De Gids Geldvraag

Kan ik mijn geldzaken aan iemand anders overlaten?

Ik verdien genoeg om niet op mijn vaste lasten te hoeven letten. Daarom heb ik het gevoel dat ik structureel te veel uitgeef. Ik vind geldzaken ingewikkeld. Zijn er adviseurs die mij kunnen helpen met besparen?

Beeld ANP

Veel mensen zijn drukbezet en hebben geen zin om hun vrije tijd te besteden aan verzekeringen en energiecontracten. Het geeft ook een goed gevoel als je je niet meer hoeft te bekommeren over je uitgaven. Maar dat knaagt wel. En terecht.

Er zijn zeker adviseurs die kunnen helpen. Ze zijn er altijd geweest en heten tussenpersonen of intermediairs. Ze verdienen aan de provisie die ze krijgen voor verzekeringen. Vroeger waren dit de verkopers van woekerpolissen die hoge provisies ontvingen voor hypotheek- en pensioenproducten. Ze lieten zich meer leiden door hun beloning dan door het belang van de klant.

Vanaf 2013 geldt het provisieverbod. Sinds die tijd mogen tussenpersonen geen provisie meer ontvangen voor complexe financiële producten zoals hypotheken, overlijdensrisicoverzekeringen, uitvaartverzekeringen, beleggingsproducten en pensioenen. Wie zo’n product afsluit, moet de adviseur apart betalen. Voor verzekeringen krijgen tussenpersonen nog wel provisie.

Hierdoor moeten mensen zich bewuster worden van de kosten voor adviseurs, maar in wezen is er niet zoveel veranderd. Net als vroeger hebben veel mensen ‘een mannetje’ voor die moeilijke geldzaken. En dat terwijl het juist makkelijker is geworden. Er zijn inmiddels alternatieven online, zoals de vergelijkingswebsites van Consumentenbond en Independer waar u zelf de vergelijkingen maakt van schade- en zorgverzekeraars, energiemaatschappijen en soms zelfs ook telefoon- en internetaanbieders.

Er zijn ook andere digitale aanbieders die helpen met het besparen op vaste lasten. Google maar op ‘vaste lasten’ of ‘maandlasten’. Sommige doen hetzelfde wat u ook zelf kunt doen met een vergelijkingssite. Andere maken er meer werk van, maar rekenen daar ook geld voor: bijvoorbeeld een starttarief van 200 euro voor een persoonlijke inventarisatie en een abonnementstarief van 50 euro per jaar. Digitaal of niet, u zit dan gewoon bij een tussenpersoon.

Volgens mij kunt u het ook zelf. Begin maar eens met een energievergelijker op een vergelijkingswebsite. Dan harkt u vaak al honderden euro’s besparingen binnen. Uw verzekeringen toetsen is niet veel ingewikkelder. Als u verder gaat, moet u soms keuzes maken. Bijvoorbeeld bij internet en televisie. Heeft u nog een vaste telefoon nodig? Welke voorzieningen en programma’s wil u precies?

U komt er vrij snel achter dat u alert moet blijven. Is uw reisverzekering wel geschikt voor een rondreis in de Verenigde Staten, voor skiën in Zwitserland of duiken op de Canarische eilanden? Kan u een verhoogd eigen risico nemen bij de zorgverzekering? Heeft u een tandartsverzekering nodig? Past de allrisk verzekering nog bij uw zes jaar oude auto?

Een adviseur kan bij dit soort kwesties helpen, maar mogelijk kiest hij voor een dure reisverzekering met ruime dekking. Dan bent u altijd goed verzekerd. U betaalt wel meer dan als u zelf kiest voor een basisdekking die u iedere keer aanpast aan uw bestemmingen.

En hoe weet u of uw tussenpersoon genoeg verzekeringen voor u vergelijkt? Misschien werkt hij maar met een paar verzekeraars die hij goed kent. Probeer het een jaar, let goed op en doe het daarna zelf.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden