Koffievisite, lange nachtrust en dutje overdag zijn uit Ouderen besteden vrije tijd steeds vaker buitenshuis

Ouderen besteden steeds meer vrije tijd buiten de deur. Zij gaan vaker uit en doen meer aan sport en vrijwilligerswerk dan de ouderen van twintig jaar geleden....

Van onze verslaggever

RIJSWIJK

Dit blijkt uit de rapportage ouderen 1996 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Uit eerder SCP-onderzoek bleek dat jongeren een steeds hoger levenstempo kennen, omdat zij werk, zorgtaken en een toenemend aantal vrijetijdsactiviteiten willen combineren. Maar ook ouderen zijn een actiever leven gaan leiden, blijkt uit de rapportage.

Mannelijke 65-plussers besteedden in 1975 bijna 25 procent van hun vrije tijd buitenshuis, in 1995 was dat 33 procent. Voor vrouwen bleef dit percentage ongeveer gelijk. Zowel mannen als vrouwen ondernemen meer verschillende activiteiten dan twintig jaar geleden. De vrije tijdsbesteding lijkt steeds meer op die van jongeren, aldus het Planbureau.

Het sterk toegenomen autogebruik door gepensioneerden speelt daarbij een grote rol. De mate van uithuizigheid wordt sterker bepaald door goede vervoersfaciliteiten dan door gezondheid of inkomen. Geschikt transport - van deur tot deur - voor ouderen met een laag inkomen en lichamelijke beperkingen is derhalve van groot belang, aldus het SCP.

Elke nieuwe lichting ouderen is actiever dan de voorgaande, constateert het SCP, waarschijnlijk door de voortdurende stijging van het gemiddelde inkomen en de opleidingsgraad. Hoewel veelouderen bang zeggen te zijn voor de criminaliteit, durft slechts een kleine groep niet meer de straat op.

De meeste ouderen kunnen financieel goed rondkomen, aldus het SCP. Ouderen met een laag inkomen raken echter steeds meer in problemen door sterk gestegen woonlasten en eigen bijdragen. Aan het begin van de jaren van de jaren tachtig was slechts 3 procent van deze groep meer dan de helft van haar inkomen kwijt aan wonen en zorg. Nu is dat ruim 30 procent.

Ongeveer een derde van de ouderen heeft een bovenmodaal inkomen. Vaak beschikt deze groep ook nog over een behoorlijk vermogen, veelal een eigen woning die vrij is van hypotheek. De helft van de ouderen heeft een inkomen tussen modaal en het sociaal minimum. 15 Procent moet rondkomen van een minimum-inkomen.

Sommige groepen ouderen lijden armoede of dreigen daarin te vervallen, aldus het SCP. Voor chronisch zieken kunnen de eigen bijdragen oplopen tot 20 procent van het inkomen. Ook de financiële positie van bewoners van bejaarden, verpleeghuizen en andere tehuizen is vaak zeer slecht. Een kwart van de inwoners van bejaardenoorden heeft geen geld voor versnaperingen, hobby's, cadeaus of sociale activiteiten buitenshuis. Nog eens een derde van de tehuisbewoners houdt nauwelijks iets over, aldus het SCP. Daar staat wel tegenover dat veel activiteiten binnen de tehuizen zelf plaats vinden.

De daling van de arbeidsparticipatie van 55-plussers lijkt tot staan gebracht, aldus het SCP. Niettemin is die nog steeds zeer laag. Van deze groep werkt 34 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen. Het SCP betwijfelt of de participatie van ouderen bevorderd moet worden. Gelet op de arbeidsmarkt zou dat slechts betekenen dat andere groepen zonder werk blijven, aldus het SCP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden