De Gids Het Nieuwe Eten

In niets onderscheidt de kip Joppie-salade oet Twente zich van het ouderwetse toastbeleg kip-kerrie

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

De kip Joppie-salade oet Twente.

Kip Joppie-salade van de firma Johma ‘oet Twente’ (zo staat het op de verpakking, oef), eerlijk gezegd hadden we daar nog nooit van gehoord toen we op een druilerige dinsdag rond lunchtijd een klein bakje aantroffen in de koeling van de bedrijfskantine. Patat met joppiesaus oké, maar salade?

Nu zijn wij absoluut niet tegen welke variant van joppiesaus dan ook. Was het niet de redactie V van de Volkskrant die de Patatje Joppie-chips van Lays (het wordt nu erg meta allemaal) nog maar een jaar geleden in de grote chipstest beloonde met een 7,8, goed voor een eervolle derde plaats? Uit het juryrapport: ‘Precies de goede combinatie tussen zuur, zout en vet, met een vleugje curry.’

Ja, dat dus. Curry. In niets, maar dan ook niets onderscheidt de kip Joppie-salade zich van het ouderwetse toastbeleg kip-kerrie. Dit brengt ons bij de volgende vraag. Wat is joppiesaus?

Joppiesaus is een amalgaan van kerry, mayonaise en (gebakken) uitjes, zo wil het verhaal. Klinkt goed, maar waar Johma oet Twente echt de fout mee ingaat is het suikergehalte. Na het zoet komt hier onherroepelijk het zuur - en vanzelfsprekend een vette onvoldoende.

Cijfer: 4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden