de gidsWeekendrecept

Knoedels: dumplings op z’n Nederlands

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten. Deze week de poldervariant op gnocchi, knödel of matzeballen.

Tuinbonendumpling kroketten.Beeld Yvette van Boven

Ik maakte dumplings, niet de Chinese maar de Britse. Al bestaan ze in elk land en in vele gedaanten. De Duitsers noemen ze knödel, of knoedels in het Nederlands. De Joodse keuken spreekt van knishes of matzeballen, de Poolse van pirogi en de Italiaanse van pasta of gnocchi. Deegballen zijn het, al dan niet gevuld en gaargekookt in bouillon, soep of een stoof.

Ik bladerde door de Dikke van Dam, het omvangrijke boek over eten van wijlen restaurantcriticus Johannes van Dam, en vond een stukje over knoedels, of noedels. Van Dam vond in een van onze eerste Nederlandse kookboeken Aaltje: de volmaakte en zuinige keukenmeid in de versie uit 1803 al een recept voor knoedels. In dit recept maakt Aaltje een soort spaghetti, gemaakt met deeg van bloem en eieren.

Toch bereiden we heden ten dage nooit meer zelf knoedels, zoals allerlei landen om ons heen dat wél doen.

Britse dumplings lijken nog het meest op scones, ze vervangen een koolhydraat-achtig bijgerecht, zoals puree of rijst, wat u normaliter bij bijvoorbeeld een stoof zou opdienen.

Ik verheugde me zo op de lente dat ik besloot met alvast maar diepvriestuinbonen dumplings te maken. Een beetje licht en lente-achtig, dacht ik zo. Maak ook maar eens, als u het een beetje doorheeft maakt u ze vaker: zo lekker.

Zoete aardappelcurry met tuinbonendumplings.Beeld Yvette van Boven

Zoete aardappelcurry met tuinboondumplings

voor 4 personen

 drup olijfolie

1 flinke prei, in ringen

200 gram (diepvries) tuinbonen

2 rode uien, in halve ringen

2-3 eetl. currypasta (bijv. pataks)

1 liter kippen- of groentebouillon

800 gram zoete aardappelen, geschild en in grove stukken

500 gram dikke yoghurt

200 gram (wilde) spinazie

bosje (15g) verse koriander, fijngehakt

100 gram kikkererwtenmeel of gewone bloem

1 theel. bakpoeder

zeezout en versgemalen zwarte peper

limoenparten voor het serveren

Verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de prei enkele minuten tot hij zachter wordt. Roer de tuinbonen erdoor en bak nog even tot de prei echt zacht is en de tuinbonen gaar. Schep op een snijplank, hak fijn, laat uitdampen.

Verhit wat olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur en fruit de uien enkele minuten tot ze zacht zijn. Voeg de currypasta toe en bak al roerend iets uit.

Voeg de stukken aardappel toe en giet de bouillon erop. Breng aan de kook, draai het vuur iets lager en laat 20-25 minuten zonder deksel sudderen tot de aardappelen gaar zijn en het vocht iets ingekookt. Roer de spinazie en 150 gram yoghurt erdoor.

Roer de helft van de koriander door het tuinbonen-preimengsel, schep het in een schaal en roer het kikkererwtenmeel, bakpoeder en peper en zout erdoor. Roer er ongeveer 150 gram yoghurt door tot een dik smeuïg deeg ontstaat. Maak met twee natgemaakte eetlepels of een ijsbolschep ongeveer 12 bollen ervan op de curry.

Kook de stoof met de dumplings erop met het deksel op de pan nog zo’n 20 minuten op middelhoog vuur tot de dumplings gaar zijn en de curry ingedikt.

Serveer met de rest van de koriander, een lik yoghurt en limoenparten.

Opmaakrecept: Broodje tuinboonkroket met limoen-yoghurtmayo

voor 2 personen

4 dumplings

1 ei, losgeklopt

6 eetl. panko of paneermeel

Scheutje olijfolie

Ca. 3 eetl. overgebleven yoghurt

5-6 eetl. mayonaise

De fijne rasp en het sap van 1 limoen

Handvol gehakte koriander

2 broodjes/kadetjes

Augurkjes of zure komkommer/radijs

Schep de dumplings van de curry. Draai de resterende curry in de blender tot een gladde soep. Voeg water naar eigen inzicht toe en eet de volgende dag als lunch.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Giet het ei in een schaaltje, de panko in een andere. Haal de dumplings een voor een door het ei en vervolgens door de panko. Vorm er platte kroketten of burgertjes van. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kroketten aan beide zijden in enkele minuten krokant.

Roer de overgebleven yoghurt door de mayonaise, breng verder op smaak met limoenrasp en sap, peper, zout en wat verse koriander.

Besmeer de broodjes ermee, leg er twee kroketjes op en maak de broodjes af met wat zuur: augurkjes of even in ’t zuur gelegde komkommers en schijfjes radijs.

Geef bij een kop opgewarmde zoete-aardappel-currysoep als superlunch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden