de gids kerstdiner

Kerstmenu: vegetarisch (maar vooral superlekker)

Starten met foie gras, een ossenstaartbouillon tussendoor en dan een gevulde kalkoen of een flink stuk beenham met honingmosterdsaus. Tot voor kort was 'het dier' niet weg te denken uit menig kerstdiner. Dat kan nu heel anders, in dit menu zult u het vlees niet missen, dat beloven we. Probeer het eens, ook als u zelf geen vegetariër bent, maar rekening houdt met een familielid (en de diertjes natuurlijk).

Beeld thinkstock

Voorgerecht: Spaghetti van courgette met peterseliepesto

Omdat er tijdens het kerstdiner veel gegeten wordt, start dit kerstmenu met een simpel, makkelijk verteerbaar voorgerecht. Courgette en asperge, met een zelfgemaakte pesto. Door een spirelli te gebruiken - een soort puntenslijper voor groenten - kunt u heel gemakkelijk prachtige spaghetti van de courgette maken. Ziet het gerecht er ook nog eens feestelijk uit.

Ingrediënten

15 gr. pijnboompitten

15 gr. walnoten

40 gr. peterselie, grof gehakt

40 gr. parmezaanse kaas, geraspt

1 teentje knoflook, in stukjes

80-100 ml. (goede!) olijfolie

1 kleine rode ui

100 gr. shiitake

100 gr. groene aspergepunten

olie om te bakken

1 teentje knoflook, gekneusd

1 courgette

50 gr. veldsla

zout, peper

Rooster de pijnboompitten en de walnoten apart van elkaar en zet ze opzij. Maak dan de pesto: was de peterselie, haal de harde steeltjes eruit, hak de blaadjes grof en doe ze in een blender samen met de kaas, de knoflook, de pijnboompitten en wat zout. Zet de blender aan en druppel de olijfolie erin tot de pesto mooi smeuïg is (ca. 80-100 ml.).

Borstel de shiitakes schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de ui in dunne ringen. Was de courgette, dep die droog en ‘slijp’ dan met de spirelli lange linten van de courgette. Verwarm een ruime koekenpan en wat olie en fruit de ui. Voeg de shiitakes toe, laat even bakken met een scheutje witte wijn erbij en roer er dan de aspergepunten door. Laat ca. 5 minuten zacht bakken, breng op smaak met zout en peper en zet op een warmhoudplaatje opzij. Verwarm in een andere koekenpan wat olie en een gekneusd teentje knoflook. Bak daarin de courgettelinten tot ze een beetje zacht zijn. Haal de knoflook eruit en giet het vocht uit de courgettes af.

Schik wat veldsla op een bord en leg daarop de paddenstoelen met de asperges en vervolgens de courgettespaghetti. Schep 1 à 2 eetlepels pesto op de courgettes en bewaar de rest van de pesto voor op brood of een toastje. Strooi wat stukjes walnoot over het gerecht en eventueel nog wat geraspte kaas.

Spaghetti van courgette met peterseliepesto Beeld Gerhard Witteveen

Tussengerecht: Spinazie à la crème

Hoe zou de spinazie à la crème smaken als u die zelf maakt? Het antwoord: u hebt nog nooit zo'n lekker groentegerecht gegeten. Iets dat zo lekker is, verdient alle aandacht. Daarom dit eenvoudige maar goede gerecht als tussengerecht in het vegetarische kerstmenu.

Ingrediënten

400 g verse bladspinazie, gewassen

30 g roomboter

1 sjalot, fijngesneden

1/2 theel. suiker

60 ml slagroom

2 zongedroogde tomaatjes in olie, in flinterdunne reepjes gesneden

Vul een pan met een laagje water en stoom hierin de spinazie in een paar minuten gaar. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Doe de spinazie in een schone droge theedoek (spoel hem na het wassen nog even goed uit om wasmiddelrestjes te verwijderen), vouw dicht en pers er zo veel mogelijk water uit door de doek aan de bovenkant strak aan te draaien.

Snijd de spinazie fijn en herhaal de doekprocedure nog een keer. Smelt de boter in een koekenpan en fruit het sjalotje glazig. Voeg de spinazie en de suiker toe. Verwarm de room kort, bijvoorbeeld in de magnetron, giet erbij en roer alles goed door. Controleer op zout en peper. Schep op elk bord een bolletje spinazie en garneer met reepjes zongedroogde tomaat.

Eet dit voorgerecht heel klassiek met stukjes toast of in olie gebakken croutons.

Spinazie à la crème met stukjes toast Beeld Sake Slootweg

Hoofdgerecht: Vegetarische jachtschotel met rode kool

Als u dit menu kookt op tweede kerstdag, heeft u misschien nog wat groente of kliekjes over van eerste kerstdag. Die restjes lenen zich vaak goed voor een jachtschotel. Geen restjes? Dan kunt u ook gewoon boodschappen doen en het recept volgen.

INGREDIËNTEN

20 g gedroogde bospaddestoelen

1 kg kruimige aardappelen

1 kg rode kool

750 g kastanje- paddestoelen

1 grote ui

30 g boter

3 eetl bloem

1 theel koekkruiden

Scheutje rode port

2 laurierblaadjes

2 goudrenetten

Paneermeel

Laat de gedroogde paddestoelen een uurtje weken in heet water. Haal ze uit het water, knijp ze uit en snijd ze in kleine stukjes. Bewaar het paddestoelenwater. Maak een smeuïge puree van de aardappelen. Stoof de rode kool gaar (of neem een zakje voorgekookte rode kool). Maak ondertussen de paddestoelen schoon en snijd ze in reepjes; snipper de ui. Verwarm een ruime braadpan en laat de boter bruinen. Fruit daarin de ui, voeg de paddestoelen toe en laat ze slinken.

Strooi de bloem in de pan, voeg de koekkruiden toe en roer goed door. Giet al roerend een scheut port bij het mengsel en vervolgens beetje bij beetje wat van het paddestoelenwater tot je een dikke ragout hebt. Doe de geweekte paddestoelen en de laurierblaadjes erbij en laat alles een half uurtje zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.

Boor de klokhuizen uit de appels, schil ze en snijd ze in ringen. Schep de paddestoelenragout in een ovenschaal, leg daar de rode kool op en daarop de appelringen en dek de schaal af met de puree. Strooi eventueel wat paneermeel en klontjes boter over de puree voor een korstje. Zet de schaal 20-25 minuten in een voorverwarmde (180-200 graden) oven.

Vegetarische jachtschotel met rode kool Beeld Gerhard Witteveen

Nagerecht: Gemberworteltaart

Welke ingrediënten zijn absoluut onmisbaar zijn voor de allerlekkerste cake of taart? Met stip bovenaan staat gember. Verder: noten, citrusfruit, drank en chocola. Dit dessert bevat alle bovengenoemde ingrediënten, dus het kan niet missen.

INGREDIËNTEN

300 g wortel

250 g amandelen (of andere noten)

4-6 cm verse gemberwortel

5 eieren

200 g suiker

75 g maïzena

1 theel. bakpoeder

1 snuf zout

50 g gembersiroop

100 g gekonfijte sinaasappelschil

3 eetl. cointreau

100 g bittere chocolade (70% cacao)

50 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes

8 marsepeinen roosjes

1 takje munt

Bekleed de bodem van een harten springvorm van 24x28 cm (een ronde of vierkante vorm met vergelijkbare afmetingen kan natuurlijk ook) met bakpapier en vet de randen in met olie. Schil de wortelen en snijd ze in stukjes. Hak de noten fijn. Schil en rasp de gember. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf. Doe alle ingrediënten behalve de boter, de chocola en de marsepeinen roosjes in een keukenmachine met sikkelmes en maal alles tot een homogene massa.

Spatel de eiwitten door het mengsel en giet alles in de vorm. Bak de taart ca. 60 minuten in een voorverwarmde oven (170 graden) tot hij gaar is. Laat afkoelen en maak dan het glazuur. Smelt de chocola au bain-marie, doe de boter erbij, draai het vuur uit en roer tot je een mooie gladde saus hebt. Laat ietsje afkoelen, maar niet stollen. Strijk de glazuur met de bolle kant van een lepel over de taart. Decoreer de taart met de roosjes en een takje munt en laat het glazuur uitharden.

Gemberworteltaart Beeld Gerhard Witteveen

Of...

Bent u niet vegetarisch en liever niet al te veel tijd kwijt, want: druk of geen zin? Bekijk in dat geval ons makkelijke menu voor een ontspannen kerst.

Eet u wel vlees en doet u niets liever dan vier dagen in de keuken staan?  Bekijk in dat geval ons menu voor keukenprinsen- en prinsessen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden