Gids ter plaatse Bologna

Journalist Fiorella Opromolla: ‘Verse pasta in Bologna, ik wist niet wat me overkwam, zo anders, zo goed’

Beeld Luis Mendo

Het is het land van haar vader en moeder, zij woont haar hele leven al in Nederland. Toch was Fiorella Opromolla (24), student journalistiek en stagiair bij de Volkskrant, verbaasd hoe thuis ze zich voelde in Italië en vooral in Bologna, Noord-Italië, waar ze enkele maanden studeerde. ‘Alsof ik er al jaren woonde. Wat dat nou is... Het relaxte misschien, veel buiten zijn, verse tortellini, lang lunchen. Samen uit eten gaan is in Bologna niet iets voor soms, maar voor elke dag. Maar Bologna is ook zo opvallend mooi, met die sierlijke poorten en terracotta daken.’ Bologna’s Italiaanse bijnaam, vertelt Fiorella, is ‘la rossa, la grassa, la dotta’: de rode (naar de rode daken), de vette (naar hoe dik je wordt van het zalige eten) en de geleerde stad. Bologna’s universiteit stamt uit 1088. Een van de oude universiteitsgebouwen, het Archiginnasio is meteen mijn eerste aanrader, een majestueus gebouw met fresco’s en een prachtig binnenplein.’

Insidertips voor stedentrips

De Volkskrant verzamelt de favoriete adressen van de stadsbewoners zelf, zodat jij deze bijzondere plekken ook kunt vinden. Bekijk onze tips voor meer dan 80 steden op vk.nl/stedentrip.

Tortellini, tortelloni, tagliolini

Fiorella Opromolla: ‘Verse pasta in Bologna, ik wist niet wat me overkwam, zo anders, zo goed. M’n lievelingslunchplek is Sfoglia Rina. Ook die van de Bolognesi trouwens, er staat vaak een rij tot buiten. Sfoglia Rina heeft een kleine menukaart met pasta fresca, spaghetti, ravioli, tortellini, tortelloni, tagliolini en gramigna: heerlijk. Het restaurant is alleen tijdens de lunch geopend en reserveren is niet mogelijk.’ 

Sfoglia Rina, Via Castiglione 5b 

Tagliatelle al ragù

‘Als tijdelijke Bolognese kwam ik er al snel achter dat de eenvoudige, maar knusse Osteria dell’Orsa het beste restaurant is voor een heerlijk bord tagliatelle al ragù, de beroemde bolognesesaus die uren heeft geprutteld. Zonder twijfel de beste van de stad. Ze doen ook niet aan reserveren, dus kies een tactische tijd uit om er te lunchen of dineren, Nederlands vroeg bijvoorbeeld.’ 

Osteria dell’Orsa, Via Mentana 1 

Beeld Luis Mendo

Eetfabriek

‘Vlak buiten het centrum is een groot foodpretpark geopend. Dat klinkt misschien vreselijk, maar ik vind FICO erg leuk, omdat er onder meer allemaal fabriekjes zijn waar van begin tot eind te zien is hoe Parmigiano Reggiano gemaakt wordt, of ricotta of mortadella of drop. En je kunt er ook een workshop tiramisù-ijs of ­Siciliaanse cannoli maken volgen.’

FICO World Eataly, Via Paolo Canali 8

Onder de poorten naar de heuvel

‘Bologna is de stad van de monumentale gebouwen met poorten, de portici. De langste rij portici, meer dan zeshonderd bogen, vormen samen een bijzonder, overdekt wandelpad naar de Basiliek San Luca, op een van de heuvels buiten de stad. Een forse klim, maar de beloning is een prachtig uitzicht over roze-oranje Bologna. Het panoramaterras is beperkt open, dus van tevoren de openingstijden controleren. En neem water mee voor onderweg.’

Via del Meloncello

Ham- en kaasstraatjes

‘De eetstraatjes van Bologna: Via Pescherie Vecchie en Via Drapperie. Hier zitten bijna alleen maar winkels die bergen pepers, peren, dikke kazen en hangende hammen en reusachtige schalen zelfgemaakte tortellini verkopen. Ik ging hier vaak met vriendinnen op het terras van Zerocinquantino, ­Simoni of La Baita Vecchia Malga een tagliere eten, een grote plank met ham en kaas. Met een glas wijn erbij. Of twee.’

Via Pescherie Vecchie, Via Drapperie

Zevenkerkenplein

‘Het mooiste en gezelligste plein: De Piazza Santo Stefano. Het plein met de ronde klinkers, waar ooit zeven kerken stonden. Elk tweede weekend van de maand is hier op zaterdag en zondag een antiekmarkt. Met van alles te koop: tuinbeelden, kroonluchters, duikmaskers, koffiemolens, eetkamerstoelen, wandborden. Goed plein om een weekenddag te beginnen en vervolgens door te lopen naar het centrum. Bologna’s iconische twee scheve torens zijn hier vlak in de buurt, en Pappare, fijne lunchroom, nu eens zonder pasta.’

Mercato Antiquario Città di Bologna, Piazza Santo Stefano Pappare, Via De’ Giudei 2

Park met feestchalet

‘Giardini Margherita is Bologna’s vriendelijke stadspark. Idyllisch, groen en vlakbij het centrum. In het houten café Chalet vlak bij de ingang schenken ze goede koffie en ‘s zomers worden hier vaak feesten georganiseerd.’

Al Parco Giardini Margherita

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.