De Gids Geldvraag

Kan de hypotheekrente lager na het overlijden van mijn partner?

Mijn partner is enige tijd geleden overleden. Nu schijnt dat ik mijn bank dan kan vragen om de hypotheekrente te verlagen. Klopt dat?

Papieren huisje gevouwen van briefgeld (Foto: Lex van Lieshout) Beeld ANP XTRA

Ja, dat klopt. Veel banken rekenen geen boeterente als een weduwe of weduwnaar vraagt om het openbreken van de hypotheek. Je kunt dan opnieuw de looptijd van de hypotheek vastleggen tegen de huidige rente. De rente is nu historisch laag, dus dat levert vaak een voordeel op.

Bijvoorbeeld: u heeft een hypotheek die nog 10 jaar vaststaat tegen 4 procent rente per jaar. Als uw partner overlijdt, kunt u langs bij de bank en een nieuwe rentevaste periode afspreken. Voor opnieuw 10 jaar vast bijvoorbeeld betaalt u nu nog maar 2 procent op jaarbasis. Grofweg een halvering van de kosten.

Huiseigenaren zetten vrijwel altijd de rente voor langere tijd vast. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor 20 jaar vaste rente, want dan hebben ze de zekerheid dat de hypotheek betaalbaar blijft. Niemand leest de kleine lettertjes van zijn hypotheekcontract. Daarin staat vaak dat de klant de hypotheek boetevrij mag herzien als hij verhuist of als de partner overlijdt. Sommige banken doen dat laatste overigens alleen als de partner de hypotheekakte heeft meegetekend.

Een andere beperking is dat de klant binnen 12 maanden na het overlijden – bij sommige banken binnen 3 of 6 maanden – om het openbreken van de hypotheek moet vragen. Wie te laat is, heeft pech gehad.

Ik ken gevallen van mensen die laat waren en toch de bank zover kregen de hypotheek open te breken. Gewoon omdat de bank soepel met haar eigen voorwaarden omgaat. Soms kun je dit ook afdwingen. Het klachteninstituut Kifid stelt klanten in het gelijk als zij binnen 6 of 12 maanden wel contact hadden met hun tussenpersoon of bank. Die had nagelaten te wijzen op deze mogelijkheid. Zij hebben dan hun zorgplicht niet goed vervuld.

Het is wel logisch: de achterblijvende partner gaat er vaak behoorlijk in inkomen op achteruit. De hypotheekrente was voor lange tijd vastgezet op basis van twee inkomens. Het is maar de vraag of de achterblijver dit nog betalen kan. Misschien wil die helemaal niet meer zo lang in dit huis blijven wonen.

Als het overlijden te lang geleden was en de bank niet meer te vermurwen is, dan kunt u nog altijd verhuizen. U mag dan meestal ook zonder boete de hypotheek beëindigen. De bank kijkt dan wel of uw huidige inkomen nog voldoende is voor de nieuwe hypotheek. Vaak lukt dat wel als u kleiner gaat wonen en de woning een behoorlijke overwaarde heeft.

Misschien had de overledene een levensverzekering? U kunt vergeten verzekeringen gratis opsporen via de website www.vanatotzekerheid.nl/zoekpolis. Het kan twee tot drie maanden duren voordat zo’n polis boven tafel komt, dus voor een uitvaartverzekering komt dat te laat. U kunt dan als nabestaande vragen om het bedrag aan u te laten uitkeren of de polis op uw naam laten zetten.

Mijn beste tip voor (oudere) echtparen: doorbreek het vaste patroon. Wie eerst altijd de geldzaken deed, gaat voortaan koken. De kok krijgt de financiën onder zich. Dat vergroot de zelfredzaamheid.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden