ProeverijOnno Kleyn

L’Atelier suggereert work in progress, maar deze wijn is helemaal af

Stel je toch maar voor dat de Franse mimolettekaas – ooit een imitatie-edammer – opeens zó populair wordt dat de Noord-Hollandse kaasmakers besluiten ‘mimolette uit Edam’ als etiket te gebruiken. Toch is dat wat er gebeurt met de wijn van cahors. Eeuwen geleden een stoere, anonieme versterker van bordeauxwijnen, eind 20ste eeuw eventjes een eigen reputatie, daarna werd de verkoop moeilijk. Vervolgens zetten de Argentijnen wijn van de cahorsdruif op de wereldkaart als malbec. Wat doe je dan? Eerst mopperen, dan vergaderen en ten slotte een officiële naamsverandering aanvragen.

De Californische wijnmaker Paul Hobbs opereert in allerlei landen, waaronder Argentinië, Armenië en Spanje. In de Cahors werkt hij samen met Bertrand Gabriel Vigouroux op wijngoed Crocus, wat een rijtje pakkende wijnen oplevert. De instapper heet L’Atelier, wat iets suggereert als een work in progress. Hij smaakt echter helemaal af. Inktzwart en ondoorzichtig als oud bloed, diep van geur, aroma’s van bramen en zwarte kersen, zuren en tannines prachtig in orde: een sappige kruising tussen moderniteit en geaarde traditie. Geen houtopvoeding gehad, maar dat heeft hij ook niet nodig. Grijnst solide naast wintergerechten.

L’Atelier is een sappige kruising van moderniteit en traditie van Crocus.

Crocus L’Atelier 2016, malbec de Cahors

Henribloem.nl, € 12,95

Prijs/kwaliteit 8+

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden