ReizenGids ter plaatse

'Kaapstad is de stad die alles heeft'

Waar moet je wezen? Wat moet je zien? Hier de beste plekken in Kaapstad volgens Marcelle Mudde, die er woont.

Beeld Luis Mendo

'Als New York de stad is die nooit slaapt, dan is Kaapstad voor mij de stad die alles heeft.' Marketeer Marcelle Mudde (31) verhuisde twee jaar geleden met haar vriend naar Kaapstad. Samen organiseren ze de Zuid-Afrikaanse Restaurant Week en presenteerden ze afgelopen jaar thewinery.co.za, een online gids voor de Zuid-Afrika's wijnhuizen. Marcelle: 'Alles is hier, in of rond Kaapstad. Het stadsleven, ongerepte stranden, bergen, safari, wijngebieden, roadtrips, surfen bij Muizenberg, hiken naar de top van de Tafelberg en natuurlijk de zon, de zon, de zon.' Mudde: 'Ja, ook de enorme droogte, maar Day Zero, de dag waarop het water op is, is weer opgeschoven naar volgend jaar. We zijn er aan gewend om spaarzaam met water om te gaan. Het is voor toeristen ook te doen: kort douchen, het toilet doorspoelen met gebruikt water.'

Tiengangen vislunch

Marcelle Mudde: 'Het West Coast National Park is prachtig. De kust is ruig en rotsachtig, maar er is ook een Mauritius-achtig strand, de Kraalbaai, met een relatief warme lagune om in te zwemmen. En vlakbij het National Park in Langebaan zit half-overdekt restaurant Die Strandloper, waar een tiengangenvislunch met mosselen, kreeft en engelvis wordt klaargemaakt, met koeksisters na. Er staat een reusachtige barbecue op het strand. In Zuid-Afrika is uitgebreid buiten lunchen met een glas wijn leuker dan uit dineren gaan vind ik.'

Westcoast National Park

Die Strandloper, Leentjiesklip, Langebaan

Geheimtip

'Neem van mij aan, Wolfgat is een geheimtip. In Paternoster, een dorp ten noorden van Kaapstad, ontdekten wij dit piepkleine restaurant aan het water. Het heeft maar zes of zeven tafels, maar de chef, Kobus van der Merwe, is inmiddels ontdekt als talent. Hij kookt met alles wat hij uit zee vist en uit zijn tuin komt, oesters, zeewier, bloemen, veldkos, soutslaai. Fine dining met uitzicht op zee. Ik zei toch, genieten is het werkwoord van Kaapstad.'

Wolfgat, 10 Sampson Street, Paternoster

De berg

'Ik twijfel, de Tafelberg, waar alles om draait, is natuurlijk zo toeristisch als wat. Maar naar de top hiken vind ik toch geweldig. De Platteklip Gorge bijvoorbeeld, een wandeling van twee tot drie uur naar boven en dan vanaf de rotsen over de stad uit kijken. Dat is adembenemend. Terughiken hoeft niet, want de kabelbaan rijdt je naar beneden. Minder extreem kan ook. Als je de minder hoge Lion's Head, de Leeuwenkop, beklimt, ben je binnen drie kwartier boven, ook weer met een prachtig uitzicht over de stad.'

Delicatessen

'Hier gaan we 's zondags graag een broodje kaas halen, bij de delicatessenwinkel annex koffietent van Giovanni. Hollanders missen soms hun kaas. Giovanni's heeft honderd soorten brood, kaas, vlees en van alles. We wijzen precies aan welk brood en beleg we willen en dan wordt het voor ons belegd. Daar nemen we een kop koffie bij. Er staat altijd wel rugby of cricket aan op de tv, de eigenaar is aardig en de sfeer relaxed.'

Giovanni's, 103 Main Road, Green Point

De cederbergen

'Het mooiste van Kaapstad is - los van de stad - dat we binnen een paar uur in een compleet ander gebied kunnen zijn. Zoals bij de Cederbergen. Dat is een waanzinnig berggebied, met geheimzinnige rotsformaties. Dat verveelt nooit, ik ben er al vijf keer geweest. Hier kan ik me helemaal alleen op de wereld voelen, één met de natuur. Het is weer een heel ander landschap dan bijvoorbeeld de westkust. Er zijn watervallen, er is ook weer een winery en er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden om een paar dagen aan het eind van de wereld te blijven.'

Cederbergen

Zaterdagmarkt

'Het is inmiddels een traditie geworden onder mijn vrienden: elkaar op zaterdagochtend ontmoeten voor koffie en ontbijt op de biologische Oranjezichtmarkt. Vers brood, avocado, mango, gepocheerde eieren, muesli. Alles is er voor mijn droomontbijt. Het weekend kan dan beginnen in de ochtendzon. Het is zo'n leuk marktje en nog niet zo bekend zoals de Old Biscuit Mill. Oranjezicht zit vlak bij het havengebied.'

Oranjezicht City Farm Market, Granger Bay Boulevard, V&A Waterfront

Wijnhuis

'Waar moet ik beginnen met de wijngaarden van Zuid-Afrika? We kennen veel mooie wijnhuizen, met een restaurant, een landgoed, of een B&B erbij. Als ik er toch een moet noemen: Chef's Warehouse, een restaurant in een wijnhuis met inmiddels drie vestigingen, waarvan een in Constantia en een in Franschhoek. De chef van Chef's Warehouse, Liam Tomlin, is bij de Zuid-Afrikaanse restaurantprijzen uitgeroepen tot chef van het jaar. Tapas eten in zijn Beau Constantia, 50 euro voor twee personen, midden in de natuur, met heerlijke wijn erbij, is onvergetelijk.'

Chef's Warehouse Beau Constantia, Constantia Main Road, Glen Alpine 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden