de gids sinterklaasrecepten

Kruidnootjes-chocolademousse en eendenborst met speculaas: 10 originele recepten met het snoepgoed van Sinterklaas

In deze hectische periode zijn er altijd een paar constanten. Het is buiten donker en koud. Je glijdt een keer uit met de fiets. Je geeft te veel geld uit. De kerstlampjes van vorig jaar zijn stuk. En je snoept te veel, omdat de winkels uitpuilen van zoetigheid. Met dat laatste kun je ook eens wat anders doen. Voor de sinterklaasliefhebber én -hater: originele recepten met kruidkoek en pepernoten uit het archief van onze Volkskeuken. 

Beeld Nadja Kieft

Pittige kruidnoten

Best lekker hoor, strooigoed, maar het smaakt allemaal hetzelfde. Zelfs de chiquere soorten, omhuld met glimmende en matte chocola of met zoete smaaklaagjes als tiramisu en stroopwafel. Brrr. Deze pittige kruidnootjes smaken spannender door de sinaasappel en de chilipeper. Minder geschikt voor kinderen – en dat is helemaal niet erg, ze hebben al genoeg snoepgoed.

Pittige kruidnootjes met sinaasappel en chilipeper Beeld Tallina van den Hoed

Witte bisschopswijn

Warme, gekruide wijn wordt al eeuwen gedronken in Europa: zelfs de oude Romeinen lustten het graag en in de Middeleeuwen dronk men het ook. Bisschopswijn is zo kant-en-klaar uit de winkel meestal bijtend vies, maar als je ‘m zelf maakt een verrassend lekker drankje in de geest van de goedheiligman.

Sinterklaasstoofpot met peen en speculaas

Lekker op pakjesavond, maar eigenlijk geschikt voor alle gure winteravonden: een zwoel smakende runderstoof, met wortel, sinaasappel en speculaaskruiden. Heerlijk met het bord op schoot, bij de warme kachel.

Taaitaai

Wie al scheepsladingen pepernoten heeft, kan zich eens wagen aan taaitaai. Dit recept is akelig lekker en veilig voor wiebeltanden en kronen. Je zou er een zoetekauw voor worden.

Oud-Hollandse taaitaai Beeld Nadja Kieft

Borstplaat

Dit sintsnoep is bijna geheel allergieproof. Waterborstplaat wordt harder dan melk- of roomborstplaat, dat iets zachter blijft. Maar het is allemaal suikergoed en prima te delen op het heerlijk avondje.

Stoofvlees met bier

Het is stoofvleesweer. Lekker, met koek en bier, zoals het hoort, in de winter. En met kruidnoten in plaats van peperkoek. Wie zoet is, krijgt stoofvlees!

Stoofvlees met bier Beeld Tallina van den Hoed

Simpele speculaaspudding

In deze speculaaspudding kan al het rondslingerende grut aan speculaas of kruidnootjes. En als je de pudding wilt serveren op pakjesavond kun je ‘m een paar dagen van tevoren al maken. Zie het als een rustmoment in alle drukte.

Wilde eendenborst met speculaassaus

Dat vlees zich goed laat combineren met speculaaskruiden moge duidelijk zijn. Met dit zoetwinterse recept voor wilde eend met speculaassaus komt zelfs de grootste pepernotenhater in de sinterklaassfeer.

Kruidnootjeschocolademousse

Vergeet alles wat je ooit hebt gehoord over ‘chocolademousse maken is moeilijk/ tijdrovend’. Want dit is de allerluchtigste, smeltende chocolademousse die er is, die niet kan mislukken en in 10 minuten klaar is. Mét kruidnootjes, maar kan ook zonder als je het kunstje nog eens wilt herhalen met Kerstmis.

Sintercupcakes

Sintercupcakes met mandarijnsap, speculaaskruiden en een chocoladepepernoot. Je zou ze ook nog kunnen versieren met rolfondant, maar heel eerlijk: waarom zou je? Het wordt de komende weken al zoet genoeg.

De boot van Sint en Piet arriveert bepakt met zoetigheid in Zaanstad Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.