Weekendrecept Gecondenseerde melk

Jammer dat Nederlanders bijna nooit koken met dit typisch Nederlandse product

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: gecondenseerde melk. 

Beeld Yvette van Boven

Veel buitenlandse recepten, maar ook werkelijk élke buitenlandse supermarkt waar ik ooit ben geweest (en dat zijn er veel) staan vol met blikken gecondenseerde melk. Meestal Nederlandse blikken nota bene van Friese Vlag. Nederlanders koken er opvallend weinig mee en dat is jammer want het is een fantastisch ingrediënt en in elke supermarkt te koop. Gecondenseerde melk is ingedampte koemelk waaraan suiker is toegevoegd. Daardoor is het houdbaar: járen en buiten de koelkast. Dit is ook de reden waarom gecondenseerde melk zo populair is in warme landen. Omdat er veel vocht uit is onttrokken, zijn de blikken lichter en is transport relatief goedkoop en koeling niet nodig. Soms wordt er op de plaats van bestemming water aan de dikke roomgele melk toegevoegd waardoor het weer op gewone melk lijkt, maar dan zoeter. Een soort koffiemelk dus.

Beeld Yvette van Boven

Nog vaker wordt gecondenseerde melk gebruikt om karamelsaus te maken: de beroemde dulce de leche is niets meer dan ingekookte gecondenseerde melk. U kunt dat makkelijk zelf maken door een ongeopend blikje in een ruime pan water 3 uur te koken: de suikers in de melk karamelliseren. U schept de dikke karamel daarna zo uit het blikje: zalig. Ik bak er vaak mee, het geeft die fijne karamelsmaak waar we allemaal dol op zijn. Hier een cake met gecondenseerde melk en met dadels erdoor voor dat extra ‘sticky-karamellie’-gevoel.

Dadel-kardemomcake

200 gram boter, in blokjes, plus extra
150 gram ontpitte dadels, fijngehakt
1 blikje (ca. 400ml) gecondenseerde melk
100 gram bruine basterdsuiker
250 gram bloem
2 theel. kardemompoeder (liefst versgemalen in de vijzel)
2 theel. baksoda
3 eieren
glazuur
2-3 eetl. gembersiroop
7-8 eetl. poedersuiker

Verwarm de oven op 160 graden.

Vet een cakeblik van 1 liter in met boter en bekleed de bodem met een strook bakpapier.

Breng de dadels, gecondenseerde melk en de bruine suiker aan de kook. Laat 5 minuten al roerende sudderen tot de dadels zacht zijn en de suiker is opgelost. Laat iets afkoelen.

Beeld Yvette van Boven

Doe de bloem, kardemom, baksoda en boter in een keukenmachine en pulseer een paar keer tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Giet de afgekoelde dadelmix en de eieren erbij en pulseer weer kort tot een egaal beslag. Giet het in de cakevorm en bak de cake 1 uur en 15 minuten tot een satépen erin gestoken er droog uit komt.

Laat hem 10 minuten afkoelen en keer de cake dan uit op een rooster om helemaal af te koelen. Meng de ingrediënten voor het glazuur tot een dun papje en giet hem erover uit.

Beeld Yvette van Boven

Cakekruim-Cookies

ca. 20 stuks

400 gram overgebleven cake
100 gram boter
200 gram suiker
2 eieren
1 theel. vanille-extract
½ theel. kardemompoeder
½ theel. zout
½ theel. baksoda
200 gram bloem
50 gram witte/melk/pure chocoladestukjes
evt: 2-3 eetl. melk

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Maal de overgebleven cake in een keukenmachine tot fijne kruimels.

Klop in een grote kom de boter en de suiker licht en luchtig. Klop dan het ei, de vanille, het zout en de baksoda erdoor. Spatel het cakekruim, de bloem en chocoladestukjes erdoor. Voeg, indien nodig, een paar eetlepels melk/water toe als het net te droog is.

Schep 2 eetlepels deeg goed uitelkaar op de bakplaten, druk ze met een natgemaakte vork netjes uit tot ronde koeken.

Bak ze 10-12 minuten: tot ze net gaar zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Beeld yvette van Boven

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden