Apps & GadgetsFitness Boxing

In Nintendo’s Fitness Boxing train je op de maat van de muziek – maar o, die muziek

Timing en snelle reflexen zijn cruciaal om Fitness Boxing, niet de hoeveelheid testosteron die je tentoonspreidt.

Beeld uit Fitness Boxing, een ‘exergame’ voor Nintendo's Switch.Beeld Nintendo/Imagineer

Fitness Boxing klinkt een beetje als een contradictio in terminis. Ongetwijfeld zul je door uren te zwiepen met je armen en heen en weer springen je conditie opvijzelen. Maar elke optater die je krijgt, draagt niet echt bij aan je lichamelijk welbevinden.

Maar goed: in Fitness Boxing voor Nintendo’s Switch-spelcomputer deel je slechts virtuele klappen uit. En niet eens tegen kunstmatige tegenstanders zoals in de meeste bokssimulatoren. Het is de bedoeling dat je op de maat van de muziek symbolen wegtikt die links en rechts over een kolom voorbijrollen.

Fitness Boxing doet meer denken aan Guitar Hero en Rockband, de ritmegames waarvan de speelgoedgitaren en -drums al weer een jaar of vijf stof liggen te verzamelen op zolder. Timing en snelle reflexen zijn cruciaal, niet de hoeveelheid testosteron die je tentoonspreidt.

Aan Fitness Boxing zit een heel trainingsschema verbonden, voorgeschoteld in een half dozijn talen maar niet in het Nederlands. Je kunt ook met je partner, een gezinslid of vriend wedstrijden houden, door om de beurt de afstandsbedieningen vast te pakken en virtuele tikken uit te delen. De bewegingssensoren in deze Joy-Cons registreren of je dat in het juiste ritme doet.

Meer dan een beweging registreren doen de bedieningspookjes van de Switch niet. Fitness Boxing suggereert dat je onderscheid moet maken in een directe stoot, een uppercut of een rechtse hoek, maar zo precies meten de Joy-Cons je verrichtingen niet. Op YouTube vonden we recensies waarbij de recensenten op hun luie gat bleven zitten en door de game toch werden geprezen voor hun prestaties.

Fitness Boxing voor Nintendo's SwitchBeeld Imagineer

Dat is misschien niet eens het grootste probleem met Fitness Boxing. Wie wil – of liever gezegd: zich uitslooft – kan zich helemaal het apelazarus boksen met deze vorm van ‘exergaming’. Bezwaarlijker is misschien dat alle ‘getekende’ coaches die ons aanvuren er allemaal zo perfect uitzien. Waarom krijgen we niet instructies aangereikt van Nintendo’s grote held, de altijd wat dikkig ogende Super Mario?

Verreweg het grootste obstakel voor een afgetraind lijf is het beperkte muziekaanbod. Fitness Boxing wordt geleverd met twintig popliedjes voor elke generatie, die tot veertig jaar teruggaan. Geen enkele van die deuntjes zou ik in de fitnessschool draaien, ook al hoor je slechts de muziek, niet de vocalen. Iemand had even Nintendo moeten uitleggen dat een ‘corpore sano’ om een ‘mens sana’ vraagt. Geen enkele geest blijft gezond als hij wekenlang naar een karaokeversie moet luisteren van The Nolan Sisters, Aqua, T-Rex of - erger - Justin Bieber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden