LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Is het zinvol om opnieuw contact op te nemen met mijn vader?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: opnieuw contact zoeken met vader?

Nadat mijn ouders op mijn 18de levensjaar met een vechtscheiding uit elkaar gingen, heb ik mijn vader tien jaar niet gezien. Een serie ontmoetingen op mijn 23ste leverde voor mij niets op. We waren uit elkaar gegroeid. Dat gevoel van onthechting is nog onveranderd. Toch vraag ik me af of en waarom het zinvol is om opnieuw contact op te nemen. Ik zou mijzelf niet het advies geven om geen contact te houden, maar ik zoek naar een beter antwoord dan ‘het is gewoon je vader’.

Man (28), naam bij redactie bekend

Lange termijn

Mij is 54 jaar geleden hetzelfde overkomen. Mijn vader ging afgelegen wonen en verbrak alle contacten. Wel kreeg ik af en toe een verhuiskaart. Voor mijn huwelijk, onze kinderen, het overlijden van mijn eerste vrouw heeft hij nooit interesse getoond. Eens in de vijf, zes jaar zocht ik hem op, soms met een van mijn kinderen; gezellig was het nooit. Ik had voor mijzelf besloten dat ik er wilde zijn als hij ooit hulpbehoevend zou worden. En zo is het gegaan. Op zijn 92ste brak hij een heup, kwam in het ziekenhuis en verpleeghuis. Ik ontdekte dat hij al maanden geen rekeningen meer betaalde. In het verpleeghuis hoorde en zag ik dat hij naar een einde leefde. In zes weken heeft hij toen meer bezoek gehad dan in alle jaren daarvoor. Hij sliep in mijn aanwezigheid rustig in. Mijn advies is dus: kies je houding niet voor een maand of een jaar, maar voor de lange termijn, en handel in de tussentijd naar bevind van zaken. 

Bram Jansen (73), Schalkhaar

Fout, maar...

Ik heb hetzelfde meegemaakt en ruim tien jaar geen contact gehad. Inmiddels hebben we wel weer contact, maar op mijn tempo. Wat hij heeft gedaan is fout, maar ik wilde niet op een dag horen dat hij er niet meer is zonder te weten wat voor persoon hij was en hoe hij uiteindelijk in het leven stond. 

Merel Geurts (30), Utrecht

Helend

Mijn ouders scheidden na een zeer slecht huwelijk toen ik 16 was. Ik bleef bij mijn moeder wonen. In het begin had ik wel contact met mijn vader, maar dat verbrak ik uit onvrede. Die situatie vond ik comfortabel. Tien jaar later, ik had intussen zelf een gezin, dacht ik dat ik mijn vader in de heel andere stad waar ik toen woonde zag fietsen. Ik bleek toch veel energie te hebben gestopt in het geen contact hebben. Ik heb hem een brief geschreven en we zijn goed in gesprek geraakt. Het bleek voor ons beiden helend te zijn. En wat een leuke opa werd hij. 

Herman van Kordenoordt (72), Koog aan de Zaan

Zonder verwachtingen

Ik ben zelf een vader die na een vechtscheiding zijn kinderen lang nauwelijks heeft gezien. Ze waren tien jaar jonger dan jij toen wij uit elkaar gingen. Ik heb nu heel goed contact met ze. Wat mij opvalt is dat je zegt hem tien jaar niet te hebben gezien, maar dat is niet helemaal waar, want vijf jaar na de scheiding hebben jullie een aantal ontmoetingen gehad, zeg je zelf. Die ontmoetingen leverden je niets op, zeg je. Als je een ontmoeting in gaat zonder verwachtingen kun je kijken naar de mens die je vader is. En als de persoon je in het geheel niet aanspreekt en geen gevoel oproept, wees dan niet bang om te besluiten elkaar niet meer te ontmoeten, dat is ook goed. 

Ad Seelt (63), Lexmond

Beste beslissing

Sinds kort bouw ik – nu nog per mail – een relatie op met mijn vader. Vanaf mijn geboorte leidden we gescheiden levens en stond pijn en verdriet ons in de weg. Eerdere pogingen zijn daardoor gestrand. Toch besloot ik nadat we elkaar twintig jaar niet gezien en tien jaar niet gesproken hadden, contact op te nemen. Niet ‘omdat het mijn vader’ was – want dat is hij nooit echt geweest – maar omdat ik zelf niet meer het gekwetste kind wilde zijn. Het is tot nu toe de beste beslissing van mijn leven. Ik zie hem en zijn familie nu als een positieve verrijking. 

Flore Verheul (30), Amsterdam

Acceptatie

Van mijn 4de tot mijn 38ste heb ik geen contact gehad met mijn vader. Om allerlei redenen, maar ook uit loyaliteit met mijn moeder. Toen dat contact hersteld was, bleef het moeizaam, mede door de letterlijke en figuurlijke afstand. Wat mij geholpen heeft is met familieopstellingen naar deze situatie te kijken. Het heeft erkenning en rust gegeven. En acceptatie dat dingen lopen zoals ze lopen. Nu ben ik dankbaar voor wat er wel is. En je vader hoort er gewoon bij, ook als het contact moeizaam is (geweest) of niet meer hersteld kan worden. Ik heb nooit spijt gehad van die nieuwe kennismaking. Er viel iets op zijn plaats. 

N. Beijnen (51), Den Haag

Maak een lijst

U voelt een drang naar uw vader, net als elk kind. Om dit vorm te geven: maak een lijst van wat u eventueel nog van uw vader zou verlangen. Dat kan van alles zijn: van het opvullen van een gemis of samen een bepaalde activiteit doen, tot hem iets over uzelf vertellen of de familiestamboom bevragen. Leg deze lijst ook eens voor aan vrienden ter reflectie. Werk de lijst vervolgens af met uzelf en een mogelijke afsluiting steeds in het achterhoofd. Hechting is niet meer mogelijk, noch het inhalen van uw jeugd, maar een gevoel van voor uzelf iets besloten hebben, wel. 

Sara Wieclawska (30), Utrecht

Over twee weken: waarom koopt mijn man geen biologisch vlees?

Ondanks het grote aanbod biologisch vlees in de supermarkt, weigert mijn man dit te kopen. Hij kookt de meeste dagen van de week en doet ook de meeste boodschappen. Voor mij (vegetariër) koopt en bereidt hij altijd vleesvervangers. Het stuit mij tegen de borst dat hij geen oog heeft voor de meerwaarde van biologisch vlees: we verdienen meer dan genoeg om de extra kosten die dit met zich meebrengt te kunnen betalen. Ook voeden wij samen twee dochters op, die ik het belang van milieu- en diervriendelijk eten probeer mee te geven. Wat zou u doen? 

Vrouw (41), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 16 november naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden