Het nieuwe eten Leon & León

Koolhydraatarme friet van Leon voor vreetbuien met een schoon geweten

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie! 

Leon de Winter zou een smeuïg romanpersonage zijn. Naast schrijver van vuistdikke romans waarin hij graag een draai aan de recente geschiedenis geeft en auteur van columns waarin hij graag een loopje met de feiten neemt, is De Winter nu ook uitvinder en frietboer.

In NRC vertelde hij afgelopen weekend smakelijk over de acht jaar durende zoektocht, ondernomen met zijn neef, hartchirurg León Eijsman, naar een koolhydraatarm frietje. Strekking: talloze ceo’s verklaarden de Leons voor gek.

Probleem is dat er wel koolhydraatarme aardappels zijn, maar dat ze niet in de frituur kunnen – dan verbranden ze binnen 15 seconden. De oplossing zat in een melkachtig jasje. Deze zetmeelcoating beschermt de friet.

Nu ligt de friet dus in het vriesvak (al moesten we er drie AH’s voor afstruinen). Leon & León, is de naam. Belofte: ‘30% less carbs’. Na 8 minuutjes in de airfryer (om elf uur 's ochtends) volgt ter redactie het oordeel: ze zijn lekker krokant en pureezacht van binnen, sommigen noemen dat te melig, maar de meesten zeggen: smeuïg!

‘Ik kan niet stoppen’, zegt een panellid. Met een schoon geweten eet hij zijn buik semi-rond. 

Cijfer: 8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden