Koninklijke carrotcake-mueslirepen

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Beeld Yvette van Boven

Er gaan wat fabeltjes rond over het feit dat wortels oranje zijn vanwege het koningshuis van Oranje-Nassau. Ik werd niet vroeg genoeg geboren om dat te kunnen bevestigen, maar wat ik wel weet is dat de wortel van oorsprong niet oranje is.

De voorlopers van onze worteltjes kwamen in de 17de eeuw met de VOC vanuit Iran naar Nederland. Hier werden ze net zo lang gekruist tot ze misschien wel de kleur van ons koningshuis hadden, maar echt bewijs is daar niet voor.

Die prachtige paarse en witte regenboogwortelen die ik nu in de moestuin zaai en die tegenwoordig overal te koop zijn, zijn waarschijnlijk toch echt de eerste wortelen die er ooit, ver voor onze bekende oranje jetsers, waren. Overigens bevatten oranje wortelen in tegenstelling tot hun witte en paarse broeders wel meer betacaroteen, wat ons lichaam omzet in vitamine A, dus doe er uw voordeel mee.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een brownievorm (28 x 18 cm) in, bekleed de bodem met bakpapier, laat de randen overhangen, vet het bakpapier ook in.

Klop de boter met de suiker licht en luchtig. Klop een voor een de eieren erdoor. Klop de vanille erdoor.

Meng bloem, bakpoeder, zout, wortel en de mix van muesli en spatel dat door het beslag.

Schep het in de bakvorm, strijk glad en bak de koek ongeveer 35 minuten. Het midden moet net gestold zijn, niet meer drillerig.

Laat goed afkoelen. Til aan het bakpapier eruit.

Klop de roomkaas met de poedersuiker luchtig, smeer de bovenkant van de cake ermee in. Snij in repen en serveer.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Ingrediënten

Recept voor 9 of 12 stukjes

85 g boter, op kamertemperatuur

200 g bruine suiker

2 eieren

1 eetl. vanille-extract

125 g volkoren tarwemeel

snuf zout

1,5 theel. bakpoeder

1 theel. zout

250 g geraspte wortel

150 g mix van muesli of granola, pitten, gehakte noten en gedroogd fruit

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden