijn dat uw huisgenoot zijn strikte naleving van de richtlijnen aan u opdringt. Op uw leeftijd mag van u worden verwacht dat u begrijpt waarom de richtlijnen zo zijn geformuleerd en ook dat u uw verantwoordelijkheid neemt. Blijkbaar behoort u tot de groep mensen die denkt dat regels alleen voor andere mensen gelden, en niet voor u. U ondervindt er namelijk hinder van. De bevrediging van uw behoefte aan sociaal contact is immers belangrijker dan de gezondheid van ons allemaal. Uw huisgenoot is verstandiger dan u en uw vriendengroep. 

Wim Vonk (64), Zaanstad

Achterliggende redenen

Uw laatste zin: ‘we vallen beiden buiten de risicogroep’ verklaart waarom u de richtlijnen niet zo serieus neemt. Verdiep u in de achterliggende redenen van deze maatregelen. En realiseer u welke beschermingsmaatregelen uw omgeving én hulpverleners moeten treffen als u onverhoopt toch besmet raakt. Praat daarna weer met uw huisgenoot. 

Corina Jantzen (54), Leusden

Verhuizen

Als u zegt dat u en uw huisgenoot buiten de risicogroep vallen, gaat u aan het probleem voorbij. Want bij de virusinfectie gaat het immers niet om uzelf, maar om het gezamenlijk beschermen van mensen die wél tot de risicogroep behoren. Ik bevond mij in dezelfde situatie als u, waarbij mijn huisgenoot (ze is inmiddels verhuisd) de regels niet zo nauw nam. Ik vind dat behoorlijk egoïstisch. Als u ziek wordt, benadeelt u daarmee uw huisgenoot die zich wél aan de regels houdt. Als u geen rekening kunt houden met huisgenoten, kunt u beter verhuizen. 

Astrid den Daas (26), Wuppertal

Riskante gevolgen

De quarantainerichtlijnen zijn niet door je huisgenoot verzonnen, maar door een team van deskundigen. Je huisgenoot doet wat aan ons allemaal wordt gevraagd. Mocht je door riskant gedrag het virus oplopen dan ben je een gevaar voor anderen, ook al zou je minder of geen verschijnselen hebben. Het getuigt van weinig respect voor je omgeving richtlijnen niet te willen volgen met mogelijk riskante gevolgen voor anderen. 

Faffie Melief (68), Diepenheim

Over twee weken: Mijn ex-man wil niet luisteren naar mijn zorgen over onze dochter

De vader van mijn peuterdochter en ik zijn een tijdje uit elkaar. Hij had een sterke vrijheidsdrang en was een paar maanden per jaar op reis in het buitenland. Toen hij terugkwam eiste hij onze dochter op. Inmiddels hebben we een zorgregeling afgesproken, maar mijn ex geeft geen gehoor aan mijn wensen (zoals mijn vraag zijn tuin te omheinen). Voor mijn dochter blijf ik aardig, maar ondertussen loopt hij over me heen. Hoe dwing ik nu alsnog respect af? Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? 
Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 18 mei 2020 naar: wzud@volkskrant.nl. 

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden