Japanse BBQ

Als wij een lang weekend weggaan, vertrekken we altijd om vijf uur ’s ochtends. Niet dat we zo graag voor dag en dauw opstaan....

Zes uur in een file staan? Japanners malen er niet om, want zij hebben doorgaans een ijskastje, een vaste dvd-speler en een stereo-installatie aan boord. Terwijl mijn gezin bijna ontploft van ellende als er geen doorkomen meer aan is op de snelweg, blijven Japanners tevreden onderuitgezakt in hun bolides hangen en naar de beeldschermpjes staren. Of halen ze eindelijk dat structurele slaaptekort in.

De ruige natuur lonkt, evenals de vele pretparken en stranden. Maar waar ze ook gaan, het hoofddoel blijft consumeren. ‘Wij Japanners leven om te eten!’, zegt mijn vriendin Kazue altijd, als ze weer naar volle tevredenheid een restaurant verlaat.

‘Snacks’ als yakisoba (noedels met sojasaus), ramen (noedelsoep) en tonkatsu (curry met rijst en gefrituurd varkensvlees) zijn dan ook overal en in overvloed verkrijgbaar. Maar in bijvoorbeeld het Showa Kinen Park in Tokio, waar een megaspeeltuin is, zijn niet de restaurants favoriet, maar de grote picknickplek.

Families huren er een barbecue, tafels en stoelen, en richten zelf een eetfestijn aan. Je ziet daar een onvermoede kant van Japanners; ze hoeven even niet meer in het gareel te lopen en zijn opeens communicatief, relaxed en zelfs uitbundig.

‘Het zijn eigenlijk net Turken!’, concludeerde een Nederlandse bezoeker verheugd toen hij alle vrolijkheid aanschouwde rondom het vuur met gebraden kippetjes. Met dat verschil dat Japanners er liters bier en sake bij drinken.

Dezelfde vrolijkheid hangt ook in de lucht in het populaire badplaatsje Shimoda. Op de vroege zaterdagochtend is er nauwelijks een auto te bekennen op de parkeerplaatsen en langs de boulevard van Omaha Beach. Maar rond elven stroomt het er opeens vol met minibusjes.

Daar rollen hightech-kampeeruitrustingen en barbecuesets uit, en in no time zitten gezinnen gezellig te bakken en te braden op het asfalt of aan zee. De geur van gebraden vlees hangt overal. Ook op het strand, waar jongeren hun kampement opslaan.

Terwijl wij korzelig kauwen op een verlept stuk stokbrood met magere plakjes ham en kaas, werken andere badgasten moeiteloos bergen kostelijke Yakitori (Japanse sateetjes) weg. En gegrilde paddestoelen en asperges. Alleen de satésaus en mayonaise ontbreken. Misschien dat Japanners daarom, ondanks hun eetobsessie, zo slank blijven.

De volgende ochtend gaat de BBQ gewoon weer aan, en zijn de garnalen en rijstballen aan de beurt.

En dan komt het mooiste: voordat de bezoekers huiswaarts keren, ruimen ze alles netjes op en laden ze hun eigen afval in. En meestal spuiten ze ook nog het asfalt schoon. Want op overlast veroorzaken rust nog altijd een taboe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden